21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn sfert dintre români alocă 1.000 de euro pentru concediu

Un sfert dintre români alocă 1.000 de euro pentru concediu

Aproape un sfert dintre români îşi permit un buget de până la 1.000 de euro pentru concediul din 2010, în timp ce 16% investesc sub 500 de euro pentru o vacanţă, potrivit rezultatelor unui studiu internaţional GfK despre comportamentul cetăţenilor europeni şi ai SUA legat de vacanţe şi călătorii.
Potrivit studiului, care a analizat comportamentul cetăţenilor din 16 ţări europene şi Statele Unite, 42% dintre români afirmă că îşi petrec vacanţa în propria ţară.
Aproape 40% dintre cetăţenii chestionaţi la nivel global declară că nu obişnuiesc să călătorească în timpul liber. Cifra creşte la 61% în Europa Centrală şi de Est şi scade la 37% în statele vest-europene.
Cei mai împătimiţi de călătorii sunt suedezii (87%), olandezii (85%) şi belgienii (77%), în timp ce bulgarii şi românii sunt cei care stau cel mai mult acasă în timpul liber – 71%, respectiv 70%. De asemenea, aproximativ două treimi dintre unguri şi polonezi declară că îşi petrec vacanţa acasă.
În majoritatea statelor analizate, tinerii sunt cei care călătoresc cel mai mult. Germania este singura ţară în care nu există o diferenţă între cei tineri şi cei în vârstă la acest capitol, ambele categorii mergând în vacanţe la fel de des. În SUA şi Marea Britanie, persoanele  în vârstă călătoresc mult mai mult.
Potrivit studiului, aproape nouă vârstnici români din zece declară că stau acasă, situaţia fiind aceeaşi şi în Bulgaria.
În jur de două treimi dintre cei chestionaţi au declarat că preferă ca destinaţie propria ţară – acesta a fost răspunsul portughezilor (70%), italienilor şi spaniolilor (66%), dar şi al francezilor (60%). Polonezii şi ungurii se dovedesc cei mai ataşaţi de propria ţară, 76%, respectiv 71% dintre aceştia declarând că îşi petrec vacanţele în ţara natală. De asemenea, 80% dintre americani sunt „naţionalişti“, iar 95% dintre turci aleg să îşi petreacă vacanţa la ei în ţară.
Dintre lucrurile pe care le pot face în concediu, europenii aleg cel mai des să meargă în vizită la rude, să practice activităţi sportive sau să se distreze în baruri şi cluburi.
Peste o treime dintre respondenţii la nivel global sunt dispuşi să investească maximum 1.000 de euro de persoană în vacanţele anului 2010, iar 21% dintre aceştia nu vor cheltui mai mult de 500 de euro. Doar o persoană din zece îşi permite să investească între 1.000 şi 2.000 de euro.
Cercetarea globală GfK despre vacanţe a fost realizată în primăvara acestui an pe un eşantion de 16.364 de persoane peste 15 ani din 16 ţări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII