8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPenalităţile la întreţinere ar putea fi şterse

Penalităţile la întreţinere ar putea fi şterse

Craiovenii care au restanţe la întreţinere ar putea scăpa de penalităţi dacă în decursul unui an plătesc integral suma datorată furnizorilor. Condiţia ar fi ca proprietarii de apartamente să nu aibă un venit pe familie mai mare de 1.000 de lei. Proiectul de lege care conţine aceste prevederi a fost avizat marţi, 8 iunie, cu unanimitate de voturi, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Pe lista cheltuielilor de întreţinere la cele mai multe dintre asociaţiile de proprietari din Craiova, cea mai mare sumă apare la rubrica „penalităţi“. Cuantumul acestora întrece costurile pentru căldură, apă caldă, salubritate. Astfel se explică şi faptul că sunt asociaţii care au penalităţi de ordinul sutelor de milioane de lei numai către furnizorul de căldură. Prin urmare, scutirea de la plata penalităţilor i-ar determina pe mulţi dintre locatari să-şi achite sumele restante. „La Asociaţia nr. 3 «Nicolae Titulescu», penalităţile la Termoficare sunt de 771.435 de lei. Practic, există locatari care nu vor ajunge niciodată la zi, dacă acum au acumulat 8.000 de lei datorie şi au în familie un singur venit. Eu cred că, dacă se vor şterge penalităţile, se vor crea discrepanţe între locatari“, a spus administratorul Asociaţiei nr. 3 „Nicolae Titulescu“, Traian Gruia.
În schimb, reprezentanţii altor asociaţii de proprietari susţin că măsura i-ar salva pe mulţi locatari şi ar fi singura modalitate ca ei să nu mai figureze pe lista restanţierilor. Dacă s-ar adopta norma legală ar fi atât în beneficiul asociaţiilor înglodate în datorii către furnizori, cât şi al acestora din urmă, pentru că ar putea încasa măcar o parte din restanţe. „Este o aberaţie! Furnizorii calculează penalităţi peste penalităţi, la asociaţie eşti presat să aplici şi tu penalităţi, iar locatarul nu mai scapă de datorii. Cele mai multe le avem la Regia de Termoficare, peste 80.000 de lei. Am ajuns să ne blocheze conturile, dar ei au un sistem aberant de calcul şi greu de verificat. De unde să-şi mai dea salariile şi tichetele de masă? Din cauza penalităţilor am ajuns cu plata datoriilor către furnizorul de căldură şi apă caldă abia în ianuarie 2009. Cred că este bine să le şteargă pentru cei cu venituri mici. La Asociaţia nr. 6, de exemplu, am auzit că locatarii au peste 200.000 de lei penalităţi“, a afirmat Victor Stamin, preşedintele Asociaţiei nr. 5 din cartierul 1 Mai.
Actul normativ ar trebui să prevadă şi ştergerea penalităţilor din listele asociaţiei, pentru ca aceasta să nu fie datoare către furnizorii de servicii. Aceştia din urmă mai bine încasează banii datoraţi în fapt decât să nu primească nimic. „Ar fi bine, dar ulterior şi asociaţia trebuie descărcată de datorie, şi furnizorul, la rândul lui. Sunt asociaţii care nu primesc întreţinerea pe luna curentă, dacă locatarul nu o plăteşte pe cea mai veche şi, bineînţeles, penalităţile“, este părerea preşedintelui UJALP Dolj, Dan Remus.

Dacă-i lege…

Reprezentanţii Regiei de Termoficare Craiova, furnizorul care încasează cele mai multe penalităţi, nu au fost de găsit ieri. Directorul Tatian Tudorache nu era la sediu, ci pe „şantier“, directoarea economică, Olimpia Geantă, despre care reprezentanţii asociaţiilor spun că este „calculatorul de penalităţi“, când se afla în birou, era ocupată, când nu era în birou, era prin sediul Regiei, iar directorul tehnic „nu cunoaşte problema cu penalizările“.
În schimb, directorul Complexului Energetic, Constantin Bălăşoiu, spune că percep penalităţi Termoficării conform contractului încheiat cu aceasta. „Dacă va apărea un nou act normativ, noi vom acţiona în conformitate cu prevederile lui. Dacă legea îmi spune să şterg penalităţile, le şterg. În caz contrar, rămân valabile cele înscrise în contractul de bază“, a declarat Bălăşoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII