Şpaga judecătorilor, împuţinată de avocaţi

Autori


Potrivit DNA, din şpaga de 45.000 de euro, avocatul Militaru a oprit 13.000 de euro, colegul lui Ciucă a păstrat şi el 12.000 de euro, judecătorul Anghel doar 5.000 de euro, iar magistratului Diaconescu, cel care judeca dosarul, i-au revenit 15.000 de euro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au dispus ieri trimiterea în judecată a celor doi judecători de la Secţia Penală a Tribunalului Dolj acuzaţi că s-au „mânjit“ pentru a da o pedeapsă mai bună într-un dosar penal. Marius Bogdan Diaconescu este acuzat de luare de mită, iar în cazul lui Laurenţiu Traian Anghel, acuzaţiile vizează săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. Împreună cu ei, au mai fost deferiţi justiţiei, sub acuzaţia de trafic de influenţă, avocaţii craioveni Ion Militaru (membru al Baroului Olt) şi Octavian Tiberius Ciucă (din cadrul Baroului Dolj).

Până la judecător te mănâncă… avocaţii

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, magistratul Bogdan Diaconescu a primit – prin intermediari – de la trei persoane pe care le judeca în stare de arest suma de 15.000 de euro, în schimbul cărora să dispună judecarea inculpaţilor în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. Cei trei erau judecaţi la Tribunalul Dolj pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită prin metoda cecurilor fără acoperire şi pentru care riscau pedepse cu închisoarea între zece şi 20 de ani.

Suma de 15.000 de euro reprezenta, potrivit DNA, o parte din totalul celor 45.000 de euro pe care cei trei arestaţi i-au dat avocatului Ion Militaru spre a-i remite judecătorului Diaconescu. Lăcomia unora a făcut însă ca banii să se împuţineze pe drum, mai puţin de jumătate ajungând la cel căruia îi erau destinaţi.

Dacă iniţial fusese vorba de aranjarea procesului doar pentru 20.000 de euro, pe 3 mai, în timpul negocierilor cu arestaţii, avocatul Militaru le-a transmis acestora – prin fratele unuia dintre ei – că judecătorul Bogdan Diaconescu şi-a mărit pretenţiile şi va adopta o soluţie favorabilă doar dacă va primi 45.000 de euro, în caz contrar urmând să le dea pedepse drastice. Pe de altă parte, acelaşi avocat negocia cu apropiaţii judecătorului obţinerea unei soluţii favorabile pentru cei trei arestaţi în schimbul unei sume cât mai mici. Aşa se facă că, în aceeaşi zi, Militaru i-a spus lui Ciucă să le transmită judecătorilor că cei trei nu sunt de acord să plătească decât cel mult 30.000 de euro. Asta era însă doar o „abureală“, pentru că cei trei deja acceptaseră să plătească 45.000 de euro.

Aşa s-a şi întâmplat. În dimineaţa de 5 iunie, Militaru a primit de la fratele unuia dintre arestaţi suma de 45.000 de euro. Tranzacţia a avut loc în faţa Tribunalului Dolj, unde avocatul a deschis cu telecomanda, de la distanţă, portbagajul Passatului său, pentru ca emisarul să-i pună înăuntru pachetul cu cei 45.000 de euro.

Câteva minute mai târziu, avocaţii Ciucă şi Militaru s-au întâlnit în biroul primului. Discuţia dintre ei a fost înregistrată de microfoanele cu care era împânzit biroul de avocatură, relevând clar faptul că Militaru şi-a „tras“ înainte 10.000 de euro, fără ştirea partenerilor de aranjamente:

„Militaru – Bă, mi-a trimis…aia… Treizeci şi cinci fură.

Ciucă – Aşa.

Militaru – Ziseşi ăstuia că-i dai douăzeci şi opt. Da? Şi mai rămân… cât mai rămân?

Ciucă – Treizeci şi cinci. Douăş’opt…


Militaru – Cu şapte şi cu… Da’ nu, nu. Că zise trei jumătate. Nu patru.

Ciucă – Nu mai pun mâna pe ei. Îmi bag… (n.n.- vulgar) în ei!

Militaru – Deci, trei jumătate.

Ciucă – Hai să mergem“.

Patru ani de închisoare în loc de minimum zece

Din cei 45.000 de euro primiţi (bani marcaţi de specialiştii DNA), Militaru i-a remis lui Ciucă doar 35.000. La rândul său, sub pretextul că pretenţia judecătorilor e mare, Ciucă a încercat să-i dea lui Militaru cât mai puţin pentru serviciile sale. I-a dat doar 3.000 de euro, susţinând că judecătorul şi-a mărit pretenţiile, iar cu restul a plecat în buzunar. A oprit pentru el alţi 12.000 de euro, partea lui, încercând la rândul său să le dea ţeapă judecătorilor. Apoi, pe strada Câmpului, undeva între Frigorifer şi Wiessana, s-a întâlnit în aceeaşi dimineaţă cu judecătorul Laurenţiu Anghel, căruia, potrivit procurorilor anticorupţie, i-a înmânat un plic cu 20.000 de euro. În continuare, judecătorul Anghel a mers la locuinţa lui secretă – un apartament închiriat în blocul A 33 de pe strada Nicolae Iorga din Craiova – unde a dosit 5.000 de euro, partea lui în această tranzacţie. Banii au fost găsiţi ulterior la percheziţia efectuată de DNA, ascunşi în spatele unei comode, într-una dintre camere. Restul de 15.000 de euro, potrivit DNA, i-ar fi fost înmânaţi colegului său Bogdan Diaconescu. Tranzacţia s-a făcut chiar în biroul judecătorilor de la Secţia Penală a Tribunalului Dolj, sub privirea unei colege judecătoare, care, de altfel, a şi depus mărturie la DNA împotriva celor doi colegi de breaslă. În schimbul acestor bani, Diaconescu ar fi modificat sentinţa iniţială de condamnare a celor trei pe care-i judeca. S-a dovedit încă de la început gentil şi le-a acordat circumstanţe atenuante inculpaţilor. Astfel le-a scăzut pedeapsa sub minimul de zece ani, dând fiecărui inculpat câte cinci ani de închisoare. Ulterior, după primirea banilor, judecătorul a modificat sentinţa şi le-a mai scăzut pedeapsa cu încă un an, până la patru ani de închisoare.

Din totalul de 45.000 de euro utilizaţi pentru acest flagrant, DNA a reuşit până acum recuperarea a 24.000 de euro.

Acuzaţii rămân în arest

Curtea de Apel Craiova – instanţa care urmează să judece pe fond acest dosar penal de corupţie – a decis ieri după-amiază să menţină arestul preventiv faţă de cei patru inculpaţi. Judecata propriu-zisă va începe în luna august.Comenteaza acum

9 Comentarii

 1. VOINEA. said:

  Desi magistratii au salarii si pensii astronomice,tot nu se mai satura de bani. Pentru ce Curtea constitutinala a decis ca toti magistratii sa beneficieze de pensii nesimtite acordate in baza legilor speciale ? Sentintele sunt stabilite ca la piata,in functie de suma primita. Solicit de urgenta sa se revina asupra decizie curtii de mentinere a privilegiilor, pentru magistrati,ca acesteia sunt corupti pana in maduva oaselor. Asistam neputinciosi la o mare nedreptate ce are loc in era internetului.

 2. ioooo said:

  d-le voinea e o prostie imensa ceea ce ni se debiteaza pe toate canalele media adik judecatorii au nevoie de salarii mari automat pensii mari ca sa nu ia spaga ,spaga o data intrata in sange nu mai iese indiferent de cuantumul salarial ,uitati-va in italia unde mafia domneste aia au salarii imense fata de noi si tot degeaba ,daca un stat in dezvoltarea lui nu poate scoata teapa de la naftalina si nu poate induce ordinea apoi nu mai conteaza putem sa ajungem la nivel de dezvoltare comparabil cu vesticii si tot degeaba ,tot te omoara unu si scapa basma curata ,tot fura unii klumea si scapa si asa mai departe ,vremea actiunii decente si cu jumatate de masura a trecut de mult in Romania o mai tinem asa cativa ani si gata si generatia actuala de tineri se adapteaza la regula jocului ,insa consider ca sunt prea idealist si am prea multa speranta nu se va intampla nimik ,nimeni nici macar cei indurerati de moartea copiilor lor nu vor lua atitudine ,mare pacat comunismul a injosit oamenii in asa hal incat nici in situatii limita nu mai reactioneaza si ex e clar masurile de austeritate din Grecia desi sunt mai putin aspre decat in Ro ,ce taraboi au facut grecii si ce dansul pinguinului au facut romanii .

 3. 1234 said:

  Felicitari procurorilor si politistilor de la D N A Craiova.Stirpiti coruptii si gunoaiele care ne-au disrtus tara.Sa va dea Dumnezeu sanatate .

 4. misu said:

  Corect ar fi ca judecatorii sa nu mai primeasca salarii si sa se multumeasca doar cu spaga si tot ar fi multumiti ! Ar trebui sa incerce Boc varianta asta

 5. Aristotel Tg. Jiu said:

  ” Foamea, vine mancand ” zice un proverb ! Cea mai mare prostie e sa crezi ca daca un magistrat are un salariu imens, nu mai ia spaga ! De-abia atunci, i se deschide pofta, si va cere din ce in ce mai multi bani… Nu exista pe pamant, un om care sa spuna ca are destui bani si nu i-ar mai trebui altii… Lacomia este o boala incurabila, de orice boala exista posibilitatea sa te vindeci, dar de lacomie, nu ! Am un vecin care lucreaza in magistratura si l-am intrebat, la o sueta: atunci cand judeci un caz, tu vezi unde este dreptatea, tu cui i-o dai ? A raspuns: ii dau ” dreptatea” aceluia care da mai mult ! Va dati seama, in ce tara traim ?

 6. GRASU V. Rosie said:

  SERGIULE NU TE GANDESTI CA TE VOR JUDECA ,,COLEGI,, LOR……………., ,no coment………..

 7. o victima said:

  Ce se intampla cu sentintele mai vechi pronuntate de cuplul Diaconescu-Anghel? Le verifica cineva ?

 8. cicero said:

  Ai dreaqu avocatii astia … au luat mai mult decat judecatorii…

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 30 iunie 2010

Actualitate

» Craiova: Judecătorul Diaconescu şi-a reclamat colega
» Poliţiştii bulgari au găsit un cadavru care ar putea fi al unei judecătoare din Corabia
» Spitalul de Urgenţă concurează ministerul la personal TESA
» Grup de hoţi, identificat de poliţiştii doljeni
» Craiova: Şoferi sancţionaţi pentru neacordare de prioritate pietonilor
» Dolj: Scandal pe recolta de grâu
» Dolj: Ajutorul social nu se acordă numai celor care au nevoie de el
» Craiova: Acţiuni în instanţă pentru recuperarea datoriilor la întreţinere
» Craiova: Service-ul de case de marcat, o afacere profitabilă
» Craiovenii îşi fac provizii de teama creşterii cotei TVA
» Statul, lăsat în pielea goală
» Plenul CJ Dolj aprobă proiecte în timp record
» Sechestru pe maşinile romilor din Târgu Jiu
» Fondul de reparaţii, contestat de proprietari
» Titlul “Gorjeanul anului”, acordat după reguli noi
» Olt: 70 de absenţi şi un eliminat de la examenul de bacalaureat
» Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că unitatea are prea puţin personal TESA

Local

» Furt de obiecte de tezaur de milioane de euro
» Şpaga judecătorilor, împuţinată de avocaţi
» Mitropolitul Olteniei a slujit la Târgu Jiu
» Descinderi la Strehaia
» Poliţişti comunitari, concediaţi
» Spitalul „Filantropia“, blocat de datorii
» Lorena: Vezi că tumora este ceva foarte grav?

Dolj

» Începe evaluarea managerilor de şcoli din Dolj

Gorj

» Şeful CJ Gorj şi-a prezentat raportul de activitate

Sport

» Paraguay, în sferturi
» Pandurii, programaţi la medic
» Antrenamente la înălţime
» Kaka, certat pentru cartonaşe
» Barca îi cedează pe Henry şi Toure
» Franţa a scăpat de Escalettes
» Mutu nu duce lipsă de oferte
» Forminte s-a întors la lot
» Tecău şi Lindstedt, în sferturi
» Năstase: Eu le arătam degetul
» Pop, bronz în Cehia
» Judoka de la CSM-LPS, primii din ţară
» Oltchim – SCM Craiova în runda inaugurală

Bani & Afaceri

» Jaf în Combinatul Celrom
» Nebunia caselor de marcat

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Ia te uită!
» Scurte ştiri
» Albul îmbracă orice siluetă
» Mirtul, o plantă veşnic verde
» Salată cu paste şi legume
» Jack Russell Terrier, un căţel plin de viaţă

Top