22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFurturi în cinci secunde

Furturi în cinci secunde

Dacă cineva v-a spart maşina, gândiţi-vă că o mare parte din vină o aveţi chiar dumneavoastră, pentru că aţi lăsat la vedere, în autoturism, obiecte de valoare care îi puteau tenta pe hoţi.

În primele şase luni ale acestui an, în judeţul Dolj s-au înregistrat 283 de furturi din autoturisme. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, când s-au înregistrat 487 de autoturisme sparte de hoţi, incidenţa acestui gen de fapte a scăzut în 2010 cu circa 35%. Cu toate acestea, numărul furturilor din maşini este destul de mare şi din cauza faptului că şoferii lasă la vedere, pe bord, pe banchete sau între scaunele maşinii diverse obiecte de valoare, care îi tentează pe hoţi.

Spargeri sezoniere

Conform profilului întocmit de poliţişti, spărgătorii de autoturisme au de obicei vârsta cuprinsă între 12 şi 20 de ani. Provin mai ales din familii dezorganizate ori au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Se întâmplă uneori să se afle printre ei şi copii de bani gata, care sparg maşini din spirit de aventură. De obicei, cei care fură din autoturisme acţionează în grupuri de doi sau trei, din care unul stă „de şase“.
Potrivit autorităţilor, activitatea spărgătorilor de maşini este sezonieră. Acţionează în Craiova, mai ales primăvara şi toamna. Vara sunt mai puţine furturi din maşini, deoarece hoţii pleacă la mare sau la munte. Nu în concediu, ci „la produs“. Nici iarna nu sunt prea activi, maşinile fiind de obicei acoperite de zăpadă.
Hoţii caută în primul rând în torpedoul maşinii după bani. Apoi urmăresc să fure aparatură electronică – e vorba mai ales de telefoane mobile, sisteme GPS şi detectoare de radar, mai rar radiocasetofoane sau radio cu CD, boxe şi staţii auto. Sustrag din maşini absolut orice obiect de valoare: genţi, poşete, borsete – din care iau de obicei banii, apoi aruncă restul. Bunurile furate sunt comercializate la amatorii de chilipiruri.

Moduri de operare

Poliţiştii se confruntă cu o varietate de modalităţi de pătrundere în autovehicule. În autoturismele Dacia şi Oltcit se intră cel mai uşor, din cauza încuietorilor la care se potrivesc şi alte chei decât cele originale. Dacă nu au chei, hoţii folosesc şurubelniţe, cuţite, ori chiar… tirbuşoane.
La autoturismele din gama Opel, Daewoo şi la multe altele de producţie străină este folosită de regulă clasica metodă a riglei. Dacă nu au nici chei potrivite şi nu merge nici cu rigla, hoţii folosesc metoda bujiei. Concret, este vorba despre o bujie băgată într-o şosetă, cu care lovesc unul dintre geamurile laterale, cât să crape. În locul bujiei, se mai foloseşte doar o mică bucată de ceramică de bujie, prinsă de un elastic, cu care se „trage“ ca şi cu o praştie în geamul maşinii vizate. Lovit apoi cu pumnul, geamul securizat se face ţăndări, iar hoţul poate pătrunde în autovehicol.
Cu câţiva ani în urmă, poliţiştii se confruntau şi cu altă metodă de pătrundere în autoturismele Cielo, Tico şi Matiz – prin îndoirea portierei. Cazurile de acest gen sunt mai puţine însă în ultima vreme.

Locurile preferate

În general, spărgătorii de maşini acţionează în timpul nopţii. Cele mai multe spargeri se petrec între orele 2.00 – 4.00. Sunt vizate în asemenea cazuri în general parcările neiluminate, dar hoţii nu se codesc să atace maşinile din parcări iluminate, atunci când văd că în autoturism se află bunuri de valoare.
Spărgătorii nu se feresc să acţioneze nici ziua, ba chiar în zona centrală a Craiovei. „De fapt, exact zona centrală este cea mai vizată de spărgătorii de autoturisme. Aceştia supraveghează în permanenţă maşinile parcate în apropierea băncilor, a restaurantelor, a bisericilor (în zilele în care se fac nunţi), a sediului Finanţelor. Atunci când observă în interior vreun obiect de valoare, acţionează. Şi n-au nevoie de mai mult de cinci secunde ca să vadă «prada», să spargă geamul maşinii, să ia obiectele din ea şi apoi să se îndepărteze“, a explicat agent-şef principal Ion Badea, din cadrul Compartimentului „Furturi din auto“, de la Secţia 1 Poliţie Craiova.

Oricine poate fi victimă

Unul dintre „meseriaşii“ care au căzut în ultima vreme în mâinile poliţiştilor de la Secţia 1 Craiova este Alex Curte. Potrivit poliţiştilor, acesta i-a spart maşina Valentinei Georgescu, atras de articolele de îmbrăcăminte lăsate la vedere şi, dacă tot a spart geamul, a luat şi radioul. S-a întâmplat chiar în faţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, sub nasul procurorilor. În aceeaşi zi, Curte a spart şi maşina fostului prefect Cornel Mondea, furând borseta cu acte şi bani, lăsată neglijent… între scaune. Alt craiovean – Laurenţiu Maier – a rămas fără laptopul pe care îl lăsase pe bancheta maşinii, la vedere. Furtul s-a produs în zona centrală a municipiului, pe strada A.I. Cuza.
„Astfel de spargeri de maşini au loc şi în zona târgurilor comerciale. Altă zonă frecventată de hoţi este cea a bisericilor, în zilele în care se oficiază cununii religioase. De multe ori, femeile îşi lasă poşetele pe scaunul maşinii şi intră în biserică, iar când se întorc găsesc maşina spartă, iar poşeta lipseşte, ba chiar şi cadourile pe care intenţionau să le dea tinerilor căsătoriţi“, a precizat agentul-şef principal Ion Badea.

Recomandări

Pentru prevenirea furturilor din autoturisme, poliţia recomandă:
Parcaţi maşina în locuri special amenajate, iluminate pe timpul nopţii şi, eventual, supravegheate.
Nu lăsaţi la vedere, în interiorul autoturismului, bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatură electronică etc.).
Când părăsiţi maşina, indiferent pentru cât timp, nu lăsaţi geamurile deschise/întredeschise şi acţionaţi sistemul de închidere a uşilor. Procedaţi la fel şi în benzinării, când mergeţi să achitaţi contravaloarea combustibilului.
În timpul deplasării cu autovehicolul, cuplaţi sistemul de asigurare a portierelor pentru a nu le da posibilitatea infractorilor să vă sustragă diverse bunuri atunci când opriţi la semafor sau în alte zone.
Montaţi un sistem de alarmă eficient, precum şi un dispozitiv de blocare a axului volanului, pedalelor şi a schimbătorului de viteze.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII