16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncep probele scrise ale bacalaureatului

Încep probele scrise ale bacalaureatului

Fără variante publicate pe internet, cu numai câteva modele de subiecte, doar trei probe scrise în loc de cinci, sportul eliminat din materiile de bacalaureat, iar cele două probe clasice orale cu care elevii se obişnuiseră au fost înlocuite din acest an cu trei certificate de competenţe: la română, o limbă străină şi informatică, probe care au fost susţinute pe parcursul anului şcolar, cam aşa arată bacalaureatul 2010.

6.717 absolvenţi de clasa a XII-a, atât din anii anteriori care nu au promovat bacalaureatul, cât şi promoţia 2010, vor susţine începând de astăzi probele scrise. Cele trei probe scrise vor fi însă hotărâtoare, având în vedere că, din acest an, Ministerul Educaţiei a decis eliminarea sportului dintre materiile de bacalaureat. Prima probă scrisă este la limba şi literatura română, probă obligatorie pentru toate filierele, profilurile şi specializările; a doua probă scrisă se va susţine la matematică sau istorie, în funcţie de filieră şi profil, după cum urmează: matematică – pentru profilul real din filiera teoretică, pentru filiera tehnologică sau, după caz, pentru filiera vocaţională; istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretică sau, după caz, pentru filiera vocaţională. A treia probă scrisă la care elevul poate opta în conformitate cu filiera, profilul şi specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele cuprinse în următoarele două grupe de discipline: fizică, chimie, biologie sau informatică, pentru profilul real din filiera teoretică, pentru filiera tehnologică, sau, după caz, pentru filiera vocaţională; geografie, filosofie, logică, argumentare şi comunicare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie, pentru profilul umanist din filiera teoretică sau, după caz, pentru filiera vocaţională. În judeţul Dolj există 21 de centre de examen, dintre care 16 sunt în Craiova. „Cei mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a vor susţine bacalaureatul pe 2 iulie 2010, doar 17 dintre ei au notele recunoscute din anii anteriori, restul 6.700 vor participa la bacalaureat. La limba şi literatura română susţin examenul 6.584 de absolvenţi de clasa a XII-a“, a precizat Alexandrina Maria Năstase, inspector şcolar management educaţional şi evaluare instituţională, asigurarea calităţii la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Cei 304 absolvenţi de clasa a XII-a din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de bacalaureat, au fost obligaţi în acest an să se înscrie pentru susţinerea competenţelor digitale, dar şi  competenţelor în limbile moderne.

Nouă profesori universitari au refuzat să fie preşedinţi de comisii

Personalul din comisiile de bacalaureat din acest an va fi remunerat astfel: preşedintele comisiei de bacalaureat dintr-un centru de examen cu până la 450 de candidaţi va primi 400 de lei, la o comisie de peste 450 de candidaţi – 425 lei; vicepreşedintele, secretarul sau membrul comisiei – 275 de lei, asistentul va primi 25 lei/zi. Comisiile din centrele zonale de evaluare vor fi remunerate astfel: în centrele cu până în 1.000 de candidaţi, preşedintele va primi 600 de lei, iar într-un centru cu peste 1.000 de elevi – 625 de lei, vicepreşedintele – 350 de lei, secretarul – 300 de lei, membrii – 275 de lei, profesorul evaluator – 4 lei/per lucrare corectată. La nivelul judeţului, din cele menţionate de reprezentanţii ISJ Dolj, peste 500 de dascăli vor supraveghea şi evalua absolvenţii de clasa a XII-a la examenul de bacalaureat.  Dacă, în anii anteriori, preşedintele unui centru de evaluare putea fi doar un profesor universitar, din acest an însă, există preşedinţi de centru de examen care sunt profesori în învăţământul preuniversitar cu gradul I didactic. Banii oferiţi de Ministerul Educaţiei pentru preşedinţii comisiilor din centrele de examen i-a nemulţumit pe mulţi dintre universitarii doljeni, nouă dintre aceştia refuzând să muncească pentru cei aproximativ 600 de lei.

Puteţi afla informaţii despre bac sau semnala nereguli

Numerele de telefon la care se pot obţine permanent informaţii
privind desfăşurarea bacalaureatului în judeţul Dolj sunt: 0251-421939 sau 0766/569660, iar la nivel naţional a fost deschisă linia TEL VERDE 0800801100 (telefon gratuit), la care cetăţenii pot semnala toate neregulile apărute în organizarea şi derularea examenului de bacalaureat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII