12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAveţi grijă la apa şi sucurile pe care le consumaţi

Aveţi grijă la apa şi sucurile pe care le consumaţi

Înainte de a consuma apă plată şi minerală îmbuteliată, asiguraţi-vă că acestea au termenul de valabilitate şi sursa de provenienţă înscripţionate pe ambalaj. Aproximativ 95% din apa controlată de inspectorii CJPC Dolj prezintă deficienţe în acest sens. O situaţie similară este şi în cazul sucurilor.

Industria apei îmbuteliate începe să câştige din ce în ce mai mult teren. Totuşi, nu întotdeauna apa îmbuteliată este şi cea mai sănătoasă alegere. De aceea este important, înainte de a cumpăra şi de a consuma apă plată sau minerală, să vă asiguraţi că are termenul de valabilitate şi sursa de provenienţă inscripţionate pe ambalaj. Asta, deoarece, în urma unui control desfăşurat în perioada 2-13 august de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Dolj vizând respectarea prevederilor legale cu privire la modul de etichetare şi prezentare a apelor minerale naturale, aceştia au constatat deficienţe la aproximativ 95% din cei 4.885 de litri de ape minerale şi de izvor.
Deficienţele constatate au vizat modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate. 360 de litri de apă carbogazoasă produsă de două firme din Craiova prezentau deficienţe de etichetare. Pe etichetă nu erau înscrise denumirea sursei, termenul de valabilitate şi adresa producătorului. Mai mult, în urma controalelor s-a depistat că unii comercianţi „omit“ să afişeze preţul de vânzare în mod clar şi lizibil. Ca urmare a deficienţelor depistate, a fost oprită temporar de la vânzare o cantitate de 4.675 de litri în valoare de 2.697 de lei. În plus, au fost aplicate 16 amenzi contravenţionale în valoare de 27.500 de lei.

Atenţie la termenul de valabilitate!

Nici băuturile răcoritoare controlate nu au fost 100% în regulă. Chiar dacă nu s-au constatat abateri cu privire la calitatea produselor sau respectarea condiţiilor de depozitare, sute de litri de băuturi răcoritoare nu aveau menţionate pe etichetă colorantul, cantitatea netă şi data durabilităţii minimale în acelaşi câmp vizual. Astfel, au fost opriţi temporar de la comercializare 500 de litri de suc şi au fost aplicate opt amenzi contravenţionale în valoare totală de 14.500 de lei. Totuşi, în magazine, cantităţile de astfel de produse ar putea fi mult mai mari, astfel că este indicat ca înainte de a cumpăra astfel de produse să vă asiguraţi că au termenul de valabilitate trecut pe ambalaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII