10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncepe transferul spitalelor la primării

Începe transferul spitalelor la primării

Spitalele vor putea fi conduse de firme de management şi vor putea să încheie contracte cu cabinete medicale din afara unităţii, pentru a suplini lipsa de cadre.

Consiliile locale şi Consiliul Judeţean Dolj urmează să decidă săptămâna viitoare, prin votul consilierilor, dacă şi în ce condiţii vor prelua de la Ministerul Sănătăţii spitalele din judeţul Dolj. Reamintim că, după apariţia OUG nr. 48/2010 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării şi HG 529/2010, care include lista spitalelor care vor fi preluate de administraţiile locale şi judeţene, în mai multe judeţe din ţară a apărut deja o problemă cu privire la preluarea spitalelor. Ministerul Sănătăţii a promis că înainte de a preda spitalele le va achita datoriile scadente pe 31 martie, însă în mai multe localităţi din ţară s-a cerut ca ministerul să plătească restanţele până la predarea efectivă, 30 iunie. Se pare că o astfel de problemă se va pune şi în judeţul Dolj.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj nu cunoaşte în prezent care este situaţia arieratelor în judeţ, astfel că nu a putut preciza dacă mărimea acestora va influenţa procesul de predare-preluare a spitalelor. „Nu avem o situaţie în acest moment. Spitalele au transmis direct la minister lista cu datoriile până în luna mai, care urmează să fie plătite de Ministerul Sănătăţii“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Până acum s-a finalizat evaluarea spitalelor, în baza căreia s-au făcut unele modificări în structura organizatorică a acestora. În judeţul Dolj, restructurarea a însemnat 27 de paturi reduse la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, la secţiile de medicină internă, ginecologie şi nou-născuţi.

Manageri puşi de primărie

După preluarea spitalelor, autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană tot ceea ce înseamnă unitate sanitară publică. Managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu ministrul sănătăţii, cum se întâmpla până acum, iar concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de consiliile de administraţie ale spitalelor, în care autorităţile locale vor avea majoritate. Managementul spitalelor va putea fi realizat şi de firme prestatoare de astfel de servicii. Finanţarea spitalelor nu va suferi însă nici o modificare, unităţile sanitare cu paturi urmând să primească bani în baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate.
Se reglementează, de asemenea, şi procentul cheltuielilor salariale din bugetul spitalului, care nu poate depăşi, de la 1 ianuarie 2011, 70% din cheltuielile decontate către casele judeţene de asigurări de sănătate. Spitalele vor putea să încheie inclusiv contracte cu medici din afara unităţii pentru furnizarea de servicii medicale, ceea ce ar putea duce la rezolvarea problemei lipsei de personal.

Lista spitalelor

În urma descentralizării, Consiliul Judeţean Dolj va prelua Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna şi Spitalul Dăbuleni. La consiliile locale vor trece Spitalul Municipal „Filantropia“, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, Spitalul de Neuropsihiatrie, toate din Craiova, Spitalul Băileşti, Spitalul Calafat, Spitalul Segarcea şi Spitalul Filiaşi.
Spitalul de Urgenţă Craiova, Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare şi Centrul de Cardiologie Craiova vor rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII