Acasă Local Frate de judecătoare, propus pentru arestare

Frate de judecătoare, propus pentru arestare

Magistraţii de la Tribunalul Dolj trebuie să decidă astăzi dacă vor emite sau nu un mandat de arestare preventivă pe numele fratelui unei colege judecătoare de la Secţia Penală a aceleiaşi instanţe, după ce Judecătoria Segarcea (de unde este originară aceeaşi judecătoare) a respins propunerea procuro-rilor de arestare.

Tribunalul Dolj revine în centrul atenţiei. Controversata instanţă craioveană care are deja doi judecători în spatele gratiilor, acuzaţi de corupţie, este nevoită să se pronunţe astăzi asupra arestării fratelui unei judecătoare de la aceeaşi Secţie Penală unde activau magistraţii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu. Bărbatul pe care procurorii îl vor în spatele gratiilor este acuzat că, în plină zi, la nici 50 de metri de poliţie, în principala intersecţie a oraşului Segarcea, ar fi agresat alt conducător auto, în urma unei dispute în trafic.

Victima, în comă la spital

După cum rezultă din dosarul penal întocmit de poliţiştii şi procurorii din Segarcea, totul a pornit de la o discuţie în trafic dintre doi şoferi. Radu Constantin Bălă, de 32 de ani, din Segarcea, ieşise miercuri, 25 august, la o plimbare prin localitate, la volanul unui autoturism Dacia Solenza verde, care i-ar aparţine surorii lui, Irina Enăşoiu, judecătoare la Secţia Penală a Tribunalului Dolj. La un moment dat, în jurul orei 13.30, Bălă ar fi oprit maşina chiar în intersecţie. Nu s-a sinchisit că la nici 50 de metri se află sediul Poliţiei Oraşului Segarcea.
Din spate venea un Fiat Doblo, condus de Marin Dobre, de 53 de ani. Dobre l-ar fi întrebat pe Bălă dacă îşi continuă drumul ori a oprit chiar în intersecţie, caz în care trebuie să-l ocolească. Bălă nu i-a răspuns, aşa că Dobre a ocolit Solenza şi a oprit Fiatul după colţ, la mică distanţă, exact acolo unde avea treabă. A coborât din maşină, dând nas în nas cu Bălă, care venise după el. Fără să-i pese vreo clipă că sunt şi alţi oameni prin zonă, în acel loc din centrul oraşului Segarcea, tânărul l-ar fi luat la bătaie pe bărbatul mai în vârstă, dându-i un şut şi un pumn în figură, doborându-l la pământ, victima lovindu-se la cap.
Mai multe persoane s-au grăbit să-i sară în ajutor victimei. Printre aceştia se afla şi viceprimarul din Segarcea, Nicolae Tutunaru, care l-a luat pe Dobre în maşină şi l-a dus direct la Spitalul de Urgenţă din Craiova, unde a fost internat în Clinica de Neurochirurgie, cu diagnosticul „traumatism cranio-facial mediu, comă gradul I. Agresiune fizică. Plagă contuză buză inferioară“.

Agresorul nu prezintă pericol social

A doua zi, poliţiştii şi procurorii din Segarcea au demarat ancheta privind agresarea lui Marin Dobre. După audierea mai multor martori, anchetatorii au decis să-l reţină pe Radu Bălă pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă. A doua zi, procurorii din Segarcea au cerut instanţei din aceeaşi localitate arestarea inculpatului pentru 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, respectiv vătămare corporală.
Procurorii au susţinut că agresiunea s-a produs într-un loc public, la faţa locului strângându-se mai multe persoane pentru a-i acorda primul ajutor victimei. „Aceste persoane au fost indignate de atitudinea agresorului, care ar fi avut un comportament deosebit de violent faţă de o persoană mult mai în vârstă şi care este apreciată şi respectată în societate“, susţineau anchetatorii în propunerea lor de arestare preventivă.
Judecarea unui asemenea dosar, în care se cerea arestarea fratelui unei judecătoare de la Secţia Penală a Tribunalului Dolj, nu era o chestiune tocmai simplă nici măcar pentru instanţa considerată drept cea mai dură din tot judeţul. Magistratul care ar fi trebuit să judece, de fapt, acest dosar s-a abţinut, astfel că până la urmă cauza a ajuns pe biroul lui Gheorghe Daşu, actualul preşedinte al instanţei. Ironia sorţii face ca Irina Enăşoiu, sora inculpatului, să fi ocupat şi ea, cu ani în urmă, funcţia de preşedintă a aceleiaşi instanţe.
După ce a ascultat atât opinia procurorilor, cât şi pe cea a inculpatului şi a avocatului acestuia, judecătorul Daşu a apreciat că Bălă nu trebuie arestat, pentru că nu prezintă pericol pentru ordinea publică. Procurorii au făcut însă recurs, care se va judeca astăzi la Tribunalul Dolj. Din complet nu poate să facă parte Irina Enăşoiu, sora inculpatului, însă verdictul va trebui dat de trei colegi de birou ai acesteia, din cadrul aceleiaşi Secţii Penale a instanţei amintite.

Arest pentru fratele poliţistului

Într-un dosar aproape similar, instanţa a luat o decizie total opusă cu doar o zi înainte de a-l elibera pe fratele judecătoarei de la Tribunalul Dolj. Joi, 26 august, Judecătoria Segarcea a emis un mandat de arestare pentru 20 de zile pe numele lui Marius Răzvan Voicu, fratele unui poliţist doljean, într-un alt caz de agresiune, considerând că „lăsarea în libertate a inculpatului ar provoca aprecieri defavorabile ale opiniei publice“.
 

Exit mobile version