21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUnde sunt banii Sănătăţii?

Unde sunt banii Sănătăţii?

Rudele bolnavilor internaţi în spitale cheltuiesc sute de lei pe zi pentru medicamente. Medicii susţin că această situaţie dezastruoasă este cauzată de faptul că doar un sfert din banii Sănătăţii ajung în sistem.

Situaţia financiară dezastruoasă în care se găsesc spitalele este rezultatul unor deturnări de fonduri, sunt de părere medicii craioveni. Liderul Sindicatului ProMedica al medicilor de la Spitalul de Urgenţă Craiova, dr. Mihai Florea, susţine cu tărie că sistemul este în faliment nu pentru că ar fi atât de puţini oameni care contribuie la Sănătate, ci pentru că doar un sfert din banii alocaţi ajung în Sănătate.
„Sistemul de asigurări de sănătate pretinde că strânge de la fiecare din cei 4,5 milioane de plătitori aproximativ 1.000 de euro pe an. Asta ar conduce la o sumă de 4,5 miliarde de euro pe an, proveniţi numai prin intermediul CAS. În afară de aceşti bani, statul pretinde că alocă 4,5% din PIB Sănătăţii, ceea ce înseamnă încă 4,5 miliarde de euro. În total, se adună o sumă care merge spre zece miliarde de euro. Când stăm de vorbă cu responsabilii din sistem, aflăm că 70-80% din banii primiţi de spitale se duc pe salarii. Dacă ar fi adevărat acest lucru, atunci înseamnă că din cele aproape zece miliarde de euro, şapte-opt miliarde de euro s-ar duce pe salarii. Un calcul simplu ne arată că în sistem lucrează 200.000 de oameni, care dacă ar primi un salariu mediu de 1.000 de euro pe lună (dar nu primesc atât), suma alocată pentru salarii ar totaliza două miliarde de euro pe an, ceea ce nu reprezintă 80% din zece miliarde de euro, ci doar un sfert din această sumă“, susţine dr. Mihai Florea.
Prin urmare, doar un sfert din banii care se adună pentru Sănătate ajung la destinaţie: în spitale, policlinci şi la alţi furnizori din sistem.

Unde se duc banii?

Liderul ProMedica spune că trei sferturi din banii alocaţi de la bugetul de stat şi din fondul asigurărilor de sănătate dispar fără urmă.
„O explicaţie ar fi că îi fură cineva şi atunci suntem în faţa unor lucruri de neimaginat. S-a spus într-o vreme că îi fură managerii, medicii şi asistentele; nu este adevărat, pentru că aceşti bani nu ajung în sistem. Cealaltă explicaţie ar fi că banii sunt luaţi din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate şi ajung la Ministerul Finanţelor, lucru negat de atâtea ori de reprezentanţii guvernului“, a mai spus dr. Florea.
Un exemplu clasic de subfinanţare este la Spitalul de Urgenţă Craiova, care alocă lunar, potrivit conducerii, 700.000 de lei pentru medicamente. La un număr de 1.500 de paturi, reiese că pentru fiecare pacient se consumă în fiecare zi medicamente de 15 lei. O sumă infimă faţă de necesar, afirmă medicii. „Majoritatea bolnavilor internaţi sunt urgenţe, cazuri foarte grave. Este puţin probabil ca un pacient să poată fi tratat cu medicamente de doar 15 lei. Bolile serioase, cum ar fi pancreatitele sau cele rezultate în urma traumatismelor, înseamnă sute de lei pe zi pentru medicamente. Un singur astfel de bolnav înghite cam de zece ori alocarea financiară de care dispune spitalul. Iar într-o clinică de 50 de paturi, dacă ai cinci bolnavi ale căror cheltuieli depăşesc 100 de lei, aceştia înghit toate fondurile pentru medicamente ale întregii secţii“, a explicat dr. Mihai Florea. Cu astfel de probleme se confruntă toate spitalele din România.

Sute de lei cheltuiţi zilnic pe medicamente

Soluţia găsită de spitale pentru a-şi asigura supravieţuirea, în condiţiile subfinanţării, a fost punerea bolnavului la cheltuială. Pacienţii cumpără medicamente şi materiale sanitare pentru ei, dar şi pentru pacienţii mai săraci care nu îşi pot permite, iar în ultima vreme au ajuns să cumpere până şi mănuşile pentru chirurgul care trebuie să-i opereze.
Situaţia a devenit dramatică pentru pacienţii din clinicile de terapie intensivă, unde cheltuielile cu medicamente şi materiale sanitare sunt de-a dreptul ameţitoare. Rudele bolnavilor internaţi aici cheltuiesc zilnic sute de lei.
„În fiecare zi primesc câte un bileţel cu medicamentele pe care trebuie să le cumpăr pentru soţul meu, grav bolnav. Câte o sută, două sute sau chiar trei sute de lei trebuie să plătesc de fiecare dată pentru aceste medicamente“, a spus Marieta Giucă.
Rudele bolnavilor internaţi la Terapie Intensivă ajung de multe ori să se împrumute la bancă sau chiar să-şi vândă locuinţa, conştienţi de faptul că fără banii cheltuiţi pe medicamente bolnavul internat nu ar avea nici o şansă.

Exemplu

Pentru rezolvarea unei plăgi banale, CAS plăteşte patru lei, din care jumătate sunt destinaţi medicului, iar restul ajung la spital sau patronul de cabinet medical. Din cei patru lei, medicul trebuie să plătească materialele sanitare şi medicamentele folosite (un leu fiola de xilină, doi lei alcool, rivanol sau apă oxigenată, trei lei un fir de sutură, plus alţi bani pentru compresă, faşă, antiseptic etc.), dar şi personalul din subordine. Costul doar al materialelor pentru dezinfecţia plăgii, pansament, sutură, este de aproximativ opt lei. Spre deosebire de cabinetele de stat, cele private pot să-şi scoată cheltuielile obligând pacientul la coplată.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII