10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTot mai mulţi nou-născuţi sunt abandonaţi în spitale

Tot mai mulţi nou-născuţi sunt abandonaţi în spitale

Numărul cazurilor de abandon de copii a crescut de patru-cinci ori în ultimele luni. După un record nefast de 18 nou-născuţi abandonaţi în luna iunie, asistenţii sociali doljeni au mai trecut în registre o „premieră“: mai multe familii au cerut să li se ia copii pentru câteva luni pentru că nu mai au cu ce să îi hrănească.
În primele trei luni ale acestui an, media abandonurilor de nou-născuţi era de două-trei cazuri pe lună. Începând cu luna martie, însă, numărul cazurilor de copii „aruncaţi“ în grija sistemului de asistenţă socială a crescut îngrijorător. 13 copii au fost abandonaţi după naştere în martie, la fel şi în aprilie, iar în luna mai au fost lăsaţi în spital 12 nou-născuţi. În condiţiile în care copiii cu vârste mai mici de doi ani pot fi plasaţi doar în sistemul maternal şi tocmai din acest sistem au plecat cei mai mulţi angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, situaţia este cu atât mai dificilă. Angajări nu se pot face pentru că, după cum a explicat directorul DGASPC, Florin Stancu, posturile sunt blocate inclusiv pe acest sector de activitate. „Unii asistenţi maternali s-au pensionat. În alte cazuri, asistenţii au renunţat din cauza salariilor mici îndeosebi după reducerea de 25%. Ca o soluţie provizorie, am preluat nou-născuţii în centrele noastre şi am suplimentat numărul de copii pe fiecare asistent maternal, dar facem faţă cu greu situaţiei“, a declarat Florin Stancu.
Pe lângă numărul în creştere al abandonurilor, DGASPC a înregistrat şi patru cazuri în care familiile au cerut să li se ia copii din îngrijire. „Am avut şi astfel de situaţii. Familiile motivează că nu au ce să le dea copiilor să mănânce şi ne-au cerut să îi luăm noi măcar pentru câteva luni, dar legislaţia nu ne permite“, a mai spus Florin Stancu. Situaţia din Dolj nu este unică, toate direcţiile de asistenţă socială din ţară confruntându-se cu probleme asemănătoare. „Sunt chestiuni care au fost aduse la cunoştinţa ministerului, însă până acum nu am primit decât promisiuni. O soluţie ar fi deblocarea posturilor pe segmentul de asistenţi maternali, pentru că avem asistenţi cu atestate, dar nu putem să facem angajări“, a declarat directorul DGASPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII