Acasă Local Dolj Scurte ştiri

Scurte ştiri

De şase ori mai mulţi copii abandonaţi
Nu ştim dacă prezenta criză este de vină sau e doar o simplă coincidenţă, însă datele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj arată că, în prima jumătate a anului trecut, trei copii au fost abandonaţi în spital. Doisprezece luni mai târziu, cam în aceeaşi perioadă, numărul a crescut de câteva ori, ajungând la 18. Ianuarie a început cu un singur prunc lăsat în salonul maternităţii şi, după un februarie liniştit, primăvara a venit cu opt copii înregistraţi de DGASPC ca fiind părăsiţi de părinţi. Pentru aceeaşi perioadă, statisticile arată că există 57 de sesizări pentru cei aflaţi în risc de abandon.
Pe de altă parte, doar patru asistenţi maternali profesionişti au renunţat la contractele cu Direcţia Copilului. Motivele însă nu au legătură cu situaţia economică: „Majoritatea renunţă din motive personale, fie pentru că ies la pensie, fie pentru că încep să se ocupe de creşterea vreunui nepoţel“, precizează Claudia Medeleţ, purtătoarea de cuvânt a DGASPC.  
Conform legislaţiei în vigoare, salariul unui asistent maternal profesionist este similar cu cel al unui asistent social cu studii medii din sistemul bugetar. La acesta se adaugă un spor de până la 30%, alocaţia de stat pentru copii (42 de lei), alocaţia de plasament (97 de lei) şi o sumă care diferă de la caz la caz, pentru hrană, transport şi cazarmament.

Click News

O elevă a dat bacul în spital
Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat din Gorj s-a desfăşurat fără probleme, în prima zi absentând 106 elevi dintre cei 5.548 înscrişi.
Un singur caz special a existat în prima zi de examen: o elevă de la Liceul nr. 2 din Târgu Jiu a fost nevoită să susţină proba scrisă la limba şi literatura română într-o rezervă a Spitalului Judeţean. Fata a fost operată de urgenţă la sfârşitul săptămânii trecute de apendicită şi nu a putut fi externată. Camelia Bibere, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, a declarat că o comisie a supravegheat eleva bolnavă.
„La prima probă a bacalaureatului, au fost înscrişi 5.548 elevi din care au lipsit 106. Bacalaureatul a decurs normal până acum, nu am avut probleme şi nici elevi eliminaţi. Avem 15 centre de evaluare, din care cele mai multe, nouă, sunt în Târgu Jiu“, a spus Camelia Bibere. Despre subiectele din prima zi a probelor scrise, elevii au avut păreri împărţite.
„A fost uşor, nu mă aşteptam să ne pice basmul. Am mai avut un eseu, acolo era vorba despre imaginaţie. Cred că am făcut. Am scris şase pagini“, a spus Ionuţ Coşleba, elev al Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“. „Am învăţat cam tot, dar nu aşa de bine basmul şi am avut ghinionul să-mi pice tocmai asta“, a spus alt elev.

Eugen MĂRUŢĂ

Sub asediul mucegaiului
Copiii care sunt internaţi la Secţia pediatrie a Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin fac tratamentul în saloane mucegăite şi respiră mirosul greu al tavanului îmbibat cu apa de la ploaia din ultimele săptămâni. Pediatria se află la etajul cinci al spitalului, iar la fiecare ploaie apa se infiltrează şi ajunge în saloanele copiilor. Părinţii sunt conştienţi de pericolul la care micuţii sunt expuşi, dar unii nu au posibilitatea să îi interneze la altă unitate medicală.
„Suntem internaţi de cinci zile şi de când am venit erau pereţii mucegăiţi. Deschidem geamurile să se mai aerisească şi să se mai usuce pereţii. Copiii sunt mici şi pot să se îmbolnăvească din cauza mucegaiului, dar eu nu am posibilitatea să îl internez în alt oraş“, a spus mama unui copil.
Medicii de la Pediatrie sunt şi ei afectaţi şi recunosc aceste probleme. Dacă vremea va continua să fie ploioasă, mucegaiul va afecta şi aparatura.
„S-au deteriorat plafoanele şi instalaţiile interioare, afectând multe saloane de la Secţia pediatrie. Problemele sunt atât în saloane, cât şi în ambulator, unde au apărut infiltraţii. Încercăm să găsim soluţii, însă nu totul ţine de noi“, a spus Viorel Nicolescu, managerul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin.
Într-o încăpere în care se efectuează teste şi electrocardiograme, apa a afectat plafonul şi pereţii, lucru ce ar putea pune în pericol aparatura de specialitate.

Alin GHICIULESCU
Exit mobile version