12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn pelerinaj la Mănăstirea Tismana

În pelerinaj la Mănăstirea Tismana

Mii de credincioşi ortodocşi din ţară şi din străinătate au venit la Mănăstirea Tismana, unde a fost  organizată slujba prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Oamenii au asistat la slujbă şi s-au rugat pentru iertarea păcatelor şi pentru bunăstare, petrecând apoi cu voie bună, după o lungă perioadă de post.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţia Sa Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei. La finalul slujbei, enoriaşii au fost invitaţi la o masă oferită de călugăriţele de la mănăstire. După-amiază, pelerinii şi turiştii au participat la bâlciul organizat în localitate, pentru că sărbătoarea Sfintei Maria Mare, aşa cum este cunoscută în Gorj, adună în fiecare an, la locaşul de cult şi în zona Tismana, mii de credincioşi din toate colţurile ţării. Poliţiştii şi jandarmii gorjeni au împânzit toată zona pentru a dirija circulaţia şi pentru a evita producerea unor accidente. De la slujba oficiată de Mitropolitul Olteniei nu au lipsit nici personalităţile judeţului. Ca în fiecare an, toţi participanţii la slujbă s-au rugat pentru binele şi sănătatea celor dragi. Au venit credincioşi din judeţe precum Hunedoara, Vâlcea, Olt, Dolj şi chiar din zone mai îndepărtate. „Avem credinţă în Dumnezeu şi pentru asta am bătut cale lungă din Vrancea până aici, la Mănăstirea Tismana. Să ne rugăm pentru sănătate şi bunăstare, că avem nevoie“, a spus un credincios venit de la Petroşani cu trei zile înainte de Sfânta Maria. Mioara Ghiţă, din Ursaţi, a povestit că an de an vine la Mănăstirea Tismana pentru a se ruga pentru cei dragi: „Vin de mai bine de 20 de ani aici, la slujbă, şi este foarte bine pentru suflet să vii la biserică. Credinţa în Dumnezeu este cea care ne ajută să păstrăm drumul drept, cu puţine păcate. Vin şi mă rog pentru sănătate în principal, sănătatea este cea mai importantă“. Ca de fiecare dată, curtea locaşului de cult a devenit neîncăpătoare pentru miile de pelerini şi turişti veniţi la Tismana. Turismul ecumenic este una dintre formele cele mai practicate în această zonă.

Mănăstirea Tismana, perlă a judeţului Gorj

Cine nu a fost la Tismana, spun cunoscătorii, moare sărac sufleteşte, pentru că, într-un peisaj fermecător, asemenea unui castel medieval cu bastioane la colţuri, Mănăstirea Tismana este aşezată pe vârf de stâncă, pe muntele Stârmina, înconjurată de culmi împădurite şi stâncoase, lângă gura întunecată a Peşterii Sfântului Nicodim şi de sub ale cărei ziduri ţâşneşte apa, rostogolindu-se în cascadă, cu o cădere de circa 40 m, în râul Tismana. Mănăstirea este cel mai vechi aşezământ monahal din Gorj, iar peisajul de aici îţi taie respiraţia şi te cucereşte din prima secundă. Mii de pelerini trec anual pragul acestei mănăstiri şi se roagă la icoanele făcătoare de minuni. Peisajul umple sufletele vizitatorilor de bucurie şi linişte. „Judeţul Gorj are zece mănăstiri de o rară frumuseţe şi la minunăţia peisajelor rivalizăm cu nordul Moldovei. Avem biserici din lemn, cule, case memoriale, avem o bază de tratament şi multe altele. Avem numeroase locuri deosebite şi, din păcate, nu le cunoaştem nici pe jumătate“, a spus profesorul Petru Rădulea, care a predat geografia elevilor de liceu din Târgu Jiu vreme de aproape 50 de ani. Localnicii sunt foarte mândri de toate frumuseţile care pot fi văzute în această zonă. „La Tismana există foarte multe obiective turistice: Mănăstirea Tismana, care este cel mai vechi aşezământ monahal din Ţara Românească, schiturile Cioclovina de Sus şi de Jos – ridicate din zid în anii 1714-1715, pădurea de castani comestibili, monument al naturii, care ocupă o suprafaţă de 40 ha, Peştera Gura Plaiului, Cheile Sohodolului şi multe altele. Puteţi petrece o vacanţă de neuitat în satele din judeţul Gorj, dacă aveţi câteva zile libere şi chef de a vă umple sufletele de frumuseţe şi pace“, a mai spus profesorul Petre Rădulea.

O salbă de adăposturi

Pelerinii şi turiştii ajunşi la mănăstire pot vizita şi alte locuri din localitate sau din împrejurimi. În Tismana există numeroase peşteri, urmare a petrografiei regiunii şi a liniilor de abrupturi spre care se pot realiza deschideri laterale. Interesantă este Peştera Tismana, cunoscută sub denumirea de Peştera Tezaurului, din apropierea mănăstirii cu acelaşi nume. Din această peşteră ţâşneşte un şuvoi de apă ce formează o cădere de 50 de metri înălţime. Frumuseţea locurilor şi sălbăticia lor, în acelaşi timp, îţi taie respiraţia. Întreg bazinul hidrografic al râului Tismana însumează un număr de 20 de peşteri de diverse forme şi aspecte. „O salbă de adăposturi pentru omul preistoric şi un loc lăsat de Dumnezeu, pentru aceşti oameni, pentru  a sta în linişte şi rugăciune înainte de a-şi construi propriile locuinţe din lemn, asta poate fi o definiţie a peşterilor. După perioadele dificile de oscilaţie glaciară, omul a ieşit în final din peşteri. Pentru om, ele n-au fost decât un refugiu temporar“, a spus Antonio Tomoniu, reprezentant al Primăriei Tismana. Peştera Gura Plaiului din oraşul Tismana are zece hectare, o lungime de 150 de kilometri, cu o intrare prin aven. Monument al naturii, această peşteră nu poate fi vizitată de către turişti, nefiind amenajată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII