10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDunărea a inundat un drum

Dunărea a inundat un drum

Apele fluviului au continuat şi ieri să crească pe sectorul Gruia-Calafat-Bechet, după cum rezultă din datele Administraţiei Bazinale de Apă „Jiu“ din Craiova. Debitul Dunării la intrarea în ţară era de 12.900 mc/s, dublu faţă de media lunii iunie, de numai 6.400 mc/s.
Ieri-dimineaţă, la ora 6.00, cotele de inundaţie fuseseră depăşite cu 74 cm la Calafat şi cu 83 cm în Bechet.
Conform prognozei elaborate de Institutul Naţional de Hidrologie pentru perioada 28 iunie – 3 iulie, debitul Dunării la intrarea în ţară va creşte astăzi până la 13.200 mc/s, pentru ca, de miercuri, să scadă spre 12.700 mc/s. Drept urmare, se menţine până pe 2 iulie, ora 16.00, avertizarea hidrologică de cod portocaliu, ce vizează creşteri de debite şi depăşiri ale cotelor de inundaţie pe Dunăre, sectorul Calafat – Zimnicea (judeţele Dolj, Olt, Teleorman) şi cod galben la staţia hidrometrică Gruia (judeţul Mehedinţi).

Circulaţie redirijată prin pădure

Ieri-dimineaţă, circulaţia fusese întreruptă pe DJ 553 Calafat – Ciupercenii Vechi, situat în imediata apropiere a Dunării. Şoseaua era acoperită de circa 20-25 cm de apă pe două tronsoane, unul de circa zece metri lungime, iar altul de peste 100 de metri. Pe aceste tronsoane se circula cu mare dificultate, urmând ca municipalitatea din Calafat să amplaseze bariere de redirijare a circulaţiei pe o variantă ocolitoare, paralelă cu drumul judeţean, dar situată mai sus, ce urma să fie amenajată prin pădure cu un autogreder.
Creşterea nivelului Dunării a afectat şi circulaţia în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, unde pista de îmbarcare a autovehiculelor a fost parţial inundată, apa de pe carosabil atingând în unele zone până la 30 cm adâncime, după cum se arată într-un comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă „Jiu“. Circulaţia se desfăşura fără probleme pentru maşinile de mare tonaj (tiruri, autocare etc.), însă a fost restricţionată pentru vehiculele cu masa mai mică de 3,5 tone.
Inundaţiile nu au afectat până în prezent zone locuite din judeţul Dolj. Au fost însă acoperite de ape 425 ha de terenuri în localitatea Desa (315 ha păşuni şi 110 ha pădure), 150 ha de păşune în Ciupercenii Noi şi alte 568 ha de teren în Calafat – cartier Ciupercenii Vechi (415 ha de păşuni şi 153 ha de pădure).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU