16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLorena: Vezi că tumora este ceva foarte grav?

Lorena: Vezi că tumora este ceva foarte grav?

Are 12 ani şi-un pic. Ochii căprui, optimişti, şi un zâmbet cald. În ultimele săptămâni s-au petrecut multe. Prea multe ca să înţeleagă cât e de important. Când a plecat din spital şi l-a lăsat acolo pe băieţelul cu care se împrietenise, i-a spus mămicii: „Vezi că tumora este ceva foarte grav?“.

Era la Hunedoara, la o mătuşă, când a simţit întâi durerile. O fi fost de vină vremea sau poate o astenie târzie. A doua zi, însă, menghina care-i strângea capul cu înverşunare era tot acolo. La spital, nimeni n-a bănuit nimic. Era prea mică pentru ceva serios. Sigur avea lipsă de calciu, de vitamine. La vârsta ei apar frecvent astfel de manifestări. A plecat spre casă cu o reţetă inofensivă. Au trecut câteva luni. Între timp, s-a întors acasă, la mama, în Calopărul de Dolj. Parcă nimic nu se schimbase. În ziua aceea, mâncau. Stăteau în jurul mesei, golind farfuriile, când Lorena a simţit că îi amorţeşte piciorul drept. Câteva secunde, a crezut că sunt furnicile acelea care mişună peste tot atunci când stai prea mult într-o poziţie. Dar era diferit. Apoi, nu şi-a mai simţit mâna…

Operaţia

În câteva minute, era întinsă în pat, încercând să-şi revină. Nu i se mai întâmplase. Ce-ar fi putut fi? Amorţeala membrelor drepte s-a transformat în zvâcniri, ca la oamenii bolnavi de epilepsie. Guriţa i s-a încleştat aproape instantaneu. Era sâmbătă. Înfricoşată, Teodora, mama Lorenei, a chemat ambulanţa. Au ajuns la Urgenţă speriate, însă nimeni nu se gândea la ce e mai râu. Abia luni i s-a făcut tomografie. Vestea a tăiat în sufletul femeii care aştepta la uşă cu inima ghemotoc, bătând să-i spargă pieptul: Lorena avea o tumoră. Formalităţile s-au făcut repede şi, în aceeaşi zi, erau la Bucureşti. La Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“, tumora-mamă, malignă, descoperită într-o formă agresivă, a fost extirpată în întregime. Locul este curăţat în întregime, i-a spus medicul Teodorei, însă se poate forma din nou, chiar în acelaşi loc…

Tratamentul

Tumoră cerebrală frontală stângă, crize epileptice parţiale hemicorp drept cu generalizare secundară, sindrom de hipertensiune intracraniană, edem papilar etc. Diagnosticul de externare are şapte puncte. Istoricul e scurt, ştiinţific, în stil medical: „Pacienta în vârstă de 12 ani, cu hipoestezie hemicorp drept instalată în noiembrie 2009, cu cefalee, vărsături, a prezentat în data de 05.06.2010 crize epileptice parţiale motorii … Se îndrumă către recuperare teritorială“. Citostatice.  
Grozăviile din saloane, nenorocirea copiilor pe care i-a văzut acolo – slabi, palizi, fără păr, ca nişte stafii – au îngrozit-o pe Teodora. A întrebat în stânga şi-n dreapta, s-a interesat. Informaţiile au fost contradictorii, dar pentru copilul ei va încerca orice. Oamenii au sfătuit-o să meargă în Belgrad, la o clinică, să încerce recuperarea naturistă. „Mi-au spus că se va face bine 100%“. Crede cu disperare că vorbele sunt adevărate. „Ne aşteaptă acolo. Am luat legătura şi cu o clinică din Franţa, am trimis analizele, aşteptăm un răspuns“, rosteşte cu înverşunare. Fata ei de 12 ani nu ştie ce are. I-a spus că-i crescuse o cărniţă în cap, care trebuia luată de-acolo. În spital, Lorena auzise vorbindu-se de tumoră. Nu ştia ce-nseamnă. Nici acum nu ştie. La plecare, a aflat că băieţelul cu care se împrietenise trebuia să mai rămână. Lui nu-i crescuse cărniţa, el avea o tumoră. „Vezi, mami, ţi-am spus că e ceva foarte grav…“.

Tratamentul Lorenei

Teodora este dispusă să încerce orice. Despre tratamentul de la Belgrad, cu plante naturiste, a auzit că este eficient. De la clinică, i s-a spus că forma aceasta de tumoră mai agresivă necesită o abordare pe măsură. Tratamentul costă, pentru început, 15.000 de euro. „Chiar dacă mergem în Franţa, chiar dacă alegem Belgradul, de bănuţi tot avem nevoie“. Teodora nu poate plăti atât. Este dascăl în Calopăr. Singură, fără sprijin. Pentru oamenii care doresc să o ajute, există un cont deschis la Banca Unicredit Ţiriac, filiala Craiova, pe numele Zenovia Teodora Stamate. Numărul de cont, în lei, este: RO15BACX0000003467231000. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII