10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrupul Roşianu, turnat de concurenţă

Grupul Roşianu, turnat de concurenţă

Potrivit unui raport al serviciilor secrete, Roşianu şi Ghiţă ar fi fost prinşi în urma unei turnătorii venite din partea unei grupări rivale.

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au finalizat ieri un alt dosar penal privind clonarea de carduri, în care au dispus trimiterea în judecată a altor doi craioveni – Florin-Ionuţ Ghiţă, de 22 de ani, şi Ion Roşianu, zis Bebe, de 43 de ani. Acuzaţiile vizează săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Cărţi de credit contrafăcute

Reamintim că, pe 19 aprilie, în jurul orei 14.00, procurorii DIICOT au aflat că două persoane retrag sume mari de bani de la mai multe bancomate din centrul Craiovei. Oamenii legii s-au organizat rapid şi, în timp ce un grup de poliţişti de la Crimă Organizată îi fila discret pe suspecţi, procurorul a obţinut de la Tribunalul Dolj, în mai puţin de o jumătate de oră, o autorizaţie de supraveghere audio-video, de localizare şi urmărire prin orice mijloace electronice.
Începând oficial urmărirea celor doi, oamenii legii au putut observa cum un tânăr scoate diverse sume de bani de la bancomate, cu ajutorul unor carduri clonate. Banii erau apoi „pasaţi“ altor persoane. Toată operaţiunea ar fi fost dirijată de cel de-al doilea – mai în vârstă.
Considerând că sunt suficiente probele privind activitatea ilegală a celor doi, procurorii şi poliţiştii i-au reţinut la ora 16.00, în gangul de acces către barul All Stars. Au procedat la identificarea celor doi, aflând cu această ocazie că au de-a face cu Florin-Ionuţ Ghiţă, de 22 de ani, din Craiova, şi Ion Roşianu, de 43 de ani, din aceaşi localitate, nimeni altul decât fratele lui Gigel Roşianu.
În momentul prinderii lor în flagrant, Roşianu ar fi încercat să-i „strecoare“ discret lui Ghiţă un stick de memorie, însă manevra a fost observată de poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Craiova. Cu ocazia percheziţionării celor doi, oamenii legii au descoperit în buzunarele lui Ghiţă 50 de carduri clonate.
Cât despre stickul de memorie de care Roşianu a încercat să se debaraseze, pe acesta se aflau serii de cifre asemănătoare conturilor unor carduri bancare, precum şi codurile PIN aferente acestora, coroborându-se perfect cu cele 50 de carduri bancare găsite la Ghiţă.

Carderi supravegheaţi de serviciile secrete

Rechizitoriul întocmit de procurori surprinde şi alte amănunte interesante ale acestui dosar. Potrivit unui document întocmit de un serviciu secret, care a fost ulterior desecretizat şi utilizat la dosarul cauzei, cardurile descoperite asupra lui Ghiţă ar proveni dintr-un lot mai mare, de circa 800 de bucăţi. Acestea ar fi fost clonate pe baza unor date culese de Ion Roşianu şi alţi carderi neidentificaţi cu ajutorul unor aparate amplasate toamna trecută pe mai multe bancomate din Italia. Ulterior, datele culese din Italia au fost inscripţionate pe carduri blank şi foarte probabil au fost clonate de mai multe persoane, cu ramificaţii în mai multe părţi ale ţării. Aşa se explică faptul că pe 19 aprilie fuseseră efectuate de pe aceste carduri retrageri frauduloase nu doar din Craiova, ci şi din Iaşi, ceea ce îi face pe procurori să creadă că „grupul Roşianu“, înainte de a clona cardurile, ar fi vândut datele unei alte grupări, care acţionează în Moldova.
Se pare că tocmai această grupare rivală – sau mai curând un craiovean care ar fi apropiat moldovenilor – i-ar fi pus pe poliţişti pe urmele lui Ghiţă, pentru că procurorii şi poliţiştii craioveni de la Crimă Organizată au primit un pont precis legat de activitatea acestuia de retragere frauduloasă de la bancomate cu ajutorul unor carduri clonate.
Potrivit unor informaţii din rândul anchetatorilor, cardurile clonate urma să fie utilizate, de fapt, în luna aprilie, în Polonia, pentru că era vorba mai ales de carduri cu cip, pe care puţine bancomate din România le acceptă. Numai că deplasarea în Polonia n-a mai avut loc, carderilor fiindu-le teamă de măsurile extreme de securitate luate în această ţară după tragicul accident aviatic produs pe 10 aprilie, în urma căruia a decedat preşedintele polonez.
Din acelaşi material desecretizat rezultă şi faptul că supravegherea îl viza, de fapt, nu pe Ion Roşianu, ci pe mult mai cunoscutul său frate Gigel Roşianu. Potrivit documentului amintit, imediat ce a aflat de prinderea fratelui său, Gigel Roşianu l-a contactat telefonic pe un anume „Oblemenco“, persoană neidentificată, pe care l-a întrebat dacă i-a dat carduri lui Ion Roşianu. Însă „Oblemenco“ i-a închis imediat telefonul, fără a-i răspunde la întrebare lui Gigel Roşianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII