20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjContorizarea individuală, nerezolvată la Târgu Jiu

Contorizarea individuală, nerezolvată la Târgu Jiu

Peste 50 de persoane din zona 23 August-Abator din Târgu Jiu au participat joi seară la cea de-a doua întâlnire de anul acesta din cadrul campaniei „Fii vocea cartierului tău!“, iniţiată de cotidianul Gazeta de Sud în sprijinul comunităţii. Cetăţenii şi-au spus nemulţumirile, în speranţa că neregulile sesizate vor fi rezolvate de Primăria Târgu Jiu.

Locatarii blocurilor cuprinse în zona cartierelor 23 August-Abator au venit în număr mare la întâlnirea intermediată de cotidianul Gazeta de Sud în incinta Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu. Una dintre cele mai importante probleme ridicate la cea de-a doua întâlnire din cadrul Campaniei „Fii vocea cartierului tău!“ a fost a contorizării individuale, ca o soluţie la nedebranşarea locatarilor care sunt bun-platnici. Vasile Niţoi, unul dintre locatarii Asociaţiei 100 din Târgu Jiu, a ridicat problema debranşărilor de la apă a familiilor care îşi achită datoriile.
„Nu există nici o soluţie ca persoanele care plătesc la timp facturile să nu mai fie debranşate? Este greu vara să rămâi fără apă, mai ales dacă ai plătit“, a întrebat bărbatul. Şi alţi cetăţeni au spus că întâmpină aceleaşi probleme. „Avem pe scară câţiva rău-platnici, nu mai ştie asociaţia cum să îi facă să plătească facturile. Poate nu au bani, dar când opriţi apa, de ce o opriţi tuturor? Este frustrant să stai fără apă şi cu facturile la zi“, a spus o femeie.

Contorizarea individuală, o soluţie la îndemână

Ion Popescu, directorul Aparegio Gorj, societatea furnizoare de apă în Târgu Jiu şi nu numai, a spus că singura soluţie pentru ca persoanele care îşi achită obligaţiile să nu mai fie afectate de debranşări este contorizarea şi facturarea individuale. Avantajele acestui sistem sunt: sectorizarea consumului de apă pentru fiecare utilizator, înlăturarea neplăcerilor create de sistarea apei potabile în întreg blocul, responsabilizarea proprietarilor.
„În acest fel, locatarii cu mari datorii pot fi obligaţi să plătească la timp. Apometrele individuale sunt situate centralizat, imediat după apometrul de branşament ce aparţine operatorului regional. Citirile se fac în acelaşi timp, nu sunt necesare lucrări de amploare în apartamente, sunt montate la uşa apartamentului. Pentru realizarea lucrărilor de contorizare individuală se pot contracta firme de specialitate“, a spus Ion Popescu, directorul Aparegio Gorj. În cazul în care vreunul dintre locatari nu-şi achită factura la apă, va fi doar el debranşat. Din păcate, aproximativ 1.500 dintre cele 23.000 de apartamente sunt contorizate individual. „Acest lucru elimină risipa de apă, pierderile. Va fi debranşat doar rău-platnicul. Acţiunea de contorizare individuală este recomandată tuturor asociaţiilor de proprietari din Târgu Jiu“, a adăugat Ion Popescu.

Asociaţie de locatari, exemplu pentru localitate

Există în Târgu Jiu şi o asociaţie de proprietari model, în care toate apartamentele beneficiază de o astfel de contorizare. Asociaţia nr. 72 din cartierul Victoria II are în componenţă cinci blocuri cu 280 de apartamente. Încă de anul trecut, apometrele au fost scoase din locuinţe şi puse pe casa scării sau la subsol. Costurile acestei contorizări nu au fost foarte mari, având în vedere faptul că au fost schimbate şi coloanele de apă. Pentru realizarea unor astfel de lucrări nu este nevoie de întocmirea unui proiect sau de obţinerea de autorizaţii. Procesul de contorizare individuală în Târgu Jiu a demarat în 2006.
„În situaţia contorizării individuale a consumului de apă, asociaţia de proprietari poate intermedia servicii între furnizorul de utilităţi şi proprietarii consumatori, pe baza unor contracte de prestări de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilităţi, furnizorul serviciului va acţiona împotriva proprietarilor restanţieri“, a declarat Toma Şărămăt, reprezentantul primăriei care se ocupă cu asociaţiile de proprietari.

Datorii de peste patru milioane de lei de recuperat

Societatea Aparegio are de recuperat peste patru milioane de lei, dintre care 2,2 milioane de lei de la asociaţiile de proprietari, 400.000 de lei – de la gospodării individuale, iar restul – de la instituţiile din Gorj. Peste 300 de locuinţe care aparţin Asociaţiilor nr. 51, nr. 125, nr. 88 şi nr. 39 din Târgu Jiu au rămas fără apă potabilă la robinete din cauza facturilor neachitate de către locatari şi alte 640 de locuinţe vor rămâne fără apă în perioada săptămânii următoare din aceleaşi cauze. De asemenea, Ion Popescu, directorul Aparegio, a spus că facturile la apă vor avea o valoare mai mare începând cu 1 iulie.
„Preţul apei potabile va creşte, începând cu luna viitoare, de la 1,07 lei fără TVA, la 1,37 fără TVA, pe un metru cub de apă. La canalizare, un metru cub de apă va creşte de la 0,91 fără TVA, la 1,16 fără TVA“, a spus Ion Popescu.

Câinii comunitari, mereu pe lista problemelor

Câinii comunitari s-au înmulţit şi nu de puţine ori târgujienii ajung la Secţia de Boli Infecţioase muşcaţi de maidanezi. În ciuda faptului că în municipiu există un centru canin şi un padoc, câinii de pe străzi le dau bătăi de cap cetăţenilor. Medicii se aşteaptă la o creştere semnificativă a cazurilor, cauzată de temperaturile ridicate. Dacă în luna mai au fost 100 de pacienţi muşcaţi de animale, în special de câini, în primele două săptămâni din această lună, 75 de gorjeni s-au prezentat la secţia de boli infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu. La cabinetul de boli infecţioase s-au prezentat atât copii, cât şi adulţi. Nicolae Pavel din cadrul Asociaţiei 119 s-a plâns că în cartierul său există mai mulţi câini comunitari care pun în pericol siguranţa copiilor: „În afară de iarba din părculeţ, care ar trebui tunsă mai des, mai avem problema câinilor comunitari. Nu ni se pare corect ca din cauza unui iubitor de animale, care ameninţă că anunţă Protecţia Animalelor, să suferim toţi. Îmi este frică să îmi las copilul la joacă. Ar trebui să se intervină“.
Directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu, Marius Ionescu, a declarat: „Am fost într-un schimb de experienţă la Vâlcea, pentru a vedea cum tratează ei problema câinilor şi am descoperit că noi stăm bine la acest capitol. Avem şi un adăpost canin unde sunt peste 300 de câini. Avem o relaţie bună cu Proanimals, dar mai avem câini pe străzi. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca locatarii anumitor blocuri să arunce cu ce aveau la îndemână în angajaţii Serviciului de ecarisaj când veneau să ia câinii. Nu se poate nici aşa. Se va rezolva şi această problemă naţională într-o zi“.

Barul de la parter, coşmarul locatarilor

Locatarii unui bloc din cadrul Asociaţiei nr. 49 s-au plâns că nu mai au linişte în propriile apartamente din cauza unui bar deschis la parter. Oamenii spun că localul funcţionează până noaptea târziu. Lucian Rotaru a povestit că a aflat de o hotărâre a consiliului local, care stipulează ca barul să fie deschis până la miezul nopţii, dar angajaţii societăţii fac curăţenie încă două ore.
„Nu ne-a cerut nimeni acordul când i s-a dat autorizaţie de funcţionare. Fac zgomot. Am sesizat primăria de zeci de ori, dar nu s-a rezolvat nimic. Suntem pasaţi de la o instituţie la alta de foarte multă vreme“, a spus bărbatul. „Aveţi dreptate, o să trecem mai des prin zonă. Din păcate, acei oameni nu vor să înţeleagă“, a declarat Ion Tudor, şeful Poliţiei Comunitare Târgu Jiu.
Reabilitarea termică a blocurilor a fost altă problemă discutată aprins, alţi locatari s-au interesat de lucrările de canalizare din anumite zone, asfaltarea unor alei şi parcări, toaletarea arborilor, reamenajarea unor spaţii de joacă.

Mulţumiri

Gazeta de Sud mulţumeşte pe această cale conducerii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ şi colegilor de la GorjTV şi cotidianului local Pandurul pentru sprijinul acordat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS