10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLupta cu contrabanda de ţigări

Lupta cu contrabanda de ţigări

Poliţiştii, jandarmii, inspectorii vamali şi comisarii de la Garda Financiară au confiscat în acest an, în Dolj, aproximativ 700.000 de pachete de ţigări netimbrate, de zece ori mai multe decât în întregul an 2009. Deşi „se laudă“ cu rezultate bune, oamenii legii din Dolj recunosc că nu va fi stârpită niciodată contrabanda cu ţigări, ci numai redusă, în condiţiile în care aduce profituri uriaşe contrabandiştilor.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au explicat că, la începutul acestui an, în urma numeroaselor sesizări făcute de producătorii autorizaţi de ţigarete, la nivel naţional a fost demarată o acţiune de amploare, la care au participat şi participă toate structurile de poliţie şi jandarmerie împreună cu Garda Financiară şi Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova.
Acţiunea de combatere a contrabandei de ţigări se desfăşoară în trei etape, până acum fiind încheiate numai două. În prima etapă, care s-a desfăşurat între februarie-martie 2010, oamenii legii au verificat 2.153 de agenţi economici, 2.625 de autovehicule şi au fost aplicate 110 amenzi în valoare totală de 53.660 de lei. Au fost confiscate 24.897 de pachete de ţigări netimbrate, în valoare de 138.666 de lei, plus 29.069 de pachete, în valoare de 145.345, indisponibilizate în cadrul urmăririi penale.
În cea de-a doua etapă, desfăşurată între martie şi aprilie, oamenii legii au scos de pe piaţă aproape 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de 49.655 de lei. Pe lângă amenzi, de la începutul acestui an poliţiştii doljeni au întocmit 15 dosare penale şi au efectuat peste 100 de percheziţii la domiciliile persoanelor suspectate că se ocupă cu contrabanda de ţigări.
În total, de la începutul acestui an, poliţiştii, poliţiştii de frontieră, Garda Financiară şi Vama au confiscat aproximativ 700.000 de pachete de ţigări, de zece ori mai multe faţă de tot anul 2009, când au fost scoase de pe piaţa neagră aproape 70.000 de pachete de ţigări de contrabandă.
În prezent, oamenii legii din Dolj sunt implicaţi în cea de-a treia etapă a acţiunii împotriva contrabandei cu tutun.

Contrabandiştii se reorganizează

Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor spun că, în ciuda acţiunilor desfăşurate, fenomenul nu a dispărut, însă este în scădere.  Traficanţii se reorganizează şi îşi iau măsuri sporite de precauţie, mai ales că, de la sfârşitul lunii iunie, a intrat în vigoare OUG nr. 54/2010, care introduce pedeapsa cu închisoarea pentru cei care deţin sau comercializează peste 500 de pachete de ţigări netimbrate.
Ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au explicat că acum contrabandiştii îşi schimbă depozitele şi transportă cantităţi cât mai mici de pachete de ţigări. Nu renunţă la contrabandă, deşi acum riscă închisoarea, pentru că profiturile din această activitate sunt uriaşe, în condiţiile în care un pachet de ţigări este cumpărat din Republica Moldova sau Serbia cu preţuri sub un leu şi ajunge pe piaţa din Dolj la preţuri cuprinse între 5 şi 8,5 lei, în funcţie de marcă.
Se pare că şi angrosiştii s-au regrupat, reţelele lor care se întind până la Vaslui, Bârlad sau Galaţi acţionând în mod organizat. Un caz de acest gen a fost descoperit de oamenii legii la sfârşitul lunii iunie, când au fost depistate în trafic, la Pieleşti, două autoturisme ticsite cu 15.000 de pachete de ţigări de contrabandă, conduse de craiovenii Florin Safta şi Cosmin Drăghici.
Cei doi veneau de la Bârlad şi reuşiseră să ajungă până în Dolj cu ajutorul unui antemergător, care montase pe maşină o staţie emisie-recepţie prin care afla de la şoferii de tir unde sunt instalate filtre de poliţie.
De asemenea, se pare că ultima tendinţă este vânzarea ţigărilor aduse din Serbia sau Moldova în ţări cum ar fi Italia sau Spania, unde un pachet de ţigări netimbrat poate fi vândut cu 5 euro.

Capturi în 2010

Oamenii legii au început anul 2010 cu descoperirea, într-un depozit din localitatea Filiaşi, a peste 4.000 de pachete de ţigări netimbrate, care urma să ajungă pe piaţa neagră din judeţul Dolj. Jandarmii l-au depistat în localitatea Filiaşi pe Tudor Gabriel, de 38 de ani, din Craiova, care vindea ţigări netimbrate, după care au descoperit şi depozitul în care craioveanul îşi ţinea marfa, o baracă amplasată lângă o şcoală de pe strada Racoţeanu, în care au fost găsite aproximativ 4.000 de pachete de ţigări netimbrate, de diferite mărci.
La începutul lunii aprilie, poliţiştii au efectuat 11 percheziţii simultane la domiciliile membrilor unei grupări care se ocupa cu traficul şi comercializarea pe piaţa neagră de ţigări, cafea şi produse cosmetice. Percheziţiile au fost făcute în Calafat, Băileşti şi Galicea Mare, fiind găsite 8.199 de pachete cu ţigări netimbrate, dar şi alte bunuri – cafea, cosmetice, detergenţi etc. – pentru care nu au putut fi prezentate documente de provenienţă.
După două luni, pe 1 iunie, poliţişti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor şi luptători ai Serviciului de Intervenţie Rapidă au efectuat trei descinderi la domiciliile unor craioveni suspectaţi că se ocupă cu comerţul cu ţigări de contrabandă. Acasă la Marius Chiria, de 37 de ani, din Craiova, poliţiştii au găsit peste 1.000 de pachete de ţigări fără timbre fiscale, de diverse mărci, în valoare de aproape 7.000 de lei. În urma percheziţiei domiciliare, poliţiştii au găsit şi suma de 17.000 de euro, banii fiind confiscaţi pentru că existau date că provin din comercializarea de ţigări netimbrate. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, bărbatul cumpăra ţigări netimbrate din Moldova sau Ucraina şi le vindea pe piaţa neagră din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII