17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAparegio le-a scumpit apa târgujienilor

Aparegio le-a scumpit apa târgujienilor

Aparegio Gorj a reuşit să obţină în Consiliul Local Târgu Jiu o nouă creştere de tarif la apa potabilă şi pentru serviciile de canalizare, după cea de anul trecut. Apa târgujienilor se va mai scumpi de două ori până în 2012, metrul cub de apă potabilă, canalizată şi epurată urmând să coste 4,25 lei, faţă de 2,64 lei, cât este în prezent.

Târgujienii vor plăti din această lună mai mult pentru fiecare metru cub de apă potabilă. Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat în ultima şedinţă creşterea de preţ solicitată de furnizorul judeţean Aparegio. Reprezentanţii prestatorului de servicii către populaţia din cinci localităţi ale Gorjului şi-au motivat cererea de mărire a tarifului pentru apa potabilă şi servicii de canalizare prin necesitatea de a acoperi inflaţia, dar şi pentru a putea respecta angajamentele asumate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Valoarea proiectului este de peste 90 de milioane de euro şi prevede modernizarea reţelelor de apă din Târgu Jiu, Ţicleni, Târgu Cărbuneşti, Motru şi Bumbeşti Jiu până în anul 2012. Din documentele semnate cu cei care asigură finanţarea reiese că furnizorul de apă şi servicii de canalizare s-a obligat să crească periodic tariful la apa potabilă, canalizată şi epurată, astfel încât în 2012 preţul pentru fiecare metru cub de apă să fie de 4,25 lei. Astfel va putea fi amortizată şi investiţia pe parcursul a 20 de ani.

Inflaţia ar putea mări şi mai mult preţul  

Potrivit conducerii Aparegio, creşterea inflaţiei ar putea determina o creştere a preţului la apă potabilă şi servicii de canalizare. Ion Popescu, directorul Aparegio, a menţionat că în nici un caz metrul cub de apă potabilă, canalizată şi epurată nu va putea fi vândut cu mai puţin de 4,25 lei, începând cu anul 2012: „Creşterea de preţ de acum se aplică începând cu luna iulie şi de la 1,07 lei pentru un metru cub de apă potabilă se va plăti 1,37 lei, plus TVA, iar pentru canalizare creşterea este de la 0,91 lei, la 1,27 lei, pentru un metru cub, plus TVA. Per total se plăteşte 2,64 lei. Conform planificării stabilite în cadrul programului cu finanţare europeană, următoarea creştere va fi de la 2,64 lei la 3,20 lei, în iulie 2011. De asemenea, în 2012 tariful global la apă va fi de 4,25 lei. S-au făcut nişte calcule şi sub acest preţ Aparegio nu este viabilă. Trebuie să funcţionăm în condiţiile economiei de piaţă pentru că altfel vom fi în pierdere. Inflaţia influenţează cel mai mult preţul apei. Noi plătim către Apele Române mai mult pe apa din sursele de suprafaţă, iar cea din sursele de adâncime este mai ieftină. În tot judeţul unde operează Aparegio va exista acelaşi preţ la metrul cub de apă. La Cărbuneşti, un metru cub de apă costă deja 3 lei. Acolo nu există surse de suprafaţă, de aceea este acest preţ“, a declarat directorul Ion Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS