22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMunca la negru, soluţie de criză

Munca la negru, soluţie de criză

Percepţia economiştilor români cu privire la situaţia economică a firmelor doljene este una pozitivă. „Acest judeţ are o viaţă economică intensă, mult peste ce se întâmplă în general sau ce percepem din media“, declara Radu Graţian Gheţea, economist şi una dintre figurile proeminente ale sistemului bancar din România, la ultima vizită în judeţ. Cu toate acestea, fie pentru că o duc greu, fie pentru că nu ştiu sau nu vor să aplice legislaţia în vigoare, unele firme doljene au decis să apeleze la forţa de muncă gratuită. „În luna iulie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj au efectuat 148 de controale la angajatorii de pe raza judeţului. În urma acestora au fost depistate 60 de persoane care desfăşurau activităţi fără a avea forme legale de angajare. Totodată, au fost sancţionaţi 39 de angajatori care utilizau muncă nedeclarată, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 177.000 de lei“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, inspectorul-şef al ITM Dolj, care a precizat că obiectivul controalelor a fost acela de creştere a gradului de cunoaştere şi aplicare a legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă şi cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, dar şi de depistare şi sancţionare a  celor care nu respectă legislaţia în domeniu. Angajatorii riscă amenzi între 3.000 şi 4.000 de lei pentru fiecare persoană depistată că lucrează fără forme legale.

Controale şi în domeniul securităţii în muncă

Forţa de muncă fără forme legale nu este însă singura neregulă depistată la angajatorii doljeni. În domeniul securităţii şi sănătăţii s-au desfăşurat 181 de acţiuni de control în urma cărora au fost constatate 143 de deficienţe pentru remedierea cărora au fost trasate 143 de măsuri cu termene ferme de realizare. „Au fost oprite din funcţiune 14 echipamente de muncă neconforme cu legislaţia în vigoare, fiind aplicate 149 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 198.000 de lei“, a precizat Cătălin Tiberius Mohora. Acesta a amintit că, în luna iulie, pe teritoriul judeţului Dolj au avut loc 11 evenimente, dintre care şapte accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă.
Un aspect îmbucurător este faptul că în luna iulie au fost înregistrate 3.761 de contracte de muncă şi numai 3.446 au fost încetate.

Valoarea amenzilor, mai mare în ultimii ani

Pentru munca nedeclarată, în primele şase luni ale acestui an valoarea sancţiunilor contravenţionale aplicate a crescut semnificativ faţă de aceeaşi perioadă a anilor trecuţi. Astfel, dacă în perioada ianuarie – iunie 2008 amenzile aplicate au însumat 156.000 de lei, iar în ianuarie – iunie 2009, 299.000 de lei, în primele şase luni ale acestui an, ele au ajuns la 818.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU