21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcurenţă mare pentru clasele bilingve de liceu

Concurenţă mare pentru clasele bilingve de liceu

Începând de astăzi, cei peste 6.500 de elevi doljeni absolvenţi de clasa a VIII-a intră în febra admiterii la liceu. Cu emoţii mari în acest an sunt elevii care optează pentru specializările vocaţionale, în special cei care aleg profilele bilingve, unde concurenţa este mare.

Ieri, secretariatele şcolilor au completat fişele de înscriere care conţin codurile unităţilor de învăţământ gimnazial, datele personale ale absolvenţilor claselor a VIII-a, mediile generale de absolvire, notele şi mediile obţinute la tezele cu subiect unic, mediile obţinute la evaluarea naţională din clasa a VIII-a. Începând de astăzi, elevii care aleg profilul vocaţional vor susţine probele de aptitudini. Pentru profilul pedagogic, sportiv, muzică, arte vizuale şi teologic, probele de aptitudini se vor susţine în următoarele centre de examen: CN „Ştefan Velovan“ – profil pedagogic, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ – profil sportiv (scrimă, atletism, volei, fotbal, handbal, baschet), Liceul de Artă „Marin Sorescu“- profil muzică şi arte vizuale, Seminarul Teologic Liceal Ortodox, Liceul Teologic Adventist Craiova. La Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, din Bănie, s-au înscris toţi elevii care au optat pentru clasele bilingve din această unitate de învăţământ, precum şi cei care candidează pentru clasele bilingve de la CN „Carol I“ şi CN „Elena Cuza“. Astfel, pe listele acestui colegiu figurează 940 de înscrişi, dintre care 440 au optat pentru clasele de bilingv engleză – unde sunt 150 de locuri, şi 140 pentru spaniolă, pe cele 60 de locuri. Alţi 250 de elevi au optat pentru clasele de bilingv franceză, iar 110 pentru germană. La Liceul de Artă „Marin Sorescu“ s-au înscris 39 de elevi la profilul muzică, pe cele 30 de locuri pentru profil artistic – muzică – instrumentist, şi 59 de candidaţi s-au înscris pentru profilul tehnician pentru tehnici artistice, pe cele 60 de locuri. Rezultatele probelor la profilele vocaţionale vor fi afişate pe 18 iunie 2010, la unităţile şcolare care au organizat probele. În aceeaşi zi, la unitatea respectivă se depun şi se rezolvă eventualele contestaţii, acolo unde metodologia prevede acest lucru. Rezultatele contestaţiilor se afişează până pe 19 iunie.
Mâine se va anunţa ierarhia la nivel judeţean a absolvenţilor de gimnaziu. În acest an, media de admitere la liceu se va calcula astfel: 25% contează tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VII-a, 25% – evaluarea naţională din clasa a VIII-a care s-a susţinut în luna mai şi 50% media claselor V-VIII. Elevii de clasa a VIII-a care s-au întors recent din străinătate, dar care însă nu au susţinut în clasa a VII-a tezele cu subiect unic, întrucât au studiat în unităţile de învăţământ din localităţile de reşedinţă, vor fi admişi în clasa a IX-a după altă formulă. Media de admitere a acestor elevi va fi alcătuită din media generală la evaluarea naţională din clasa a VIII-a – 50% şi media de absolvire a claselor V-VIII – 50%. La nivelul judeţului Dolj sunt 11 elevi în această situaţie.

Reguli pentru admiterea absolvenţilor din seriile anterioare 

Pentru absolvenţii din promoţiile de până în anul 2007 inclusiv, în media de admitere, media generală obţinută la tezele cu subiect unic se va înlocui cu media de la examenul de capacitate – pentru absolvenţii de până în anul 2003 inclusiv, ori cu media la testele naţionale – pentru absolvenţii din promoţiile 2004-2007.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU