11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTensiune în PDL înainte de remaniere

Tensiune în PDL înainte de remaniere

Conducerea PDL stă pe un butoi de pulbere pe cale să explodeze înainte de 1 septembrie, data-limită pentru remanierea guvernului. Şedinţa Biroului Politic PDL de luni seară a fost din nou cu scandal. Cezar Preda şi Adriean Videanu au avut un schimb de replici dur pe subiectul acţiunilor pe care le deţine statul român la compania Petrom. Potrivit surselor Hotnews.ro, subiectul remanierii a fost expediat de Emil Boc, care a promis că, înainte de 1 septembrie, va avea o întâlnire cu parlamentarii PDL. Pe lista viitorilor remaniaţi sunt vehiculate numele miniştrilor Adriean Videanu, Radu Berceanu, Sebastian Vlădescu şi Gabriel Sandu.
Conform surselor participante la şedinţa Biroului Politic, Cezar Preda i-ar fi reproşat lui Adriean Videanu intenţia ministrului de a scoate la licitaţie 10% din acţiunile pe care statul le deţine la Petrom.
„O să tragi partidul în rahat!“, i-ar fi reproşat Preda ministrului economiei. În replică, Videanu i-ar fi spus că poate obţine pe acţiuni mai mult decât a obţinut fostul premier Adrian Năstase când a vândut 50% din companie. „Nu ştii ce vorbeşti“, ar fi fost replica lui Videanu, susţin sursele citate.
Contactat de Hotnews.ro, Cezar Preda a recunoscut că a avut o discuţie în contradictoriu cu ministrul economiei, dar susţine că dialogul s-a desfăşurat pe un ton prietenesc: „I-am spus domnului Videanu că nu sunt de acord cu vânzarea acţiunilor de la Petrom într-o situaţie de criză. Nu este corect faţă de români acest lucru. Compania nu ar trebui să forţeze majorarea capitalului social, mi se pare incorect ceea ce se face. I-am spus domnului Videanu cu zâmbetul pe buze acest lucru, dânsul mi-a spus că ştie mai bine ce face. Avem opinii diferite, nu mi se pare corect să fie vândute. Asta a fost tot, nu a fost o ceartă şi nu este adevărat că i-am cerut demisia“.
Sursele citate susţin că vicepreşedintele PDL a criticat şi activitatea lui Sebastian Vlădescu, cerând demisia ministrului finanţelor pe motiv că nu este capabil să colecteze banii la buget şi că doar taie din fondurile ministerelor. Preda a atras atenţia conducerii partidului că, din cauza tăierii fondurilor în teritoriu, partidul va avea probleme din nou cu parlamentarii, care „pot face figuri la moţiunea de cenzură“.
„În privinţa domnului Vlădescu, consider că nu are nici o strategie care să aducă bani, să colecteze banii la bugetul de stat, ci doar taie de la ministere. Dânsul şi-a notat nemulţumirea mea, vă asigur că şi această discuţie a fost pe un ton prietenos“, a declarat Preda, pentru Hotnews.ro.

Conflict Scripcaru – Sandu

În urmă cu o săptămână, la şedinţa conducerii PDL a mai avut loc un episod tensionat, între George Scripcaru, primarul Braşovului, şi ministrul comunicaţiilor, Gabriel Sandu. Sursele Hotnews.ro susţin că disputa dintre cei doi a degenerat în trântit de scaune şi vorbe grele. Scripcaru i-ar fi reproşat lui Sandu că „nu este în stare să gestioneze ministerul, dar, în schimb, face multe măgarii şi găinarii“. Scripcaru i-ar fi spus ministrului că acţionează în interes personal şi face orice altceva, numai atribuţiile funcţiei de ministru nu şi le îndeplineşte. Conform surselor citate, Sandu ar fi reacţionat agresiv, aruncând injurii şi trântind scaunele.
Sursele citate susţin că în interiorul partidului nervii sunt întinşi la maximum pe subiectul remanierii şi restructurării guvernului. Sunt vehiculate numele lui Adriean Videanu, Radu Berceanu, Sebastian Vlădescu şi Gabriel Sandu. Pentru a se asigura că premierul Emil Boc nu ezită să facă remanierea, mai mulţi lideri PDL au trecut la presiuni publice prin intermediul declaraţiilor de presă.
Înaintea şedinţei BPN de luni seară, secretarul executiv Elena Udrea şi vicepreşedintele Raluca Turcan au declarat că Boc trebuie să-şi facă datoria în ceea ce priveşte remanierea.
Elena Udrea: „Atâta timp cât există această promisiune făcută parlamentarilor că va fi o evaluare a activităţii membrilor guvernului, este datoria şi atributul primului-ministru, care este preşedintele partidului, să facă acest lucru“. (Mediafax)
Raluca Turcan: „Premierul trebuie să ne spună clar care sunt miniştrii cu performanţe“.
În timpul şedinţei de luni seară, subiectul remanierii a fost tratat scurt. Mai mulţi lideri PDL l-ar fi întrebat pe Emil Boc când va prezenta raportul cu activitatea miniştrilor. Pentru a tempera spiritele, premierul ar fi spus cu jumătate de gură că remanierea „trebuie să aibă loc“ şi că săptămâna viitoare, înainte de 1 septembrie, va avea o întâlnire cu grupurile parlamentare ale PDL. Întâlnirea cu parlamentarii a fost stabilită în principiu pentru începutul săptămânii viitoare.
Alt subiect dezbătut în şedinţă a fost legea salarizării bugetarilor. Boc şi-a asigurat colegii că, începând din 2011, România va avea o creştere economică, în urma căreia vor fi majorări salariale între 10-20%.
Singura decizie luată la şedinţa Biroului Politic a fost demararea alegerilor interne începând cu 1 septembrie. „Dăm drumul la alegerile în organizaţii. Să se înceapă de unde s-au oprit în vară, iar unde sunt probleme le vom rezolva cu parlamentarii la nivel central“, ar fi spus Boc. La finalul şedinţei, vicepreşedintele Gheorghe Flutur a anunţat că  s-a discutat despre reluarea alegerilor interne în partid şi că acest lucru se va întâmpla, pe baza unui calendar, de la 1 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII