6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum scapă craiovenii de întreţinere

Cum scapă craiovenii de întreţinere

Pentru a face economie, mulţi craioveni îşi închid apartamentele, se scad de la întreţinere şi pleacă în mediul rural, cel puţin pe perioada verii.

Administratorii de bloc spun că în Craiova există unele tendinţe în rândul proprietarilor pentru a reduce cheltuielile la întreţinere.  „Este cunoscut faptul că pe perioada de vară foarte multe familii îşi trimit copiii la ţară, la bunici. Ceea ce înseamnă că solicită scoaterea lor de la cheltuielile de întreţinere. Mai nou însă, ei sunt urmaţi şi de părinţi. Sunt cazuri în care au rămas fără slujbă sau unul singur lucrează şi poate să facă naveta câteva luni. Ei fac o cerere către noi şi ne conformăm, dar le aducem la cunoştinţă plăţile pe care trebuie să le facă, deşi nu locuiesc în apartament“, a precizat Vasile Calciu, administrator la Asociaţia nr. 18, Brazda lui Novac. „Fiica mea are casă, vara merg la ea. Sunt şi copiii în vacanţă şi stau cu ei. Vin la bloc decât să iau pensia. Fac asta în fiecare vară şi se simte o economie la bani“, a spus Ionica Lepădat, locatară în cartierul Rovine.

Datoriile scad confortul

Datoriile mari la întreţinere sunt şi ele cauza unui „exod“ în rândul proprietarilor de apartamente. Mulţi dintre ei aleg să vândă apartamentele şi să-şi achiziţioneze o casă. Alţii aleg zone în care preţul unui apartament este mult mai scăzut. „Sunt locatari care pleacă de bunăvoie. Aceştia aleg să-şi cumpere, de cele mai multe ori, o casă. Mulţi sunt nevoiţi – cei care sunt executaţi silit din cauza datoriilor. Nu ajung să fie executaţi. Îşi vând locuinţa, plătesc debitul către asociaţie şi aleg un apartament cu un spaţiu util mai mic, cu un confort scăzut şi într-o zonă cu preţuri mai mici. De exemplu, Brazda este bine cotată ca şi cartier. Avem în asociaţie cinci apartamente în executare silită. Oamenii rămân fără un loc de muncă. Întreţinerea se anunţă costisitoare din iarnă“, a adăugat Vasile Calciu, administrator.
Reprezentanţii asociaţiilor mai spun că foarte puţine blocuri mai sunt ocupate de proprietarii de acum zece ani.

La plată
Dacă lipsiţi de la domiciliu o perioadă mai lungă, sunteţi scutit de plata cheltuielilor pe număr de persoană, numai dacă a-ţi înmânat o cerere preşedintelui, nu şi de plata cotei indivize.
Pe cotă indiviză se plătesc orice îmbunătăţiri sau reparaţii aduse blocului. De exemplu: înlocuirea ţevilor, zugrăvirea faţadei blocului, repararea terasei, întreţinerea şi repararea liftului, a interfonului; salariul administratorului; cheltuielile gospodăreşti; consumabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII