11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRezidenţiat scurtat cu un an

Rezidenţiat scurtat cu un an

Durata de pregătire pentru medici, prin rezidenţiat, va fi redusă începând cu concursul din acest an, astfel încât pentru 36 dintre cele 59 de specialităţi medicale perioada va fi diminuată cu un an, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
„Am scutit astfel 36 de ani pentru pregătirea în specialitate. Avem două avantaje prin aplicarea noilor prevederi. În primul rând, vom obţine formarea mai rapidă a medicilor specialişti care intră să lucreze în spitalele din România, iar pe de altă parte venim în sprijinul medicilor, care nu vor mai fi nevoiţi să aştepte ani întregi pentru a putea profesa. De asemenea, prin aceste măsuri ne vom alinia şi noi prevederilor europene, conform Directivelor în vigoare“, a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila. Cea mai scurtă durată de pregătire în specialitate a rămas trei ani, iar cea mai lungă este de şase ani.
Nu va mai exista rezidenţiat de şapte ani. Conform normelor vechi, ca să obţină specializări în chirurgie generală, chirurgie cardiovasculară şi neurochirurgie, medicii erau nevoiţi ca, după cei şase ani de pregătire universitară, să mai înveţe, în plus, şapte ani. În prezent, pentru a obţine aceste specializări, durata de pregătire este de şase ani.
Anul acesta, concursul de rezidenţiat va avea loc pe 21 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS