10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinistrul justiţiei critică amânarea dosarelor de corupţie

Ministrul justiţiei critică amânarea dosarelor de corupţie

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a criticat ieri amânarea de către magistraţi a unor dosare de mare corupţie, atât în instanţe, cât şi la Parchete, spunând că acest lucru afectează eficienţa justiţiei şi a mecanismului de cooperare şi verificare.

„Nu vreau să trec cu vederea unele amânări ale cauzelor în dosarele de mare corupţie. Fie că este vorba de întârzieri administrative în citirea actelor de sesizare ale instanţelor sau admiterea cu mare uşurinţă a unor cereri de amânare, ambele practici conduc la afectarea eficacităţii justiţiei, a combaterii corupţiei, a mecanismului de cooperare şi verificare şi dau un semnal inadecvat societăţii“, a explicat Predoiu.
Ministrul justiţiei a mai spus că amânări nejustificate în procesarea dosarelor pot apărea şi la nivelul Parchetelor, „fie din aceeaşi autoprotecţie pe care o semnalam, fie din cauze mult mai grave“. Predoiu a dat exemplu Direcţia Naţională Anticorupţie, ale cărei „anchete recente, devenite publice prin sesizarea instanţelor, au demonstrat că se mai întâmplă şi astfel de cazuri“.
Alt factor subiectiv care poate afecta eficacitatea justiţiei este pregătirea insuficient de riguroasă a dosarelor, a declarat ministrul Predoiu, menţionând că e greu să vorbeşti de eficacitatea justiţiei cu decizii diferite de la fond la recurs.
Ministrul a criticat şi unele decizii diferite de la fond la recurs în privinţa arestărilor preventive, motivând că vina aparţine fie judecătorului, fie procurorului, care pregăteşte ineficient dosarul.
Predoiu a ţinut să precizeze că toate acestea sunt fenomene izolate, care, „din păcate, creează o percepţie generală asupra justiţiei noastre“.
„Majoritatea magistraţilor şi a personalului auxiliar îşi îndeplinesc misiunea de a face dreptate, în condiţiile unui cadru legislativ adesea incoerent şi a unui grad de încărcare mult peste media europeană. Aceasta este o realitate şi trebuie să acţionăm cu toţii pentru a corecta percepţia publică asupra sistemului judiciar“, a spus Predoiu.

Predoiu: Există încă oameni politici influenţi, care nu sunt interesaţi de eficienţa justiţiei

Ministrul Predoiu a spus ieri că e de părere că încă există oameni politici influenţi, care nu sunt interesaţi de eficienţa şi imparţialitatea justiţiei, pentru că i-ar afecta direct, arătând că amânările proceselor nu depind doar de magistraţi.
Ministrul justiţiei a vorbit despre proiectele de lege care trenează în parlament, dând exemplu proiectul de lege prin care s-ar abroga suspendarea automată a proceselor care sunt trimise la Curtea Constituţională. Proiectul se află la Senat, iar adoptarea sa ar elimina „amânările abuzive, în special în cazurile de corupţie, şi ar conduce la creşterea eficacităţii justiţiei“, a adăugat Predoiu. Ministrul a spus că, mai presus de toate, justiţia ar deveni mai eficientă dacă ar avea un suport politic pe termen lung, pentru reformele din sistem.
„Dacă forţele politice vor alcătui o «coaliţie a binelui» în sprijinul justiţiei, un pact politic naţional prin care se vor angaja pentru sprijinirea prioritară a sistemului judiciar, indiferent de crizele economice şi politice, se va rezolva problema resurselor umane şi infrastructura imobiliară a instanţelor şi Parchetelor“, a declarat ministrul Predoiu, care a arătat că atât Ministerul Justiţiei, CSM, cât şi asociaţiile magistraţilor au solicitat acest lucru încă din 2008.
„Comisia Europeană a menţionat explicit acest deziderat în Raportul din martie 2010. Trebuie să fim realişti, însă acest pact va fi posibil numai după ce toate forţele politice vor fi dominate de cei care cred cu adevărat că avem nevoie: de o justiţie independentă şi eficientă“, a precizat Cătălin Predoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII