21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenzi pentru cei care vandalizează operele brâncuşiene

Amenzi pentru cei care vandalizează operele brâncuşiene

În urma unor dezbateri care au încins spiritele, consilierii locali au decis să aprobe printr-o hotărâre amendarea tuturor cetăţenilor care vandalizează operele lui Constantin Brâncuşi, aflate în Parcul Central din Târgu Jiu.
Turiştii, şi nu numai, care se vor apropia prea mult de Masa Tăcerii sau de Aleea Scaunelor riscă să plece acasă cu un „suvenir“ mai puţin plăcut. Autorităţile locale s-au gândit să introducă o amendă de 500 de lei pentru cei care vandalizează în orice fel operele brâncuşiene Poarta Sărutului, Masa Tăcerii sau Aleea Scaunelor. Numeroasele sesizări primite la primărie şi plângerile venite de la cetăţeni i-au determinat pe consilierii locali să adopte o hotărâre prin care sunt aspru pedepsiţi cei care nu respectă cum se cuvine operele din piatră lăsate de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Nu de puţine ori, grupuri de tineri au deteriorat parţial obiectele de artă sau au împiedicat accesul vizitatorilor la acestea. Poliţiştii comunitari nu au avut însă posibilitatea de a-i potoli decât verbal pe respectivii cetăţeni.

Poliţiştii comunitari aplică amenzile  

Conform Hotărârii Consiliului Local Târgu Jiu adoptată în această săptămână, au fost instituite măsuri privind protejarea obiectelor de artă din Târgu Jiu şi a mobilierului urban. Astfel se vor alege cu o amendă între 200 şi 500 de lei cei care intră în parcurile din oraş folosind scutere sau ATV-uri sau orice alt mijloc de deplasare dotat cu motor. De asemenea, este interzisă prin hotărârea consiliului local urcarea persoanelor pe Masa Tăcerii, pe scaune sau depozitarea de obiecte de orice fel pe operele amintite. Totodată, se interzice: „degradarea, murdărirea, deteriorarea prin scriere, gravare, zgâriere, schiţare prin afişare, pulverizare a obiectelor de mobilier urban de pe raza municipiului, precum şi producerea de zgomote de orice fel de către persoane fizice, dacă aceste zgomote tulbură liniştea publică“, se menţionează în hotărârea Consiliului Local Târgu Jiu privind protecţia operelor de artă şi a mobilierului urban. Cei însărcinaţi să aplice hotărârea sunt poliţiştii comunitari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS