8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞpăgarul din Ioneşti

Şpăgarul din Ioneşti

Judecătorii instanţei supreme au decis săptămâna trecută, definitiv şi irevocabil, că Sorin Lambu, de 28 de ani, fost inspector în compartimentul responsabil cu autorizarea construcţiilor din cadrul Primăriei Ioneşti, este vinovat de luare de mită. Dosarul a fost instrumentat cu o operativitate nemaiîntâlnită, infractorul fiind nu doar cercetat şi deferit justiţiei, ci şi judecat de trei instanţe, în doar şase luni şi jumătate de la flagrant.
Trei sentinţe în şase luni

După cum au stabilit trei instanţe, Lambu i-a cerut doljeanului Nicolae Predatu, patron al unei firme de construcţii, o şpagă de 8.000 de lei pentru a-i semna recepţia lucrării în baza căreia primăria urma să efectueze plata către respectiva societate. Numai că patronul, în loc să pregătească mita, s-a plâns la poliţie. Cazul a fost preluat de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Gorj, care i-au pregătit un flagrant funcţionarului de la Primăria Ioneşti. Locaţia aleasă a fost un bar din oraşul Turceni, unde, pe 25 ianuarie, afaceristul şi funcţionarul public s-au întâlnit pentru a încheia „târgul“. Banii purtau inscripţia „Mită“, scrisă cu cerneală fluorescentă, iar Sorin Lambu n-a mai avut ce să comenteze. A fost reţinut pentru 24 de ore, iar a doua zi a fost arestat preventiv. De alt-fel, fostul salariat al Primăriei Ioneşti se află şi în prezent în spatele gratiilor.
Pe 13 aprilie, judecătorii de la Tribunalul Gorj l-au găsit vinovat pe Sorin Lambu, condamnându-l la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Soluţia a fost menţinută de Curtea de Apel Craiova pe 26 mai, iar săptămâna trecută, pe 4 august, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins atât recursul Parchetului, cât şi pe cel al inculpatului. Drept urmare, Lambu a rămas cu o condamnare de doi ani de închisoare cu executare, putând fi eliberat condiţionat după ce va efectua două treimi din pedeapsă.
Primarul comunei Ioneşti, Marin Tătaru, a încercat iniţial să-şi apere subalternul şpăgar. Imediat după flagrant, edilul declara despre Lambu că „îşi vedea de treabă la primărie“ şi aprecia că „totul este doar o înscenare a patronului, care nu ştiu de ce a fost nemulţumit“. Când şi-a dat însă seama că angajatul lui n-are scăpare, primarul Tătaru l-a dat afară pe Lambu.

Înainte a fost Drăghici

Cu doar o săptămână înainte, instanţa supremă îl condamnase definitiv pe alt funcţionar public gorjean, Alexandru Drăghici, fost consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Gorj, la cinci ani de închisoare pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Drăghici a primit aproape 47.000 de lei pentru a-i facilita târgujianului Florian Moldoveanu şi soţiei acestuia angajarea la Serviciul Român de Informaţii, respectiv la Consiliul Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS