10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPacienţii fierb în saloane

Pacienţii fierb în saloane

Bolnavii se chinuiesc să reziste în atmosfera încinsă din saloanele Spitalului de Urgenţă. Căldura insuportabilă i-a determinat pe mulţi dintre ei să recurgă la vechile trucuri: acoperirea geamurilor cu cearşafuri şi ziare, compresele cu apă rece şi folosirea ventilatoarelor.

Cele peste 38 de grade la umbră şi-au pus amprenta ieri şi asupra bolnavilor internaţi în Spitalul de Urgenţă Craiova. Pe lângă faptul că trebuie să-şi cumpere medicamentele şi materialele sanitare, iar mâncarea primită este bună de dat la câini, ei sunt nevoiţi să îndure şi capriciile vremii. Căldura înăbuşitoare de afară a pătruns şi în saloane, prin geamurile neprotejate. Aerul a devenit încins, iar amestecul cu mirosuri grele de sudoare, urină şi mâncare îl face să fie şi mai greu de suportat.

Bolnavii, trataţi cu căldură

Maria Tuns este internată de două luni. Bătrâna craioveancă, de 76 de ani, a trecut mai întâi pe la Chirurgie, iar de o săptămână a fost transferată la Chirurgie plastică. Are numai cuvinte de laudă despre medici, care ştiu să-i trateze cu omenie pe bolnavi, iar acest lucru, este de părere bolnava, mai alină puţin din celelalte neajunsuri. „Măcar să fim trataţi cu omenie şi o vorbă bună dacă medicamente nu sunt, iar condiţiile sunt cele pe care le vedeţi. E cald de nu mai poţi să respiri, iar seara parcă este şi mai rău“, spune femeia.
Ca să poată face faţă căldurii, oamenii recurg la tot felul de metode. Femeile în vârstă folosesc comprese cu apă rece, pe care le aplică pe piele. „Avem apă la baie. Nu este aşa de rece cum am vrea noi, dar tot e mai bine decât nimic“, spune o pacientă.
Pentru a mai opri din căldura care intră nestingherită în salon, bolnavii au acoperit geamurile cu cearşafuri aduse de acasă, cu autocolante, iar cei fără posibilităţi au folosit pur şi simplu ziare.

Pacienţii au de ales între zăpuşeală şi curent

Marioara Florescu, de 52 de ani, este obişnuită cu arşiţa verii. Femeia este din Şimian, judeţul Mehedinţi, o localitate greu încercată de toanele naturii. „Am avut parte de toate nenorocirile: inundaţii, pârjol… Acum mă supără şi o hernie, doar n-o să mă omoare canicula“, se arată plină de curaj femeia.
Ar ieşi pe hol să se răcorească, dar spatele nu îi dă voie să se ridice din pat. Aşa că le roagă pe colegele de salon sau pe asistente să deschidă uşa. „Se face curent şi ne mai răcorim un pic, chiar dacă riscăm să ne prindă răceala“, spune femeia. 
În salonul Marioarei Florescu geamurile sunt acoperite cu perdeluţe, care ar trebui să le protejeze pe paciente de razele soarelui. Cea mai mică adiere a vântului face însă ca ele să fie ineficiente. În alte saloane, bolnavii au rezolvat problema cu ventilatoare aduse de acasă. Nu orice ventilator este însă bun. Ca să aibă cât de cât efect, este nevoie de unul cu putere mare, numai aşa poate fi contracarată zăpuşeala.
În alte saloane, cu toate că este foarte cald, unii bolnavi stau înghesuiţi şi câte doi într-un pat. Explicaţia, oferită de medici, este că responsabilii din minister au redus numărul de paturi fără să ţină cont de realitate: populaţia este din ce în ce mai bolnavă.

Ventilator de criză

Chinuitor este şi pentru cadrele medicale. Pentru că numai sălile de operaţii şi câteva saloane din spital au aer condiţionat, asistentele şi medicii suportă cu stoicism căldura la serviciu. La Chirurgie plastică, asistentele au un mic ventilator în sala de tratamente care are efect mai mult psihologic, dar nici nu îndrăznesc să spere la mai mult, că doar e criză. Nici măcar la un frigider pe care să-l pună pe hol ca să aibă bolnavii unde să-şi ţină mâncarea adusă de acasă. „O să-i spunem şefului să mai aducă el de acasă şi un frigider, că în rest a adus de toate“, spune cu năduf o asistentă.
Iar medicii au învăţat că ventilaţia cea mai bună se obţine ţinând uşa cabinetului larg deschisă concomitent cu fereastra. „Un spital atât de mare ar fi trebuit să aibă şi un sistem de ventilaţie eficient. Din păcate, acum patruzeci de ani, când a fost construit Spitalul de Urgenţă, altele erau standardele, iar sistemul de ventilaţie realizat s-a dovedit nefuncţional“, a concluzionat dr. Horia Pârvănescu, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII