9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte ştiri

8,3% din angajaţii români sunt în Oltenia
Chiar dacă numărul şomerilor din Oltenia se apropie veriginos de 100.000, efectivul salariaţilor din regiune reprezintă 8,3% din angajaţii din România. Mai mult de jumătate dintre ei sunt concentraţi în judeţele Dolj şi Vâlcea. „La sfârşitul lunii mai 2010, efectivul salariaţilor din economia Regiunii de Dezvoltare  Sud-Vest Oltenia a fost de aproximativ 387.000 de persoane (cu 8% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut). Din totalul salariaţilor, 54,9% îşi desfăşoară activitatea în cadrul serviciilor, 43,2% în industrie şi construcţii şi doar 1,9% în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi pescuit“, a declarat Mariana Tănase, directorul executiv al Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. În ceea ce priveşte rata şomajului în Oltenia, aceasta a ajuns la 10,4%, peste nivelul ratei şomajului la nivel naţional (7,7%). În teritoriu, cea mai mare pondere a şomerilor a fost deţinută de judeţul Dolj (36,1%).
Andreea HORCONE

Enescu se întoarce
Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Dolj are, de ieri, un nou şef. Prin dispoziţia conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor, în fruntea serviciului secret al MAI din Dolj a fost numit comisarul-şef Georgel Enescu.
Evoluţia lui Enescu este arhicunoscută în Dolj. Poliţist de judiciar, şef la Furturi din auto, apoi ofiţer în cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Craiova, a ajuns numărul doi în această structură, de unde a trecut la conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj. A urmat o funcţie de conducere în cadrul MAI, iar după o perioadă a fost numit la conducerea SIPI Olt.  Enescu se întoarce din nou acasă, la Craiova, ca şef al SIPI Dolj. Numirea lui Georgel Enescu vine într-un moment în care structura doljeană a serviciului secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor avea mari probleme de imagine. Mulţi procurori, dar şi multe structuri poliţieneşti evitau să lucreze pe linie informativă cu această instituţie doljeană, din cauza bănuielilor că mulţi dintre ofiţerii săi nu ar fi tocmai integri, iar informaţiile ar „răsufla“ înainte de a fi fructificate. Totuşi, în ultimele luni, ofiţerii doljeni de la „Doi ş-un sfert“ au avut şi succese. Pot fi menţionate aici colaborările cu poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, în urma cărora au fost prinşi mai mulţi traficanţi de ţigări.
Adrian DINU

Copil de trei ani, accidentat la miezul nopţii
Un avocat craiovean a fost la un pas de a fi linşat, după ce a atins cu maşina un copil de trei ani care fugea pe carosabil la miezul nopţii. În noaptea de marţi spre miercuri, avocatul Teodor Cergă, de 31 de ani, se deplasa pe strada 22 Decembrie 1989 din cartierul Valea Roşie, la volanul autoturismului personal, marca BMW. Un copil de trei ani – I. Căldare, din localitate – lăsat nesupravegheat de părinţi, a traversat strada în fugă şi prin loc nepermis, apărând brusc în faţa maşinii avocatului. Acesta l-a „şters“ pe micuţ, provocând-i doar leziuni minore, care nu au necesitat îngrijiri medicale.  Deşi vina îi aparţinea copilului, rudele acestuia au sărit la avocat să-l snopească în bătaie. Conflictul a fost însă aplanat de poliţiştii de la Secţia 3, care au intervenit prompt la faţa locului. La rândul lor, poliţiştii de la Circulaţie efectuează cercetări pentru a stabili dacă şoferului i se poate reţine vreo vină pentru accidentul produs. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj nu a precizat dacă s-a dispus vreo măsură şi faţă de părinţii minorului lăsat singur pe străzi la miez de noapte.
Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS