22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul de Urgenţă mai vrea personal TESA

Spitalul de Urgenţă mai vrea personal TESA

Actualele normative de personal stabilite de Ministerul Sănătăţii prevăd un număr mai mare de angajaţi TESA decât are acum spitalul craiovean.
Reacţia Spitalului de Urgenţă Craiova la acuzele Ministerului Sănătăţii, care susţine că unitatea sanitară are atât de mult personal administrativ încât concurează ministerul, nu a întârziat să apară. Managerul Florin Petrescu a recunoscut că unitatea sanitară pe care o conduce nu respectă actualele normative de personal, însă acest lucru se întâmplă nu pentru că ar fi prea mulţi, ci pentru că sunt prea… puţini angajaţi TESA. „Potrivit actualelor normative de personal, reglementate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1778/2006 şi publicate în Monitorul Oficial nr. 57/24.01.2007, ar trebui să avem cel puţin 201 angajaţi, iar noi avem doar 139“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Potrivit managerului, personalul administrativ de la Spitalul de Urgenţă Craiova este numeros pentru că numărul mare de angajaţi reprezintă o necesitate în actualul sistem superbirocratizat, condus de o legislaţie extrem de stufoasă. În cadrul spitalului există serviciul financiar-contabil, oficiul juridic, biroul audit, biroul de cercetare, serviciul de statistică, serviciul de lege, costuri şi reformă, serviciul resurse umane, serviciul aprovizionare, serviciul administrativ, biroul de achiziţii şi contracte, serviciul informatic (care deserveşte programele naţionale de diabet şi oncologie) la care se adaugă inginerii care asigură funcţionarea acceleratorului liniar de particule, comitetul director, un secretar-dactilograf, un curier şi un preot. „Biroul de cercetare are încadrare minimă de personal. Dacă dau afară un om, trebuie să desfiinţez întreg biroul pentru că nu mai îndeplineşte criteriile de funcţionare“, a exemplificat Petrescu.
Acesta a mai spus că în cadrul serviciului financiar-contabil nu lucrează 23 de contabili aşa cum susţine Ministerul Sănătăţii, ci 23 de contabili, merceologi, tehnicieni şi referenţi.

Sindicatele: „E absurd!“

Dincolo de toate aceste discuţii, conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova a declarat că va respecta întocmai noile normative de personal îndată ce ele vor fi reglementate legal, chiar dacă aceste măsuri ar duce la o reducere de personal TESA de la 139 la 39, aşa cum a anunţat Ministerul Sănătăţii.
În acelaşi timp, conducerea Sindicatului Independent TESA de la Spitalul de Urgenţă Craiova susţine că este inacceptabilă o reducere a personalului auxiliar. „E absurd, poate Spitalul din Băileşti să se descurce cu 39 de angajaţi TESA, dar nu Spitalul de Urgenţă. Din cunoştinţele mele, nu există nici un sector cu grad de ocupare a posturilor mai mare de 70-80%“, a susţinut Ion Vasiluţă, preşedintele Sindicatului Independent TESA de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
De altfel, Federaţia Sindicatelor TESA a spitalelor din întreaga ţară a ameninţat că va organiza grevă generală în cazul în care Ministerul Sănătăţii va susţine în continuare măsurile de reducere de personal administrativ.
Pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost publicat ieri proiectul de modificare a normativelor de personal în spitale, proiect care, dacă va fi adoptat în forma actuală, va duce la reduceri drastice ale personalului administrativ cu până la 3.100 de persoane în întreaga ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII