3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTransport MODERN aplicat pe rable

Transport MODERN aplicat pe rable

Peste 1,3 milioane de euro din bugetul Craiovei vor fi cheltuiţi pentru participarea regiei locale de transport la un proiect de mobilitate şi reducere a consumului de energie.

De obicei, dacă are un milion de euro pe mână, regia publică de transport din Craiova îl bagă imediat în rable. Iar când nu îl are, îl cere la primărie, dar nu ca să înlocuiască rablele, ci să le doteze cu GPS/GPRS, e-ticketing, computere şi hărţi digitale. Aşa s-a întâmplat şi săptămâna trecută, când, neavând fonduri pentru a-şi depune cota de participare la proiectul intercomunitar MODERN (Mobilitate, Dezvoltare şi reducerea consumului de energie), regia a solicitat primăriei să-i pună 1,3 milioane de euro în cont, fiindcă astfel riscă să piardă şi cofinanţarea asigurată proiectului din fonduri europene.
Practic, pentru RAT suma stabilită prin proiect este de 1,75 milioane de euro, din care jumătate, respectiv 879.702 euro, trebuie suportată de RAT. Plus TVA, adică 422.257 de euro, se ajunge la suma de 1.301.959 de euro. Propus şi votat în consiliul local. Nici nu prea se mai putea altfel, consiliul local fiind şi coordonatorul proiectului MODERN, la care mai participă instituţii din Italia, Portugalia, Spania şi Belgia. Adică, obrazul subţire cu cheltuială se ţine! Din proiectul MODERN, RAT Craiova ar trebui să câştige ceva experienţă şi în domeniul reducerii poluării şi a consumului de energie, la care e campioană.

Era GPS

Între măsurile pentru Craiova stabilite prin proiectul MODERN se numără: achiziţionarea de piese pentru adaptarea a circa 80 de autobuze pentru funcţionare pe bază de biodiesel, achiziţionarea de choppere pentru reducerea consumului de energie al tramvaielor, module GPS/GPRS şi sisteme e-ticketing (bilete electronice) pentru 40 de tramvaie, semne şi bariere pentru locurile de staţionare, echipament de acces la harta digitală, GPS şi aparatură de comunicare în timp real pentru 90 de autobuze, 30 de tramvaie şi 20 de staţii, semafoare preferenţiale etc., se arată într-un raport al Direcţiei de proiecte şi programe de dezvoltare a Primăriei Craiova.
Până în prezent, au fost montate şase choppere din nouă, iar în următoarele trei luni ar trebui implementate sistemele GPS/GPRS şi e-ticketing, ne-au informat reprezentanţii Primăriei Craiova. N-ar fi de mirare dacă în această perioadă am afla că, pe lângă Braşov şi Constanţa, şi alte mari municipii ale ţării au renunţat la unele linii vechi de transport în comun, găsind prea costisitoare întreţinerea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII