10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSărbătoarea pandurilor, la Cerneţi

Sărbătoarea pandurilor, la Cerneţi

Tineri costumaţi în panduri au venit, ieri, în satul Cerneţi, aflat la circa trei kilometri de Drobeta Turnu Severin, unde are loc sărbătoarea anuală închinată revoluţionarului Tudor Vladimirescu.

În fiecare an, la începutul lunii iunie, cernăţenii organizează cu mare fast o sărbătoare închinată memoriei revoluţionarului de la 1821, Tudor Vladimirescu. Manifestarea are loc de peste 40 de ani, locuitorii din Cerneţi păstrând tradiţia cu sfinţenie. Un sobor de preoţi săvârşeşte o slujbă religioasă în memoria lui Tudor Vladimirescu, comandantul pandurilor din Oltenia, la monumentul ridicat în cinstea sa chiar la intrare în localitate. Apoi, mai mulţi tineri costumaţi în panduri traversează călare satul de la un cap la altul, conduşi, evident, de un consătean care îl întruchipează pe Tudor Vladimirescu. Tinerii spun despre ei că le „curge prin vene sânge de panduri“. Princhindeii de la şcoala generală din sat au pregătit un spectacol cu cântece şi poezii închinate personalităţii conducătorului Răscoalei de la 1821. „Astăzi (ieri – n.r.), în satul Cerneţi are loc sărbătoarea lui Tudor, ocazie cu care organizăm un marş în cinstea eroului Tudor Vladimirescu, care are o culă la marginea satului. Încercăm ca în fiecare an să-i aducem omagii, datorită faptului că Cerneţiul, pentru 24 de ore, a fost capitala României“, a spus primarul comunei Şimian, Ion Ghinescu.
Tudor Vladimirescu a avut mai multe proprietăţi în Cerneţi, printre care o casă cu prăvălie, o moară şi o casă-culă cu vie şi livadă, pe deal, deasupra satului. Ultima oară când Tudor Vladimirescu a trecut pe la locuinţa sa din Cerneţi a fost pe 29 ianuarie 1821. Peste numai trei luni, pe 26 aprilie 1821, comandantul pandurilor a fost asasinat de Eteria grecească şi aruncat într-o fântână în satul Goleşti, aproape de Târgovişte. Pe locul pe care au fost casa şi moara, Societatea Institutorilor din România a ridicat în 1914 un monument închinat conducătorului pandurilor, care există şi în prezent. Casa-culă de pe deal dăinuie şi astăzi, clădirea adăpostind Muzeul Memorial Tudor Vladimirescu. Existenţa acestor imobile este confirmată de diata (testamentul – n.r.) lui Vladimirescu, din 1812, făcută pe când intenţiona să plece în Rusia. Neştiind dacă se va mai întoarce de acolo, şi-a pomenit întreaga avere, despre culă scriind că este aşezată pe deal, peste drum de casa polcovnicului Istrate Sălişteanu.
În prezent, Cula lui Tudor Vladimireascu (aflată în administrarea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Turnu Severin) se află într-o stare avansată de degradare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII