Opoziţia are nevoie de 19 voturi pentru a demite guvernul Boc

Autori


Cabinetul Boc îşi angajează astăzi răspunderea asupra „Legilor austerităţii“ privind reducerea pensiilor şi salariilor, iar PSD depune două moţiuni de cenzură pentru care mai are nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii pentru a demite executivul.

Astăzi, începând cu ora 16.00, guvernul se va prezenta în parlament pentru a-şi angaja răspunderea pe măsurile de austeritate, după ce, de dimineaţă, este posibil să aibă loc o şedinţă a executivului. Din cele peste 60 de amendamente depuse, nici unul care modifică pe fond legile nu a fost acceptat, în urma unor discuţii purtate sâmbătă de Emil Boc, Sebastian Vlădescu şi Mihai Şeitan.

Este de aşteptat ca PSD să depună cele două moţiuni de cenzură chiar la finalul discursului premierului Emil Boc. Şeful guvernului va anunţa în parlament angajarea răspunderii asupra proiectelor de legi privind reducerea cu 25% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor (la ora 16.00) şi cu 15% a pensiilor (la ora 17.00), în două şedinţe consecutive. Asta deoarece guvernanţii au considerat că proiectul de lege care priveşte reducerea pensiilor trebuie să fie asumat separat pentru ca, în cazul în care este contestat la CCR şi declarat neconstituţional, să nu afecteze celelalte reglementări privind salariile. În consecinţă, opoziţia a anunţat introducerea a două moţiuni de cenzură menite să demită guvernul.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil textele legislative, însă a atras atenţia asupra unor prevederi care ar putea fi declarate neconstituţionale, precum şi asupra jurisprudenţei CEDO în cazul reducerii pensiilor. Consiliul Legislativ a considerat că recalcularea pensiilor speciale încalcă principiul neretroactivităţii legii, cu „repercusiuni asupra caracterului de stat de drept“. Mai mult, CL a amintit că în anul 2000 Curtea Constituţională a statuat că pensiile speciale nu sunt un privilegiu, ci o „compensaţie parţială“ a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului, iar în statele UE, şi alte categorii de bugetari beneficiază de asemenea drepturi. Totodată, în avizul Consiliului Legislativ se precizează că CEDO a decis în mai multe cauze că reducerea „substanţială“ a nivelului pensiei reprezintă atingeri aduse dreptului la proprietate.

Altă problemă ridicată de cele două legi a fost absenţa avizului CES, parlamentarii considerând că, deşi consultativ, este obligatoriu să fie prezentat.


PSD şi PNL vor ataca proiectele de lege la Curtea Constituţională

Atât reprezentanţii PSD, cât şi cei ai PNL au anunţat că, în situaţia în care nu sunt adoptate moţiunile de cenzură, vor ataca proiectele de lege la Curtea Constituţională, invocând în mare parte aspectele subliniate de Consiliul Legislativ.

Moţiunile anunţate de PSD şi sprijinite de PNL mai au nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii pentru a fi adoptate, respectiv pentru a cumula 236 de voturi în favoarea acestora. Opoziţia cumulează 218 parlamentari – inclusiv patru deputaţi şi un senator fără apartenenţă la vreun grup parlamentar (deputaţii Mircea Irimescu, Nicolae Stan, Gabriel Tiţa-Nicolescu, Gheorghe Zoicaş şi senatorul Ion Vasile) – însă numai 217 vor putea să-şi exercite votul în favoarea moţiunilor de cenzură, deoarece senatorul Cătălin Voicu se află în preventiv. Majoritarea guvernamentală este constituită, în prezent, din 253 de parlamentari, dar dintre aceştia cel puţin patru au anunţat că este foarte posibil să voteze împotriva guvernului, adică în favoarea moţiunilor: deputatul PDL Daniel Oajdea, senatorul PDL Georgică Severin şi din partea UNPR – deputaţii Tudor Ciuhodaru şi Ioan Munteanu.

Printre cei care ar putea vota moţiunea de cenzură se numără şi deputaţii PDL care şi-au dat votul pentru moţiunea simplă împotriva ministrului de finanţe, Sebastian Vlădescu: Gheorghe Ciobanu, Iosif Drăgulescu şi Marius Dugulescu.Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. cc said:

  Maine, pe langa faptul ca vor picheta , intrarea in Parlament, protestatarii sa le aminteasca tuturor alesilor ca-i vor lua “cu pene cu tot”, in teritoriu, la acbinetele parlamentare, in cazul in care nu vor respecta VOINTA ELECTORATULUI , care i-a mandatat la alegerile uninominale , din toamna !! ASTA TREBUIAU SA FACA , demult, sa-i viziteze , la acbinetele din teritoru si sa le aminteasca , ca imediat , dupa votarea motiunii, ii vor astepta “la cotitura”!!

