17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPotopul a făcut pagube mari în Mehedinţi

Potopul a făcut pagube mari în Mehedinţi

Gospodării inundate, drumuri distruse, circulaţie blocată, panică, maşini afectate de apă în trafic şi culturi calamitate, acesta este bilanţul ploilor torenţiale care s-au înregistrat în judeţul Mehedinţi. Drumul European 70 a fost paralizat la intrarea în Drobeta Turnu Severin, iar pe unele locuri s-au format adevărate cratere în asfalt. Prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mâţu, a reclamat lipsa de fermitate a celor de la ISU şi a ameninţat cu demiterea în cazul în care situaţia se va repeta.
Ploaia care a început să cadă din abun­­denţă încă de la începutul weekendului trecut a produs daune în mai multe localităţi din Mehedinţi. 19 gospodării au fost afectate de inundaţii şi 30 de localităţi au rămas pentru mai multe ore fără energie electrică. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta“ a încercat să facă faţă solicitărilor, însă au fost şi cazuri în care lupta cu apa a fost zadarnică. La Dro­beta Turnu Severin a plouat aproape fără încetare o zi şi o noapte, iar cantitatea de pre­cipitaţii a fost de 60 l/mp. Traficul a fost restricţionat pe DE 70, la ieşirea din Severin spre Timişoara, iar din cauza volumului mare de apă de pe ca­rosabil a apărut un crater de aproape trei metri dia­metru. La faţa lo­cului a intervenit o echipă de 20 de muncitori de la Secom, alţi 20 de salariaţi de la Brantner, precum şi mem­brii comitetului local pentru situaţii de urgenţă, care au lucrat până aproape de miezul nopţii.
„S-a intervenit în jurul orei 16.30, iar la ora 22.00 groapa era acoperită. Pe acest sector de drum s-a acumulat o cantitate mare de apă într-un timp foarte scurt, apă provenită de pe Serpentina Roşiori, dar şi cea venită dinspre bulevardul Alu­niş. Ca­nalizarea nu este de vină în zonă“, a precizat Constantin Nă­sărâmbă, reprezentant al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Severin.  
Ploile torenţiale nu s-au oprit nici marţi. DJ 607C, Podeni-Malarişca, de circ­a patru kilometri, a fost închis circulaţiei din cauza apei care a ieşit din matcă, iar pompierii de la Vânju Mare au inter­venit în co­muna Jiana pentru eva­cu­area apei din cinci gos­po­dării.
Nemulţumit de rezultatul activităţii în perioada avertizării cu cod galben, prefectul Ion Mîţu a convocat marţi o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a evenimentelor produse în ultimele 24 de ore în judeţul Mehedinţi. Reprezentantul guvernului s-a arătat nemulţumit de modul în care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta“ a intervenit pentru a înlătura efectele precipitaţiilor de peste 60 de metri cubi pe secundă, căzute în decurs de câteva ore.
„Am constatat o lipsă de reacţie a celor de la Situaţii de Urgenţă şi o proastă coordonare a echipelor care au acţionat pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor. S-a intervenit haotic fără a exista o comunicare între instituţiile care aveau sarcini să acţioneze. Transmit un avertisment conducerii ISU «Drobeta» şi dacă vor mai exista astfel de sincope nu voi ezita să demit factorii de decizie care coordonează prost activitatea“, a declarat prefectul Ion Mîţu.
Prefectul judeţului Mehedinţi a fost nemulţumit şi de faptul că a aşteptat mai bine de 15 minute pentru ca Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să intervină pentru a degaja apa care inunda Drumul European 70, chiar la intrarea în Drobeta Turnu Severin, şi bloca traficul rutier. „Toată lumea ştia că avem o problemă majoră şi intrarea în oraş dinspre Timişoara este blocată, numai reprezentanţii ISU nu aveau habar ce se întâmplă. În mod normal, ei ar fi trebuit să fie primii care să cunoască acest fapt şi să informeze prefectul, nu invers“, a adăugat Ion Mîţu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS