10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSamir rămâne cu cătuşele

Samir rămâne cu cătuşele


Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au decis ieri după-amiază ca Samir Sprânceană să fie cercetat în continuare în stare de arest preventiv pentru comiterea de infracţiuni cu cărţi de credit.

După o lună şi câteva zile petrecute în arestul IPJ Dolj, ieri, avocaţii lui Samir Sprânceană au încercat să demonstreze din nou în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel că poate fi cercetat şi în stare de libertate clientul lor.
Samir Ionel Sprânceană, unul dintre „campionii“ restituirilor ilegale de TVA din Dolj, a fost arestat la începutul lunii iunie, împreună cu Ovidiu Doran, Iulian Niţulescu, Claudiu Bălan, Gigi Toma şi Liviu Sfetcovici, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, clonare de carduri şi retrageri frauduloase de la bancomate. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au stabilit că Samir Sprânceană era liderul grupării de carderi, el fiind cel care coordona atât activităţile membrilor grupului, cât şi încercările de a-i salva pe cei care fuseseră prinşi de autorităţile străine „trăgând“ bani sau montând aparatură.
Grupul lui Samir se „îndeletnicea“ cu montarea de aparatură pentru copierea datelor de pe carduri pe bancomate din Germania, Franţa şi Italia. După ce erau obţinute datele cardurilor, acestea erau clonate, ulterior de pe ele fiind retrase diferite sume de bani. Anchetatorii au mai stabilit că banii obţinuţi de Samir şi „partenerii“ săi din retrageri frauduloase erau aduşi în ţară, unde erau investiţi în case şi maşini de lux. După o lună de arest, pe 2 iulie, Samir a formulat la Tribunalul Dolj o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar, care s-a judecat duminică. Judecătorii i-au respins cererea, considerând că este nefondată. Avocaţii lui Samir au făcut recurs, care s-a judecat ieri la Curtea de Apel Craiova. Nici de această dată Samir nu a reuşit să îi impresioneze pe magistraţi, pentru că aceştia i-au respins recursul, urmând ca inculpatul să fie cercetat în continuare în stare de arest.

Obişnuit cu arestul

Samir Sprânceană nu este la primul „contact“ cu arestul, el petrecând până acum alte şase luni după gratii. Pe 10 martie 2006, Samir a fost arestat preventiv, fiind cercetat şi, ulterior, trimis în judecată alături de partenerii săi de afaceri Adrian Berceanu, Marius Împuşcătoiu şi alte opt persoane, pentru obţinerea unor restituiri ilegale de TVA de aproximativ 66 de milioane de lei (660 de miliarde de lei vechi) de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj. Printre acuzaţiile aduse grupului se găsesc înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, evaziunea fiscală, spălarea de bani, falsul, uzul de fals, dar şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Judecarea procesului privind returnările ilegale de TVA făcute de Samir Sprânceană şi partenerii lui a fost suspendată mai bine de un an, timp în care dosarul a fost la Curtea Constituţională, unde s-a judecat o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de avocaţii lui Sprânceană şi Împuşcătoiu. Dosarul s-a întors la Tribunalul Dolj şi a fost repus pe rol la începutul lunii trecute. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit de judecătorii de la Tribunalul Dolj pentru 13 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII