16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCula lui Tudor Vladimirescu este revendicată

Cula lui Tudor Vladimirescu este revendicată

Cula lui Tudor Vladimirescu, din satul Cerneţi, o construcţie specifică nordului Olteniei, care datează din secolul XIX, este revendicată de o persoană care susţine că este urmaşul unei familii din suita căpeteniei pandurilor.

Mihai Valentin Manole pretinde că este descendentul familiei boierului Gărdăreanu. Cula lui Tudor Vladimirescu se află la cinci kilometri de Dro­beta Turnu Severin, în sa­t­ul Cerneţi, şi este un monument is­toric naţional, care, dacă ar fi rea­bilitat, ar putea atrage mii de turişti. Numai că, din cau­za unui litigiu, care durează de peste şapte ani, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, care are în adm­i­nis­tra­re acest obiectiv, nu poate in­ves­ti nici un ban în reabilitare.
„Cula lui Tudor Vladimirescu din satul Cerneţi este revendicată de câţiva descendenţi ai familiei Gărdăreanu. Ne pare foarte rău că, de când a început procesul, nu am putut să facem nimic, iar clădirea se află într-o stare avansată de degradare, motiv pentru care şi expoziţiile pe care le aveam acolo le-am închis. Cula lui Vladimirescu se află în proprietatea Consiliului Judeţean Mehedinţi, dar, din cauza litigiului, nu s-au putut aloca bani pentru întreţinere şi reabilitare. În momentul în care acest proces se va încheia în favoarea noastră, vom face tot posibilul ca această culă devenită muzeu să atragă turişti“, a declarat Sorina Matacă, director al Muzeului Regiunii Porţilor de Fier Drobeta Turnu Severin.

„Tudor Vladimirescu nu a avut nici o culă“

Descendentul familiei Gărdăreanu a intentat procesul şi lansează ipoteza conform căreia cula nu ar fi fost ridicată de liderul pandurilor. Acesta a cerut în instanţă dreptul de proprietate asupra construcţiei. Mihai Valentin Manole a trimis un mesaj către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mehedinţi, în care îşi expune propria variantă în ceea ce priveşte apartenenţa casei-culă de la Cerneţi. „Tudor Vladimirescu nu a avut nici o culă. Casa numită eronat de istorici Cula lui Tudor a fost, de fapt, făcută de stră-stră-stră-străbunicul meu, Ion Gărdăreanu. În anul 1838, boierul Vasile Strâmbeanu a scos la licitaţie via şi pivniţa slugerului Tudor Vladmirescu, iar acolo nu exista nici o culă, fapt dovedit de actul de cumpărare al lui Ion Gărdăreanu, de la 1838. Cula a fost ridicată de Gărdăreanu pe via lui Tudor Vladimirescu, cumpărată, prin licitaţie, de la stat“, se arată în mesajul publicat pe site-ul DJCCPCN.
În prezent, Cula lui Tudor Vladimirescu se află în proprietatea Consiliului Judeţean Mehedinţi şi este administrată de Muzeul Regiunii PF. Cu toate astea, monumentul de mare importanţă istorică se află într-o avansată stare de degradare.
„Am primit un mesaj de la un cetăţean, Mihai Valentin Manole, care spune că această culă nu ar fi, de fapt, a lui Tudor Vladimirescu şi că o revendică. Deocamdată, acest proces se află pe rol şi vom vedea ce se va întâmpla. Dacă se va decide că acest obiectiv, care face parte din categoria A a monumentelor din România, va intra în proprietatea celui care îl revendică, vreau să cred că istoria nu va suferi nici o schimbare. Tudor Vladimirescu are locul său în istoria judeţului Mehedinţi“, a declarat Cătălin Pătroi, director executiv în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mehedinţi. Cula a fost transformată în mu­zeu în 1967-1977, când a fost organizată o expoziţie, în care erau prezentate o serie de ma­teriale legate de viaţa şi activitatea lui Tudor Vla­di­mi­res­cu. Se aflau acolo un costum de panduri şi arme din acea pe­ri­oa­dă, precum şi diferite obiecte care a­min­­teau de frământările politice din acea perioadă. „Problemele au început în urmă cu zece ani. Noi in­tenţionam să reparăm aco­perişul din şindrilă. Ma­te­ri­alele le avem şi acum, în­să au apărut alte probleme. Până nu se cla­rifică situaţia juridică, nu se poate face nimic. Din pă­ca­te, clădirea se deteriorează şi, atunci când va trebui să se facă o intervenţie, aceasta va fi substanţială. Această construcţie este un simbol pen­tru zonă şi pentru istoria naţi­onală, întrucât Tudor Vla­di­mirescu este un personaj de rang naţional şi este păcat să nu fie marcat cumva, mai ales acolo unde a avut mai multe pro­pri­etăţi“, a spus directorul adjunct al muzeului, Ga­briel Crăciunescu.
Descendentul familiei boierului Gărdăreanu locuieşte acum în Craiova şi se pare că este hotărât să treacă şi peste istorie ca să intre în posesia Culei lui Tudor Vladimirescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII