3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEmisiune de fotbal, folosită pentru a trimite mesaje mafioţilor

Emisiune de fotbal, folosită pentru a trimite mesaje mafioţilor

Emisiunea de fotbal italiană „Quelli che il calcio“, difuzată de o televiziune din Peninsulă duminica după-amiaza, era folosită de mafioţii italieni pentru a trimite mesaje codificate şefilor aflaţi în închisoare. Mafioţii trimiteau SMS-uri aparent inofensive, dar care, de fapt, îi ajutau pe „naşi“ să-şi conducă „imperiul“ din spatele gratiilor.
În timpul emisiunii respective, fanii pot trimite prin SMS mesaje ce sunt afişate în partea de jos a ecranului televizorului în timpul transmisiunii în direct. Procurorii anti-mafia cred că membrii bandelor crimei organizate s-au folosit de caracteristica interactivă, trimiţând comentarii şi observaţii aparent inofensive, care, de fapt, conţineau un mesaj important pentru „naşii“ mafioţi aflaţi în închisoare, mulţi dintre ei reuşind să-şi conducă în continuare imperiul criminal în ciuda faptului că sunt în spatele gratiilor. Unul dintre mesaje, de o importanţă semnificativă pentru un mafiot închis, era: „Totul este bine, Paolo“.
Şiretlicul a fost dezvăluit Comisiei parlamentare Anti-Mafia din Italia de către Enzo Macri, un fost procuror anti-mafia. „Ceea ce ne-a atras atenţia a fost aparenta banalitate a conţinuturilor acelor mesaje scrise. În realitate, ele cuprindeau informaţii precise pentru capii mafiei, care, din cauza regimului de încarcerare în care sunt ţinuţi, nu au altă modalitate de a lua legătura cu lumea de afară“, a declarat Macri, citat de The Telegraph.
Metodele neobişnuite de comunicare au fost descoperite după ce autorităţile din închisoare au interceptat un apropiat al unuia dintre mafioţii închişi care descria cum va trimite un mesaj scris la emisiune. Mafioţii încarceraţi au contacte puţine şi supravegheate cu lumea. Modalităţile prin care ei încercau să-şi conducă imperiul din închisoare erau numeroase: de la felicitări cu conţinut codificat, la melodii cu o anumită semnificaţie date la emisiunile de dedicaţii radiofonice.
Carlo Vizzini, un senator italian, a vrut să ştie de ce mafioţii închişi au voie să se uite la această emisiune: „Nu înţeleg de ce oamenii ţinuţi în asemenea condiţii de siguranţă pot viziona programe televizate la care publicul poate participa“.
Simona Ventura, prezentatoarea emisiunii, a declarat că e şocată de aceste descoperiri şi a mărturisit că fanii nu vor mai putea trimite SMS-uri în timpul programului. „E o metodă ingenioasă. Noi am deschis o linie de comunicare cu telespectatorii noştri pentru a le da posibilitatea de a avea un contact direct cu emisiunea. Şi aşa a fost, cu excepţia faptului că, se pare, a fost folosită şi pentru a transmite mesaje şefilor mafiei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII