16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSituaţiile de la Leamna şi Dăbuleni, discutate cu ministrul

Situaţiile de la Leamna şi Dăbuleni, discutate cu ministrul

Prefectul Eugen Georgescu şi-a promovat „în direct“ ideile privind descentralizarea spitalelor din Leamna şi Dăbuleni în cadrul unei videoconferinţe de ieri cu ministrul sănătăţii, Attila Cseke, şi cu directorii unităţilor medicale din Dolj. Prefectul a anunţat că a dispus un audit urgent la Spitalul „Filantropia“.
Potrivit situaţiei prezentate de prefectul de Dolj ministrului Attila Cseke, descentralizarea a patru spitale orăşeneşti din totalul de nouă din judeţ este în plină desfăşurare. Eugen Georgescu a profitat de ocazie pentru a-şi expune încă o dată ideile privind descentralizarea Spitalului Aşezămintele Brâncoveneşti din Dăbuleni şi a celui de la Leamna, „merele discordiei“ din ultima perioadă între reprezentantul guvernului în teritoriu şi conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj.
„Am trimis destule adrese la minister în care am arătat că în Dăbuleni sunt doi administratori ai spitalului, unul – CL Dăbuleni şi altul – CJ Dolj, şi că descentralizarea, de la 250 de kilometri, s-a mutat la 90 de kilometri la Craiova. Ar trebui să treacă la Consiliul Local Dăbuleni, sunt de aceeaşi culoare politică“, a spus Georgescu, adăugând şi propunerea sa ca spitalul din Leamna să fie transformat într-o secţie exterioară a Spitalul nr. 3 „Victor Babeş“ din Craiova, aflat în subordinea consiliului local municipal. După videoconferinţă, Eugen Georgescu a motivat propunerea sa declarând că „Spitalul «Victor Babeş» deserveşte regiunea Olteniei. Era mult mai bine să fie spital regional şi în subordinea ministerului, pentru a primi o finanţare mai sănătoasă. Putea să ajungă la acest nivel după cum am discutat, Leamna să fie secţie exterioară. Însă ne-am lovit de anumite opţiuni politice“. Privind situaţia de la Dăbuleni, ministrul Attila Cseke a explicat că, în ceea ce priveşte guvernul, „ne-am gândit la asemenea situaţii, pentru că nu este singura din ţară. Dacă după preluare există hotărâri ale celor două consilii, acestea se pot transmite la minister şi se poate da o hotărâre de guvern pentru a trece spitalul la consiliul local“.

Audit de urgenţă la „Filantropia“

În cadrul videoconferinţei de ieri, prefectul Georgescu a anunţat că, în cazul Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova, a solicitat un audit în regim de urgenţă.
„Au fost sesizate de către mai multe entităţi mai multe nereguli, cum că s-au făcut fel de fel de achiziţii, că la achiziţii au fost favorizate anumite firme, că au fost probleme cu plăţile, cu nivelul salariilor. Am cerut Direcţiei de Sănătate Publică să facă auditul în regim de urgenţă. Până când nu se rezolvă şi nu avem un punct de vedere după audit, nu ne putem exprima. Este vorba de o sumă care nu este prinsă în datoriile istorice, nu este prinsă în contabilitate. Acestea sunt informaţiile până în prezent“, a declarat prefectul la finalul video-conferinţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS