15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComandantul IPJ Dolj, cercetat disciplinar

Comandantul IPJ Dolj, cercetat disciplinar

Investigaţiile pe linie administrativă, care mai vizează şi câţiva şefi de servicii şi birouri, sunt urmarea anchetei efectuate la IPJ Dolj de Corpul de Control al MAI.

De aproape patru luni, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj domneşte incertitudinea, din cauza controalelor şi anchetelor „de sus“, care par să nu se mai termine. Dacă nu e vreun control de la IGPR sau MAI, atunci trebuie să fie măcar vreo cercetare disciplinară a vreunui deţinător de funcţie de conducere.

Şi au venit „dulăii“

Totul a început în luna martie, când poliţiştii doljeni au luat parte, împreună cu colegii lor din Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş, la Acţiunea „Vest“. Această operaţiune, pusă la punct de IGPR, a avut drept scop combaterea contrabandei cu ţigări pe zona frontierei cu Bulgaria şi Serbia, soldându-se cu reţinerea a 46 de suspecţi şi confiscarea a sute de mii de pachete cu ţigări netimbrate. Pe neaşteptate, un control al IGPR a picat la IPJ Dolj exact în toiul Acţiunii „Vest“, pentru a vedea cum s-au descurcat subalternii comandantului poliţiei doljene, comisarul-şef Constantin Nicolescu. Controlul părea „cu dedicaţie“, vizând doar Doljul, nu şi celelalte judeţe implicate în activitatea menţionată. După opinia poliţiştilor, Doljul a avut rezultate bune – câţiva contrabandişti şi mii de pachete de ţigări netimbrate descoperite în maşinile acestora. În urma controlului de la Bucureşti însă, comisarul-şef Constantin Nicolescu a primit o „notă proastă“.
Raportul deloc laudativ întocmit în urma controlului a ajuns la ministrul de interne, Vasile Blaga. Acesta n-a dispus însă înlocuirea din funcţie a lui Nicolescu. În schimb, „Buldogul“ – cum este supranumit ministrul – şi-a asmuţit „dulăii“ din Corpul de control al ministerului asupra poliţiei doljene, cu misiunea de a lua la puricat întreaga activitate managerială a tuturor celor care deţin vreo funcţie de conducere la IPJ.

Control cu prelungiri

„Dulăii“ din Corpul de control al ministerului n-au stat mult. Doar vreo… patru săptămâni. Şi nici nu erau mulţi. Numai vreo… 20. S-au cazat la hotel şi au mâncat la restaurant, nu la cantina poliţiei, unde preţurile ar fi fost cu mult mai mici. Pe când aşa, factura pentru cazarea şi mâncarea reprezentanţilor MAI s-a apropiat uşurel de 100.000 de lei, bani decontaţi de la bugetul ministerului.
În urma controlului, MAI a transmis la IPJ Dolj mai întâi un material în care se arată generic ce deficienţe ar trebui îndreptate. Apoi au venit şi sancţiunile. Primele dintre ele au constat, de fapt, în simple atenţionări, transmise fiecăruia dintre cei vizaţi prin intermediul Serviciului Personal. Au primit, se pare, astfel de atenţionări câţiva şefi de servicii, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Craiova, dar şi vreo trei şefi de secţii. Aceştia sunt însă fericiţi, pentru că asemenea atenţionări sunt doar nişte muştruluieli pe hârtie, dar fără nici un efect juridic.
Au urmat, însă, cercetările disciplinare. Rând pe rând, au aflat că sunt cercetaţi pe linie administrativă şeful IPJ Dolj, comisarul-şef Constantin Nicolescu, dar şi şefii serviciilor de Ordine Publică (comisarul-şef Mihai Stoian), Investigarea Fraudelor (comisarul Leonard Băndoi) şi Investigaţii Criminale (comisarul Cristinel Ciocoiu), precum şi şeful Biroului Rutier (comisarul Emil Zuican). Lista este încă deschisă.
Potrivit unor surse apropiate anchetatorilor, neregulile care le sunt imputate celor vizaţi încep cu chestiuni minore, cum ar fi completarea incorectă a unor documente, şi ajung până la folosirea în weekend a maşinii de serviciu sau la nereguli privind lucrările efectuate la noul sediu al Poliţiei Municipiului Calafat. Ancheta este în curs, iar când se va încheia sunt semne că va fi urmată de demiteri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII