12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞpringarii nu îşi iau concediu

Şpringarii nu îşi iau concediu

Odată cu sezonul estival, când oamenii sunt plecaţi în concedii, devin mai activi şi spărgătorii de locuinţe sau „şpringarii“, aşa cum sunt ei denumiţi în argoul hoţilor.

Vara, mulţi oameni pleacă în concediu, iar locuinţele lor rămân nesupravegheate. Acesta este momentul pe care îl aşteaptă cei mai mulţi spărgători de apartamente. Astfel de „vizite“ nedorite sunt însă posibile şi în timpul zilei, când membrii familiei sunt plecaţi la serviciu, sau în timpul ieşirilor din weekenduri, când nu rămâne nimeni acasă.

Semne de bogăţie
 
Potrivit poliţiştilor doljeni de la Serviciul de Investigaţii Criminale, spărgătorii de locuinţe sau „şpringarii“ acţionează aproape întotdeauna după un studiu prealabil al apartamentului sau casei pe care o vizează. Acest studiu poate să dureze şi o lună, atunci când ştiu că merită efortul. Urmăresc cu atenţie programul celor din casă, pentru a stabili când pleacă adulţii la serviciu, când se duc copiii la şcoală, care este ora de întoarcere acasă a celor din familia respectivă.
De cele mai multe ori, spărgătorii de case şi apartamente acţionează „la pont“, pe baza unor informaţii primite de la alţi infractori, care cunosc situaţia materială a celor vizaţi. Majoritatea ponturilor sunt luate de şpringari în timpul petrecut în penitenciare.
În exteriorul blocurilor, hoţii se orientează de cele mai multe ori după termopanele de la ferestre şi mai ales după instalaţiile de aer condiţionat, apreciind că aceste dotări sunt caracteristice pentru locuinţele celor cu oarecare potenţă materială.
 
Unealta potrivită la orice uşă

Spărgătorii de apartamente au metode foarte variate pentru a pătrunde în apartamente. Unii intră pur şi simplu pe geam, mai ales la parter şi primul etaj. Aceştia vizează în special geamurile termopan, care se deschid destul de uşor din exterior. Şi mai uşor cedează însă tocăria de lemn, care poate fi „convinsă“ să se deschidă cu o simplă rangă. Nici măcar gratiile nu îi sperie, acestea putând fi uşor tăiate cu un cleşte tip „gură de lup“.
Alţii se folosesc de forţa brută, forţând uşa de la intrare cu o rangă sau un levier. Cu câţiva ani în urmă, un hoţ a dat mai multe spargeri în Craiova, intrând în locuinţe cu ajutorul unui cric, cu care deschidea uşile îndepărtând lateralele tocurilor metalice.
Există însă şi infractori specializaţi, care utilizează chei potrivite sau „pontoarca“ (dispozitiv puţin mai mare decât o brichetă, cuprinzând un mănunchi de lamele metalice care, introduse în broască, iau forma cheii, permiţând deschiderea uşii). Alţii folosesc un dispozitiv cu care prind şi rup butucul yalei.
„Hoţii îşi procură astfel de dispozitive din străinătate. Îi costă mult, dar ei le consideră drept investiţii, cu ajutorul cărora îşi vor scoate înzecit banii“, susţine comisarul Cristinel Ciocoiu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

Metoda „Lenor“

Oamenii legii atrag atenţia asupra altui tip de furt, numit de ei „prin împrietenire“. Este vorba despre fapte săvârşite de tineri sau mai ales tinere, eleve de generală sau liceu, care, vizitându-şi colegii sau prietenii, observă (chiar fotografiază uneori) locurile în care familiile respective ţin bunurile de valoare, apoi fură cheia sau o copiază şi revin în lipsa proprietarului, şterpelind ce apucă.
Altă formă pe care o îmbracă furtul din locuinţe o reprezintă ceea ce poliţiştii numesc metoda „Lenor“. Concret, două persoane sună la uşă, iar când li se deschide încearcă să te convingă să le dai drumul în casă pentru a-ţi prezenta un produs. Îţi spun, spre exemplu, că îţi vor da cadou o cutie de detergent dacă le permiţi să-ţi prezinte noul detergent care „curăţă tot“. În timp ce una îţi prezintă produsul – fie el detergent, fie vreun aparat de bucătărie sau altceva -, cealaltă persoană dă o raită prin casă, cotrobăie prin şifoniere şi ia banii şi bijuteriile sau alte lucruri de valoare pe care le găseşte.
O nouă variantă a acestei metode este folosită în special în mediul rural sau la oraş, în zonele cu case. Mai multe femei (de multe ori însoţite şi de copii) bat la poartă şi spun că vor să cumpere ouă, vin, ţuică, mălai, făină, păsări sau alte produse din gospodărie, la preţuri bune. Până te duci să aduci produsul cu pricina, o persoană intră în casă şi îţi fură banii sau alte lucruri de valoare. „Acest nou mod de operare este specific grupurilor de femei din Faţa Luncii, care acţionează nu doar în judeţul Dolj, ci şi în alte judeţe din ţară“, a spus comisarul Ciocoiu.

Hoţii lasă semne

Pentru a scăpa de hoţii care acţionează astfel, poliţiştii recomandă o minimă atenţie atunci când plecaţi de acasă. „Atunci când lipsiţi mai mult timp de la domiciliu, lăsaţi o lumină aprinsă în una din camere (nu pe hol!) şi un radio pornit în casă. Nu trageţi jaluzelele, pentru că asta înseamnă aproape întotdeauna că proprietarii nu sunt acasă. Încuiaţi uşile şi geamurile ce dau în balcon şi goliţi cutia poştală, pentru că o cutie plină indică faptul că proprietarii sunt plecaţi. Uneori, hoţii vin şi lasă un bilet în uşă ori în cutia poştală a locuinţei pe care vor să o jefuiască. Dacă după o zi sau două observă că biletul sau alt semn este în continuare în uşă sau în cutia poştală, îşi dau seama că nu e nimeni acasă şi acţionează. De aceea este de preferat ca o rudă, un prieten sau un vecin să verifice periodic uşa şi să golească cutia poştală“, sfătuieşte comisarul Cristinel Ciocoiu.
O discuţie despre plecarea în concediu nu se poartă oriunde şi cu oricine. „Dacă îi spuneţi cuiva în autobuz când plecaţi în concediu, un hoţ vă poate auzi, vă urmăreşte şi va afla unde staţi, iar până la o vizită nedorită nu mai e decât un pas, pentru că şpringarii nu îşi iau niciodată concediu“, avertizează şeful poliţiştilor doljeni de la Serviciul de Investigaţii Criminale.

Sfaturi utile

– Dotaţi-vă uşa de acces în locuinţă cu două încuietori, având sisteme de chei diferite, şi cu lanţ de siguranţă;
– Întăriţi-vă tocul uşii în zona încuietorilor cu o armătură metalică;
– În cazul schimbului de locuinţă sau dacă aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat sistemul de închidere;
– Asiguraţi un iluminat corespunzător în jurul locuinţei, deosebit de utilă fiind montarea unui interfon;
– Educaţi copiii să nu deschidă persoanelor necunoscute, chiar dacă spun că sunt trimise de dumneavoastră.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII