10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Filantropia“ a pierdut procesul cu medicii

„Filantropia“ a pierdut procesul cu medicii

Scandalul dintre medicii de la Secţiile de hematologie şi oncologie din Spitalul „Filantropia“, reprezentanţii acestei unităţi sanitare şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dolj pare a nu se sfârşi. Într-o primă fază, medicii incriminaţi că ar fi prescris medicamente bolnavilor fără acordul Casei Naţionale de Sănătate au câştigat procesul, spitalul însă a făcut recurs, iar CJAS Dolj aşteaptă recuperarea banilor…

Potrivit raportului întocmit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, în 2009, Spitalul „Filantropia“ din Craiova a făcut stocuri de medicamente pentru cancer, care ar fi ajuns pentru o perioadă cuprinsă între 7 şi 30 de ani. Medicii din cadrul Secţiei de hematologie – profesor doctor Gabriel Găman, şeful secţiei, şi medicul Mihail Badea au fost daţi în judecată de reprezentanţii Spitalului „Filantropia“ pentru că au prescris medicamente unor bolnavi, fără acordul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În aceeaşi situaţie se află şi doctor Ionela Rotaru – hematologie şi doctorul Marcel Ionescu – oncologie, care se vor judeca, de asemenea, cu reprezentanţii spitalului în care lucrează, în luna septembrie. În urmă cu câteva săptămâni, profesor doctor Gabriel Găman şi doctorul Mihail Badea au câştigat procesul intentat de Spitalul „Filantropia“. „Într-adevăr, cei doi au câştigat procesul prin care le solicitam recuperarea prejudiciului, însă am formulat recurs. În cazul domnului profesor Mihail Badea, hotărârea luată de instanţă nu a fost deocamdată publicată. Până nu se pronunţă şi Curtea de Apel, nu avem o hotărâre definitivă. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj a formulat o cerere la Comisia de Arbitraj, care ne-a solicitat recuperarea prejudiciului“, a menţionat Anca Bărbulescu, jurista Spitalului „Filantropia“.

Spitalul, obligat să înapoieze banii CJAS Dolj

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj susţine însă că nu are nici o treabă cu medicii incriminaţi, spitalul fiind cel care este obligat să recupereze paguba. „Avem un contract cu Spitalul «Filantropia» care trebuie respectat. Nu este treaba Casei Judeţene de Sănătate să afle cum îşi recuperează spitalul banii. Până la recuperarea prejudiciului am decis, în urma controlului CNAS, rezilierea de la 1 aprilie 2010 a contractului cu Spitalul «Filantropia» pe Programul Naţional de Oncologie şi imputarea sumei de 222.388,29 lei, reprezentând contravaloarea medicamentelor eliberate fără respectarea legii“, a precizat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt la CJAS Dolj. De asemenea, s-a luat decizia ca stocul de medicamente existent, în valoare de 540.000 de lei, să fie transferat, iar bolnavii de cancer să-şi continue tratamentul la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Profesor doctor Gabriel Găman are de înapoiat 150.000 de lei. Medicul susţine însă că s-au achiziţionat medicamente în funcţie de necesarul secţiei, dar s-au consumat foarte puţine pentru că unii medici din secţie au prescris medicamente pe circuit extern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII