12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO şansă pentru Cevi

O şansă pentru Cevi

Prietenii îi zic Cevi. Are doar 27 de ani, iar până acum zece zile era un tânăr fericit, plecat în prima lui vacanţă de tătic. O malformaţie congenitală de care habar nu avea l-a oprit însă în loc. Astăzi, ţintuit pe un pat de spital, Cevi este la un pas de demenţă ori chiar de moarte.

Îl ştiu pe Cevi de la Mişu – pentru cei care nu-l cunosc, numele real al lui Mişu e Mihai Gavrilă, ziarist, unul dintre colegii noştri de pix. Dintre ei doi, pe Cevi l-am considerat însă întotdeauna fratele cel bun. Şi mi-au dat lacrimile când am aflat cumplita veste: Florin Gavrilă, Cevi, cum îi spun prietenii, se află într-o stare foarte gravă, pe un pat de spital din Timişoara.
Am aflat ieri, când am ajuns la birou. O redacţie întreagă citea blogul lui Mişu. Am aruncat o privire în treacăt, apoi m-am oprit, m-am aşezat… şi mi-au dat lacrimile instantaneu.
„Cel mai trist lucru pe care l-am scris vreodată… e că frate-meu e grav bolnav.
A fost în comă, şi-a revenit, trebuie operat în curând“.
Brusc, mi l-am amintit. Un tip serios, cuminte, ştiţi expresia – întotdeauna în banca lui. Nu îl întâlneam des. Dar pot să jur că nu l-am văzut niciodată nervos, tăios, fiţos ori nepoliticos. Un om cu coloană vertebrală, mă scuzaţi de şablon. Un tip care inspira încredere atât bărbaţilor, cât şi femeilor (şi vorbesc la modul serios), un băiat educat şi cu foarte mult bun-simţ.
 
El e chiar un om de-ăla bun

„Aş lua-o cu începutul, dar nu ştiu care ar trebui să fie ăla“, scrie Gavrilă pe blogul său. „Pentru mine, unul, începutul a fost acum o săptămână, când ajunsesem aproape de Feteşti, mai aveam un pic până la Vamă, şi a venit telefonul ăla oribil, pe care toţi îl aşteptăm fără să ne dăm seama, ăla care îţi spune că s-a întâmplat ceva foarte nasol (…) Vedeţi voi, frate-meu nu face parte din categoria asta a jigodiilor mai mari sau mai mici. El e chiar un om de-ăla bun, care nu ar face rău nimănui, care parcă nici nu are nevoie măcar să creadă în Dumnezeu ca să ajungă în Rai“.
Pe Mişu nu l-am putut prinde ieri la telefon. Ce s-a petrecut cu Cevi am aflat de la o prietenă de-a lui, Andreea.
Acum zece zile, era cu soţia şi fetiţa, în vacanţă la nişte prieteni, în Timişoara. Se plânsese aproape toată ziua că-l durea capul. S-a gândit că e de la curent, de la frig, sau căldură, sau stres, aşa cum îşi spusese de sute de ori până acum. Nu şi-a pus niciodată problema în serios. Şi nici atunci n-a făcut-o. Iulia, soţia, i-a lăsat-o un pic pe cea mică, până pregătea ea mâncarea. A primit un apel în bucătărie după doar câteva minute. Dar n-a apucat să răspundă, telefonul s-a închis. Şi încă unul, aproape imediat. „Mi-e rău“, atât a auzit. Şi a fugit la el.
L-a găsit pe Cevi pe podea, aproape inconştient. Voma, delira. A venit ambulanţa, care l-a transportat de urgenţă la spital. În primele secunde, din delirul lui, medicii au crezut că e beat. Dar Cevi a intrat în comă aproape imediat. Prompţi, doctorii timişoreni au trecut la treabă pe loc. Şi, după examenul tomograf, au dat şi diagnosticul: malformaţie arteriovenoasă situată la nivelul amigdalei cerebeloase dreapta cu artera nutritivă la nivel P.I.C.A. dreaptă şi semn de drenaj la nivelul sinusurilor duale sigmoide, având dimensiuni de 3.03/3.05/2.37 cm. Fără alte modificări la nivelul arterelor poligonului Willis.

„I will survive“

O malformaţie arteriovenoasă congenitală. „La intersecţia dintre vene şi artera respectivă, care ar trebui să fie un simplu T“, explică Mihai Gavrilă, „se creează acest nod de vase de sânge care, fiind insuficient hrănite, devin slabe şi vulnerabile. Urmarea e că, la un moment dat, de cele mai multe  ori între zece şi 30 de ani, el cedează şi se produce o hemoragie cerebrală. Sângele inundă acel ventricul vizibil şi sufocă cerebelul. Intri în comă aproape imediat şi moartea poate surveni în câteva ore, dacă nu ai norocul pe care l-a avut frate-meu, de a se afla cu totul întâmplător într-un oraş mare şi cu doctori buni – Timişoara – şi de a fi imediat dus la Terapie Intensivă“.
Două zile a stat în comă Cevi. Mama, sora, fratele, soţia, prietenii au stat lângă el zi de zi. „Într-o noapte, el singur, într-un salon cu patru asemenea legume umane, a cântat «I will survive». Nu suna chiar ca Gloria Gaynor, dar pentru mine a fost cel mai emoţionant moment al vieţii mele“, se citeşte emoţia printre rândurile scrise de fratele lui Florin.

Cevi are nevoie de o embolizare

Mai ştiu despre Cevi că are 27 de ani, că s-a căsătorit cu prietena din liceu, acum trei ani şi ceva, că e inginer de profesie, iar acum trei luni şi-a botezat fetiţa, pe Teresa. Şi că în ultima postare a fratelui său pe blog – cam singura sursă sigură de informaţii pentru toţi ziariştii din Craiova – de ieri, lucrurile păreau mai senine.
După cum spune Mihai, Florin se simte tot mai bine pe zi ce trece. Chiar luni a învăţat să bea singur apă… Dureroasă afirmaţie venită de la cel mai apropiat om din viaţa pacientului, dar, e clar pentru toată lumea, bucuria familiei e mare: starea bolnavului s-a îmbunătăţit.
Cu toate acestea, riscurile sunt mari. Cevi are nevoie de o intervenţie de embolizare, pentru a elimina malformaţia. Deoarece pericolul cel mai mare este, în momentul de faţă, aşa cum au lăsat medicii să se înţeleagă, ca Florin Gavrilă să-şi trăiască de acum înainte viaţa cu sechele cerebrale. „Acea malformaţie afectează buna oxigenare a unor zone din creier pe care încă nu le putem şti, creând ramolisment cerebral, paralizie, confuzie, demenţă, pierderi de memorie sau mai ştiu eu ce“, explică fratele său.
Cu alte cuvinte, dacă are noroc, Cevi poate trăi şi fără operaţie, măcar până la următoarea hemoragie de felul celei de acum zece zile – dar nu cred că acest lucru consolează pe cineva. Pe lângă a-i salva viaţa tânărului de 27 de ani, în momentul de faţă se pune problema înlăturării oricărui pericol care i-ar reduce activitatea normală a creierului.

..dar are nevoie şi de noi

În primele zile ale lui august, el este aşteptat la clinica din Treviso, Padova, pentru o intervenţie nechirurgicală, radiologică pentru a se obtura artera care hrăneşte acea malformaţie. „În lipsa hranei, malformaţia va putrezi şi va fi eliminată prin sistemul de drenaj al creierului. Embolizarea ar putea să nu fie suficientă, caz în care se va interveni chirurgical. Riscurile sunt destul de mari şi aşa, dar oricum sunt mai mici decât riscul de a lăsa acea malformaţie acolo“, spune Mişu.
Evident, se pune problema unei sume mari de bani. 40.000 de euro. Care va include intervenţia, spitalizarea, recuperarea, transportul şi alte cheltuieli neprevăzute. Cevi are nevoie de banii ăştia. Aşa cum au nevoie soţia lui, Iulia, fiica, Teresa, fratele lui, sora lui, mama şi tata şi toţi prietenii care îl cunosc. 

S-au deschis câteva conturi:

GAVRILA MIHAIL, CNP 1810512160068
RO91 BRDE 170S V306 0290 1700, deschis la BRD CRAIOVA

GAVRILA IULIA MARIA
RO28 BUCU 6642 1341 2511 RO01
Alpha Bank Craiova

GAVRILA FLORIN
RO58 BRDE 410S V893 6378 4100

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII