29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞpaga judecătorilor, împuţinată de avocaţi

Şpaga judecătorilor, împuţinată de avocaţi

Potrivit DNA, din şpaga de 45.000 de euro, avocatul Militaru a oprit 13.000 de euro, colegul lui Ciucă a păstrat şi el 12.000 de euro, judecătorul Anghel doar 5.000 de euro, iar magistratului Diaconescu, cel care judeca dosarul, i-au revenit 15.000 de euro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au dispus ieri trimiterea în judecată a celor doi judecători de la Secţia Penală a Tribunalului Dolj acuzaţi că s-au „mânjit“ pentru a da o pedeapsă mai bună într-un dosar penal. Marius Bogdan Diaconescu este acuzat de luare de mită, iar în cazul lui Laurenţiu Traian Anghel, acuzaţiile vizează săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. Împreună cu ei, au mai fost deferiţi justiţiei, sub acuzaţia de trafic de influenţă, avocaţii craioveni Ion Militaru (membru al Baroului Olt) şi Octavian Tiberius Ciucă (din cadrul Baroului Dolj).

Până la judecător te mănâncă… avocaţii

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, magistratul Bogdan Diaconescu a primit – prin intermediari – de la trei persoane pe care le judeca în stare de arest suma de 15.000 de euro, în schimbul cărora să dispună judecarea inculpaţilor în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. Cei trei erau judecaţi la Tribunalul Dolj pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită prin metoda cecurilor fără acoperire şi pentru care riscau pedepse cu închisoarea între zece şi 20 de ani.
Suma de 15.000 de euro reprezenta, potrivit DNA, o parte din totalul celor 45.000 de euro pe care cei trei arestaţi i-au dat avocatului Ion Militaru spre a-i remite judecătorului Diaconescu. Lăcomia unora a făcut însă ca banii să se împuţineze pe drum, mai puţin de jumătate ajungând la cel căruia îi erau destinaţi.
Dacă iniţial fusese vorba de aranjarea procesului doar pentru 20.000 de euro, pe 3 mai, în timpul negocierilor cu arestaţii, avocatul Militaru le-a transmis acestora – prin fratele unuia dintre ei – că judecătorul Bogdan Diaconescu şi-a mărit pretenţiile şi va adopta o soluţie favorabilă doar dacă va primi 45.000 de euro, în caz contrar urmând să le dea pedepse drastice. Pe de altă parte, acelaşi avocat negocia cu apropiaţii judecătorului obţinerea unei soluţii favorabile pentru cei trei arestaţi în schimbul unei sume cât mai mici. Aşa se facă că, în aceeaşi zi, Militaru i-a spus lui Ciucă să le transmită judecătorilor că cei trei nu sunt de acord să plătească decât cel mult 30.000 de euro. Asta era însă doar o „abureală“, pentru că cei trei deja acceptaseră să plătească 45.000 de euro.
Aşa s-a şi întâmplat. În dimineaţa de 5 iunie, Militaru a primit de la fratele unuia dintre arestaţi suma de 45.000 de euro. Tranzacţia a avut loc în faţa Tribunalului Dolj, unde avocatul a deschis cu telecomanda, de la distanţă, portbagajul Passatului său, pentru ca emisarul să-i pună înăuntru pachetul cu cei 45.000 de euro.
Câteva minute mai târziu, avocaţii Ciucă şi Militaru s-au întâlnit în biroul primului. Discuţia dintre ei a fost înregistrată de microfoanele cu care era împânzit biroul de avocatură, relevând clar faptul că Militaru şi-a „tras“ înainte 10.000 de euro, fără ştirea partenerilor de aranjamente:
„Militaru – Bă, mi-a trimis…aia… Treizeci şi cinci fură.
Ciucă – Aşa.
Militaru – Ziseşi ăstuia că-i dai douăzeci şi opt. Da? Şi mai rămân… cât mai rămân?
Ciucă – Treizeci şi cinci. Douăş’opt…
Militaru – Cu şapte şi cu… Da’ nu, nu. Că zise trei jumătate. Nu patru.
Ciucă – Nu mai pun mâna pe ei. Îmi bag… (n.n.- vulgar) în ei!
Militaru – Deci, trei jumătate.
Ciucă – Hai să mergem“.

Patru ani de închisoare în loc de minimum zece

Din cei 45.000 de euro primiţi (bani marcaţi de specialiştii DNA), Militaru i-a remis lui Ciucă doar 35.000. La rândul său, sub pretextul că pretenţia judecătorilor e mare, Ciucă a încercat să-i dea lui Militaru cât mai puţin pentru serviciile sale. I-a dat doar 3.000 de euro, susţinând că judecătorul şi-a mărit pretenţiile, iar cu restul a plecat în buzunar. A oprit pentru el alţi 12.000 de euro, partea lui, încercând la rândul său să le dea ţeapă judecătorilor. Apoi, pe strada Câmpului, undeva între Frigorifer şi Wiessana, s-a întâlnit în aceeaşi dimineaţă cu judecătorul Laurenţiu Anghel, căruia, potrivit procurorilor anticorupţie, i-a înmânat un plic cu 20.000 de euro. În continuare, judecătorul Anghel a mers la locuinţa lui secretă – un apartament închiriat în blocul A 33 de pe strada Nicolae Iorga din Craiova – unde a dosit 5.000 de euro, partea lui în această tranzacţie. Banii au fost găsiţi ulterior la percheziţia efectuată de DNA, ascunşi în spatele unei comode, într-una dintre camere. Restul de 15.000 de euro, potrivit DNA, i-ar fi fost înmânaţi colegului său Bogdan Diaconescu. Tranzacţia s-a făcut chiar în biroul judecătorilor de la Secţia Penală a Tribunalului Dolj, sub privirea unei colege judecătoare, care, de altfel, a şi depus mărturie la DNA împotriva celor doi colegi de breaslă. În schimbul acestor bani, Diaconescu ar fi modificat sentinţa iniţială de condamnare a celor trei pe care-i judeca. S-a dovedit încă de la început gentil şi le-a acordat circumstanţe atenuante inculpaţilor. Astfel le-a scăzut pedeapsa sub minimul de zece ani, dând fiecărui inculpat câte cinci ani de închisoare. Ulterior, după primirea banilor, judecătorul a modificat sentinţa şi le-a mai scăzut pedeapsa cu încă un an, până la patru ani de închisoare.
Din totalul de 45.000 de euro utilizaţi pentru acest flagrant, DNA a reuşit până acum recuperarea a 24.000 de euro.

Acuzaţii rămân în arest
Curtea de Apel Craiova – instanţa care urmează să judece pe fond acest dosar penal de corupţie – a decis ieri după-amiază să menţină arestul preventiv faţă de cei patru inculpaţi. Judecata propriu-zisă va începe în luna august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII