10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCârciuma nu face casă bună cu împrumuturile

Cârciuma nu face casă bună cu împrumuturile

Prim-ministrul Emil Boc şi-a exprimat susţinerea faţă de măsurile de austeritate ale guvernului, comparând România cu o familie care, în condiţii de criză economică, nu trebuie să cheltuiască banii „în fiecare zi la cârciumă“ pentru a primi împrumuturi, transmite Agerpres.

Vlădescu: Sursa veniturilor trebuie să stea în muncă, nu în promisiuni

Ministrul finanţelor a comparat aparatul bugetar şi cheltuielile publice cu un elefant, care „a fost îndopat de guvernele precedente“ şi care „ne striveşte de doi ani“. Cei doi oficiali au făcut aceste declaraţii în plenul Senatului, care dezbate, în sesiune extraordinară, ordonanţa de urgenţă a guvernului privind majorarea TVA de la 19% la 24%.
„Finanţatorii se uită foarte atent acum la cei pe care îi împrumută. Dacă în acea ţară nu văd un sistem credibil de susţinere economică a cheltuielilor publice, nu te împrumută. Exact ca într-o familie – avem nevoie să luăm nişte bani să ne acoperim cheltuielile zilnice până reuşim să producem atât cât consumăm. Dacă, însă, (finanţatorii – n.r.) se uită la familie şi văd că aceasta cheltuieşte în fiecare zi la cârciumă sau cheltuieşte pe petreceri, te mai împrumută cineva ca şi familie? Nu-ţi dă nimeni bani“, a spus Boc.
Premierul a subliniat că executivul urmăreşte reducerea cheltuielilor bugetare la 7,4% din PIB, în anul 2011. Anul acesta, ele reprezintă 9,8% din Produsul Intern Brut.
Boc a spus că guvernul lucrează la măsuri alternative pentru susţinerea economică, printre care eliminarea impozitului minim, posibilitatea de a vinde acţiunile minoritare ale statului la companii şi de „a aduce resurse financiare într-un fond de dezvoltare care să fie utilizat numai pentru absorbţia fondurilor europene, investiţii în România şi implicit în locuri de muncă“.
Ministrul Vlădescu a spus şi el că sursa veniturilor populaţiei trebuie să stea în muncă, nu în promisiunile politicienilor care ajung la putere: „Nu putem să promitem venituri tuturor cetăţenilor români, în condiţiile în care sursa veniturilor nu este realizabilă. Sursa veniturilor trebuie să stea în muncă, nu în promisiuni“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU