9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOpt persoane arestate pentru un prejudiciu de 800.000 de euro

Opt persoane arestate pentru un prejudiciu de 800.000 de euro

Opt bărbaţi din cei zece membri ai unui grup infracţional au fost arestaţi preventiv pentru o înşelăciune cu un prejudiciu de peste 800.000 de euro.

Având în vedere probatoriul administrat de poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, instanţa de judecată a admis propunerile de arestare preventivă formulate pe numele a opt suspecţi, respectiv Marian I.B., Dumitru M.D., Vasile T.E., Valentin E., Marius A.P., Emanuel S., Răzvan A.A. şi Ionuţ A.L., aceştia fiind introduşi pe bază de mandat de arestare în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Gorj, ceilalţi doi, Stan M. şi Grigore S., fiind cercetaţi în stare de libertate. Până în prezent, prejudiciul a fost recuperat în proporţie de peste 50%, în sensul că poliţiştii au identificat o parte din aceste utilaje, care au fost restituite societăţii prejudiciate. Poliţiştii continuă cercetările în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi recuperării prejudiciului.

Destructurarea unui grup infracţional

Pentru destructurarea grupului, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Gorj au colaborat cu poliţişti ai inspectoratelor judeţene de poliţie Vâlcea şi Bacău, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi au beneficiat de sprijinul tehnic al Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană Gorj. În acest caz, ancheta poliţiştilor de investigare a fraudelor începea la 28 decembrie 2009, când reprezentanţii societăţii de leasing din Bucureşti au sesizat că această societate a fost prejudiciată cu suma de peste 800.000 de euro, în sensul că administratorii a două societăţi comerciale din Târgu Jiu, identificaţi ulterior ca fiind Marian I.B., de 25 de ani, şi Dumitru M.D., de 25 de ani, ambii din comuna Popeşti, judeţul Vâlcea, prin prezentarea unor situaţii financiare falsificate, au achiziţionat, în sistem leasing, utilaje folosite în domeniul construcţiilor (volă, staţie de betoane mobilă, buldoexcavator, excavator pe şenile), pe care ulterior le-au valorificat.

Finanţări pe acte false

Pe parcursul cercetărilor, poliţiştii au stabilit că la începutul anului 2009, grupul infracţional format din Marian I.B., de 25 de ani, şi Dumitru M.D., de 25 de ani, ambii din comuna Popeşti, judeţul Vâlcea, Vasile T.E., de 54 de ani, din comuna Bălăneşti, judeţul Gorj, Valentin E., de 30 de ani, Marius A.P., de 30 de ani, Emanuel S., de 32 de ani, Ruzvan A. A., de 26 de ani, toţi din municipiul Bucureşti şi Ionuţ A. L., de 32 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea, Stan M., de 33 de ani, din comuna Popeşti Leordeni, judeţul Ilfov, şi Grigore S., de 52 de ani, din municipiul Târgu Jiu, a decis să cumpere două societăţi comerciale pe raza judeţului Gorj, pentru ca, ulterior, prin falsificarea situaţiilor financiare, să obţină finanţări pentru achiziţie în sistem leasing de utilaje pe care urma să le vândă. Pentru a obţine finanţare la societatea de leasing, Vasile T.E. şi Grigore G., de profesie contabili, au falsificat documentele contabile a celor două societăţi din Târgu Jiu, administrate de Marian I.B. şi Dumitru M.D., în sensul că au înregistrat în balanţe şi bilanţuri, rulaje de cont foarte mari. Fiind indusă în eroare prin prezentarea acestor false situaţii financiare, societatea de leasing a aprobat o finanţare în sumă de 824.000 de euro. Ulterior, utilajele achiziţionate au fost înstrăinate de membrii grupării, către alte societăţi comerciale, la preţuri mult inferioare celor de achiziţie, sumele obţinute fiind împărţite între ei.
De asemenea, extinzând cercetările, poliţiştii de investigare a fraudelor efectuează cercetări şi sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală, reţinând în sarcina lui Marian I.B. faptul că, în calitate de administrator, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii veniturile realizate din achiziţiile intracomunitare, valoarea prejudiciului estimat până în prezent depăşind suma de 1.100.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU