14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia şi Franţa se contrazic pe tema imigraţiei romilor

România şi Franţa se contrazic pe tema imigraţiei romilor

Secretarul de stat pentru afaceri europene din Franţa, Pierre Lellouche, a declarat la France Info că în ciuda banilor europeni pe care îi primeşte, Bucureştiul nu acţionează pentru integrarea romilor, estimând că în aceste condiţii România nu poate intra în spaţiul Schengen.

„De la extinderea către Europa de Est, am descoperit că există în Europa 11 milioane de romi, dintre care nouă milioane au paşapoarte europene. Aceste populaţii trăiesc în situaţii scandaloase, adesea inumane în ţările lor de origine (…) Inserţia lor socială şi economică nu se face. Cu toate acestea, Europa acordă acestor ţări o mulţime de bani“, a spus Lellouche, avansând, cu titlul de exemplu, suma de 20 de miliarde de euro pe care o primeşte România de la UE în perioada 2007-2013 pentru integrare europeană, în condiţiile în care Franţa este un contributor net la acest buget. „Aceşti bani nu sunt folosiţi pentru inserţia“ socială a romilor, a subliniat Lellouche.
În ceea ce priveşte romii din Franţa, nici ei nu se integrează, a explicat secretarul de stat. Minorii sunt organizaţi în reţele mafiote, de prostituţie. „Rata de delincvenţă a crescut cu 140% în timpul primelor şase luni ale anului“, a spus Lellouche. El a menţionat că adesea şefii acestor reţele trăiesc în oraşele din România şi dirijează de la distanţă reţelele.
Secretarul de stat a amintit că a fost de două ori în România şi a obţinut de la premierul român promisiunea numirii unui secretar de stat pentru integrarea romilor. „Integrarea propriilor lor cetăţeni“, a subliniat oficialul francez. El a mai amintit că poliţia română ajută, prin cei patru reprezentanţi trimişi în Franţa, la combaterea acestor reţele.
De unde, notează France Info, o mai mare fermitate afişată faţă de guvernul român, în condiţiile în care, reaminteşte Pierre Lellouche, România este candidată pentru aderarea la spaţiul Schengen. Aceasta nu se va putea face în actuala situaţie, a opinat secretarul de stat pentru afaceri europene, citat de France Info.
România şi Franţa s-au contrazis luni, la Consiliul Miniştrilor de Externe din UE, pe tema imigraţiei romilor, secretarul de stat Pierre Lellouche spunând că responsabilitatea integrării lor revine ţărilor de origine, iar ministrul Teodor Baconschi replicând că este nevoie de o abordare europeană.
Franţa vrea ca ţările de origine, în special România, să se ocupe de integrarea romilor, pentru a limita fluxurile migratorii, şi cere ca tema nediscriminării să nu mai fie folosită drept pretext pentru lipsa de acţiune. Pe de altă parte, Parisul recunoaşte că este nevoie de acţiune comună, la nivel european, dar cu precădere atunci când e vorba de delincvenţă, mai ales juvenilă.

Libertatea de mişcare a romilor nu poate fi limitată

Întrebat, într-o conferinţă de presă, despre declaraţiile secretarului de stat francez pentru afaceri europene, ministrul Teodor Baconschi a declarat că i-a explicat oficialului francez că libertatea de mişcare a romilor nu poate fi limitată prin măsuri care încalcă dreptul la libera circulaţie.
„I-am explicat, o dată în plus, faptul că cei nouă milioane de romi despre care vorbea astăzi în Consiliu şi care trăiesc în diverse state europene sunt cetăţeni europeni, că libertatea lor de mişcare nu poate fi limitată prin măsuri legale care încalcă dreptul de libera circulaţie şi cu atât mai puţin administrative şi că soluţia este ca UE, prin diverse programe sociale să aloce, atât în statele de origine, cât şi în statele de destinaţie, sume suficiente şi programe concrete, astfel încât nivelul de educaţie în sânul acestor comunităţi şi, totodată, pregătirea lor profesională, soluţiile de locuinţă, condiţia lor economică să fie îmbunătăţită“, a precizat Baconschi.
El a subliniat că România nu acceptă nici incriminarea unor grupuri etnice, nici stigmatizarea lor. „Infracţiunile sunt comise cu titlu individual şi legea trebuie să acţioneze ca atare. Ce putem face în plus este să întărim cooperarea între poliţia română şi, spre exempu, poliţia franceză“, a adăugat ministrul român de externe. „Avem deja doi ataşaţi de interne la ambasada noastră de la Paris. Ei participă împreună cu colegii francezi la toate reuniunile unde se analizează situaţia infracţionalităţii resortisanţilor români din Franţa, au datele, dar trebuie probabil să extindem acest mecanism de cooperare, pentru că este vorba aici în special de a proteja, în primul rând, victimele reţelelor de trafic de fiinţe umane şi mai ales de a-i proteja pe minorii neînsoţiţi care sunt expuşi într-un mod inadmisibil la tot felul de privaţiuni“, a subliniat ministrul Baconschi.
El a adăugat că problema este a întregii comunităţi europene.
„Va trebui să întreprindem foarte repede toate măsurile necesare prin programele la nivel comunitar, pentru a da substanţă acestei platforme europene pentru incluziunea socială a populaţiei romă. Nu credem că acesta este un subiect care trebuie abordat doar la nivel bilateral (cum ar fi, spre exemplu, între România şi Franţa, între Slovacia şi Germania etc.), este o problemă europeană şi trebuie să utilizăm tactica europeană pentru a o rezolva în mod gradual“, a punctat şeful diplomaţiei române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII