17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegumele, la control

Legumele, la control

Orice firmă sau persoană fizică independentă care vinde fructe şi legume fără să elibereze bon fiscal riscă amenzi usturătoare, iar comercianţii de ţigări netimbrate pot să facă puşcărie în baza unei ordonanţe intrate în vigoare săptămâna trecută.

Poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigarea Fraudelor împreună cu comisarii Gărzii Financiare Dolj au continuat şi ieri-dimineaţă raziile în pieţele din municipiul Craiova. Acţiunea lor face parte dintr-o activitate de mare amploare, organizată la nivel naţional şi destinată prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale prin achiziţii intracomunitare şi importuri de legume-fructe şi flori din ţările Uniunii Europene şi din spaţiul extracomunitar. Astfel de razii au început de joi şi s-au derulat zilnic în pieţe, în Craiova fiind controlate ieri Piaţa Centrală şi Piaţa Chiriac.
La sosirea poliţiştilor şi a comisarilor de la Garda Financiară, zeci de standuri s-au închis discret, iar vânzătorii sau patronii au şters-o în mare grabă, ca să nu fie controlaţi. Au rămas însă destui care să dea socoteală în faţa oamenilor legii. „Verificările efectuate au evidenţiat practici ilegale precum neevidenţierea vânzărilor şi cumpărărilor de legume şi fructe, livrarea de mărfuri fără documente legale, utilizarea de documente contabile de la firme «fantomă» ori falsificate“, a precizat comisarul Daniel Petcu, şef birou în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj.

Evaziune cu sprijinul justiţiei

Poate cea mai utilizată variantă de evaziune fiscală pe care au descoperit-o poliţiştii doljeni vizează utilizarea unor documente de provenienţă falsificate. Practic, în cazul unor achiziţii intracomunitare de legume şi fructe este interpusă în lanţul comercial, înaintea societăţii care vinde marfa în piaţă (de obicei, neplătitoare de TVA), o firmă-paravan, care ar trebui să achite statului TVA, dar n-o face pentru că fie n-are de unde, fie… nu există!
Altă formă de evaziune fiscală pe care o urmăresc şi sancţionează poliţiştii şi comisarii Gărzii Financiare vizează neutilizarea caselor de marcat în pieţe. Orice comerciant autorizat ar trebui să dea bon fiscal persoanelor fizice care achiziţionează legume şi fructe. N-o fac însă, iar pentru asta oamenii legii le suspendă activitatea. Firmele îşi pot relua însă activitatea prin simpla contestare a suspendării.
Mai mult decât atât, potrivit unor surse din poliţie, justiţia le dă o serioasă mână de ajutor evazioniştilor. „Comerciantul prins fără casă de marcat în piaţă contestă sancţiunea în instanţă, susţinând de obicei în faţa judecătorilor că avea casă de marcat, dar nu funcţiona pentru că în piaţă nu există prize, iar acumulatorii tocmai ce i s-au descărcat cu câteva minute înainte să apară poliţia. În aproape toate cazurile, judecătorii îi cred pe cuvânt şi le anulează sancţiunea, făcându-se că uită de o reglementare care îi obligă pe comercianţi să ţină o evidenţă de mână în cazul în care nu le funcţionează casele de marcat“, a declarat, sub protecţia anonimatului, un poliţist de la Investigarea Fraudelor deranjat de asemenea „hotărâri aberante ale justiţiei“.
Până aseară, fuseseră verificate în pieţele craiovene 45 de societăţi comerciale, iar pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 23 de sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 34.000 de lei. Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării legume şi fructe în valoare de 2.500 de lei, pentru care agenţii economici nu au putut prezenta acte de provenienţă, dar şi suma de 820 de lei, provenită din vânzări fără documente legale.
Acţiunea continuă şi vizează legalitatea tuturor operaţiunilor de import sau achiziţii intracomunitare.

Puşcărie pentru ţigări şi băuturi netimbrate

Raziile poliţiştilor din pieţe vizează şi descoperirea comercianţilor de ţigări netimbrate. De săptămâna trecută, vânzătorii de ţigări de contrabandă riscă să ajungă chiar în puşcărie, în baza OUG nr. 54/2010, intrată vineri în vigoare.
Acest act normativ introduce o modificare a Codului Fiscal, în care se arată că se sancţionează cu închisoare de la unu la patru ani infracţiunea care constă în „deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit titlului VII, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 de ţigarete, 400 de ţigări de foi de 3 grame, 200 de ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, băuturi spirtoase peste 200 de litri, produse intermediare de alcool peste 300 de litri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII