16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSaună în saloanele Spitalului Judeţean din Turnu Severin

Saună în saloanele Spitalului Judeţean din Turnu Severin

Temperaturile de aproape 40 de grade Celsius, care s-au înregistrat în ultimele zile în Drobeta Turnu Severin, sunt greu de suportat şi de către bolnavii internaţi la spitalul judeţean, care, după cum susţin şi medicii, sunt vulnerabili în faţa căldurii, care diminuează efectul tratamentelor. Altă problemă cu care bolnavii se confruntă sunt ţânţarii, care intră ziua pe ferestrele lăsate deschise, iar noaptea îi deranjează pe oameni.
Cât este ziua de mare, pacienţii stau cu ferestrele şi uşile saloanelor deschise la perete, iar în unele cazuri doar prosoapele umede îi mai răcoresc puţin pe bolnavi. Cei mai afectaţi sunt copiii şi cardiacii, care nu au voie să stea în căldură atât de mare. Încă de la intrarea în unitate, un val de căldură te întâmpină, iar aerul este de nerespirat.
„Este aproape imposibil să dormi, fie zi, fie noapte. Ar trebui să venim la spital ca să ne facem bine, dar cu căldurile astea ne simţim şi mai rău. Noaptea umblăm pe holuri, că nu putem dormi din cauza căldurii şi a ţânţarilor. N-avem ce face, stăm cu geamurile deschise larg, cu uşile de la saloane la fel şi încercăm să ne răcorim cu prosoape umede“, a spus unul dintre pacienţii de la Cardiologie.
Medicii recunosc că situaţia este dificilă pentru pacienţii care suportă cu greu căldura, însă, din păcate, nu prea este nimic de făcut.
„Temperaturile crescute sunt o problemă în plus pentru pacienţi, în special pentru cardiaci. Cei cu situaţii grave au dificultăţi, se simt deshidrataţi şi uneori nici medicamentele nu au efectul scontat. În plus, temperaturile crescute, ca şi cele foarte scăzute, reprezintă o sursă de stres“, a declarat doctorul Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al spitalului.
Despre achiziţionarea unor aparate de aer condiţionat nici nu poate fi vorba, spitalul neavând fonduri nici pentru medicamente sau alte utilităţi. Câteva aparate de aer condiţionat au fost amplasate în urmă cu câţiva ani, dar în câteva saloane de la Terapie intensivă şi Reanimare. „În anii trecuţi s-a început un proiect de dotare a spitalului cu aparate de aer condiţionat, însă nu s-au montat instalaţii decât în zonele cu bolnavi deosebit de grav, precum Reanimare sau Terapie intensivă, lucrurile rămânând aşa din lipsa banilor. Nu putem să cerem aparate de aer condiţionat atâta timp cât nouă ne lipsesc multe altele mai importante, cum ar fi lipsa paturilor în saloane, unde pacienţii stau uneori şi câte doi în pat, lipsa medicamentelor şi aparatură“, a mai spus Jianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU