10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Record de viteză

Cum ar trebui pedepsiţi vitezomanii români: maşină confiscată, amenzi în funcţie de avere sau pedeapsa cu închisoarea?

În timp ce în Occident vitezomanii de pe şosele riscă amenzi de sute de mii de euro, mai ales dacă şoferii sunt foarte bogaţi, în România, conducătorii auto care au gonit cu peste 230 km/h s-au ales cu suspendarea permisului pentru maximum patru luni şi amenzi de câteva sute de lei. În Occident, maşinile vitezomanilor sunt confiscate temporar, iar amenda poate ajunge la multe sute de mii de euro. La noi, simpla depăşire a vitezei legale este contravenţie, nu infracţiune, maşina nu poate fi confiscată, iar dacă şoferul depăşeşte cu 50 km/h viteza legală, riscă o amendă de circa 350 de lei. Credeţi că legea românească ar trebui modificată astfel încât să se ţină cont şi de averea şoferului, iar maşina să poată fi confiscată pe loc?
Codul Rutier prevede că un şofer care depăşeşte cu 10 – 20 km/h viteza maximă admisă va primi două puncte de penalizare, la valori între 21 şi 30 km/h sunt trei puncte de penalizare, iar la depăşirea vitezei cu 41 – 50 km/h se aplică şase puncte de penalizare. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a guvernului (600 lei/lună).  

Viteze record pe şoselele româneşti

În ultimele zile au apărut o serie de ştiri cu depăşiri exagerate ale vitezei maxime legale, în contextul în care nu avem drumuri prea grozave, iar sancţiunile aplicate vitezomanilor pălesc în comparaţie cu cele din Vest. Un şofer bucureştean a fost surprins, vineri, de aparatul radar, pe Autostrada Soarelui, circulând cu viteza de 248 de kilometri la oră. Poliţiştii l-au identificat pe conducătorul auto, care este un tânăr de 23 de ani. El a primit 9 puncte amendă, iar permisul i-a fost suspendat pentru 3 luni.
În urmă cu câteva zile, alt şofer bucureştean, de 23 de ani, a fost prins conducând cu 230 de kilometri la oră în judeţul Buzău, pe DN 2. Tânărul a fost sancţionat contravenţional şi i s-a reţinut permisul auto pentru o perioadă de 120 de zile.

În Occident, „beţia“ vitezei se plăteşte scump

Poliţia din Elveţia a anunţat luni că i-a confiscat maşina unui şofer suedez care a fost surprins de aparatele radar în timp ce gonea cu 290 km/h pe o autostradă elveţiană. Poliţia i-a ridicat permisul şi i-a confiscat automobilul Mercedes-Benz SLS AMG în valoare de 180.000 de euro. Bărbatul ar putea plăti o amendă de până la un milion de franci elveţieni (720.000 de euro), în funcţie de venitul său.
Un judecător local a ordonat poliţiei să reţină maşina ca şi garanţie, urmând ca decizia să fie luată după un verdict al tribunalului şi o posibilă condamnare.
În noiembrie 2009, un milionar elveţian a fost amendat cu 290.000 de dolari pentru că a condus cu viteză un Ferrari. Anul trecut, un tribunal a sancţionat şase bărbaţi din Hong Kong cu amenzi de până la 95.000 de franci după ce au circulat prin Elveţia în maşini Ferrari, Lamborghini, Aston Martin şi Audi cu viteze de până la 230 km/h. În alt caz, un francez a primit o penalizare de 70.000 de franci după ce a fost prins pe autostradă conducând cu 245 km/h.
Întrebarea este dacă astfel de sancţiuni cu adevărat dure ar trebui (şi ar putea fi) aplicate şi la noi. Pentru a atinge viteze de peste 230 km/h trebuie să ai o maşină pe măsură, nu modele de volum cumpărate cu 10 – 15.000 de euro sau maşini compacte second hand aduse din Germania pe 2.000 – 3.000 de euro.

Vlad Barza, HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

75 COMENTARII