 2. Varu Sandel said:

  Ar trebui ca acest guvern sa nu se atinga de pensiile si salariile de 10 respectiv 15 milioane!!Si atunci ii vom vedea pe cei cu salarii si pensii bunicele!Pun pariu ca nu mai iese nimeni in strada sa protesteze…

 3. ioooo said:

  ce glume bune fac astia cica vor sa dea jos guvernu BOC ,pai ca sa ce bre? sa vina ei la guvernare si sa si-o ia in bot pe timpul crizei ,indiferent cine vine e la fel de incompetent pe termen mediu ,deci de ce sa risti in criza cand poti sa stai in opozitie si apoi la urmatoarele alegeri sa iesi clar ,sincer vreau ca guvernu Boc si Baselu sa ramana pana la capat ,sa-si asume tot sa duca Romania in cap si cine stie din cenusa sa ne trezim si sa facem altceva nu cred ca mai redreseaza cineva corabia acum am avut 3,2% scadere ec in primele 3 luni fata de perioada echivalenta din 2009,dupa datele Eurostat si de 2,6% dupa INS ,pai isi imagineza ceva ca martie-mai vor fi de crestere ?si apoi daca astea cu pensii si salarii bugetare full sunt de scadere ,mai crede cineva ca poate exista crestere in urmatoarele trimestre? sa fim seriosi picam cel putin 2 % depinde cat ne da FMI voie la deficit si maxim 4% daca FMI tine cu dintii de deficitul bugetar ,vreau ca BOC sa duca in cap tot sa nu cumva sa fuga si nu imi fac nici o speranta ca specialistii de la psd sau pnl ar putea face ceva sunt toti la fel .

 4. Base said:

  Nesimtitii cum indraznesc sa incerce sa-mi tranteasca guvernul ? Ei nu se gandesc la PREACINSTITA UDREA(3 milioane euro credit, genti de zeci de mii de euro), ROZALIU VIDEANU(vacante la Monte Carlo, case si masini de milioane de euro), BULDOGUL BLAGA(avere de 6 milioane euro, contract al ginerelui cu statul de 5,4 milioane euro), AERIANUL BERCEANU(avere de 17 milioane euro, contracte cu statul de 9 milioane euro). EI TRAIESC BINE ? Voi trebuie sa fiti SOLIDARI cu ei si sa nu cracniti cand va tai pensile si salarile !

 5. Fragment din stenograma de la Snagov said:

  ****arus-Patibularus -Cotrocenarium: Auzi bah, Boc, dupa ce termini sa-mi lustruiesti pantofii, iesi de sub prohab ca avem ceva de discutat! Boc-cel-DOBI-boc: MooooaaaaH ! da-sefu’, s-traiti-sefu’, mooooaaah, ce juicy si buna e! – Auzi mah, te-am chemat sa ma consult cu tine. – Da, sefu’, cum spuneti Dvs. sefu’ ! – Mah, lasa-ma sa termin ! In problema aia cu cojile de seminte ce le aruncam la furnicile astea ! – Da, sefu’ cum ziceti Dvs. sefu’ asa facem, ati vazut: 15% ati zis, 15% va fi ! – Nu, mah, asa, vroiam sa-ti cer parerea. – Pai parerea mea sincera si personala, sefu’, e ca asa cum spuneti Dvs. e cel mai bine, sefu’! – Mah, idiotule, eu ti-am cerut sa-mi spui ce crezi tu! – Pai sefu’, eu sincer cred ca Dvs. aveti dreptate in cum ati impartit procentele alea si ca cel mai bine e sa ramana exact asa! – Bravo mah, uite doar te-am testat! Si pt. ca te apreciez si stiu ca-ti place, ia, mai serveste o tura pe sub prohab! – Moaaaaah, moooooah, mooooaaaah, ce juicy si buna e!

 6. sokar said:

  Eu personal as cere PDL sa nu participe la sedinta sa vedem daca au curaj tristii de la PSD si PNL sa depuna motiunea. Numai asa se poate constata ca depun motiunea la vrajeala. Nimeni nu vrea acum la guvernare !

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 7 iunie 2010

Actualitate

» Craiova: Traficanţii de haşiş nu vor în arest
» Craiova: Fără gaze, fără apă
» Zilele Porţilor Deschise, la Universitatea din Craiova
» Prigoana gunoaielor în Dolj
» Craiova: Sf. Gheorghe Catering
» Promoţia 2010 din CN „Carol I“, felicitată pe scena Teatrului Naţional
» Bani de calculatoare pentru 1.394 de elevi doljeni
» Angajatorii nu mai renunţă prea uşor la salariaţi
» Pensiile private, lovite de criză
» Gorj: Au pus în pericol siguranţa transportului feroviar
» S-a deschis târgul
» Olt: Investiţii „pe bară“ la Văleni
» Primăria Târgu Jiu scoate la mezat 200 de locuinţe ANL
» Atenţie, Finanţele în control!
» Gorj: Un copil de 14 ani a murit înecat
» Gorj: Trupul copilului ucis la Rovinari a fost adus acasă
» 25.000 de lei pentru un panou publicitar
» Un secretar de stat în MFP a câştigat circa 36.000 de lei în aprilie
» Expertiză lipsă în dosarul „Manţog“
» Dosarul TVA al lui Samir, din nou pe rol
» Olt: Centru de ergoterapie, la Spitalul Schitu Greci

Local

» Avocată arestată
» Fostă prostituată, martoră la divorţul lui Berlusconi
» Persoană fără adăpost, electrocutată
» Scandalagiul din Valea Roşie a ajuns în arest
» Şoferiţă de 18 ani, moartă în accident
» Cum să-i împace RAADPFL?
» Sărbătoarea pandurilor, la Cerneţi
» Cocoşul de Hurez, la ceas aniversar
» De 30 de ori mai puţine concedii medicale
» Opoziţia are nevoie de 19 voturi pentru a demite guvernul Boc
» Ambulatoriu de 5,6 milioane de lei la Spitalul din Balş

Dolj

» Rata şomajului în Dolj, în scădere

Sport

» Juniorii Ştiinţei, egal la Hagi acasă
» Uite Popa, nu e… Popa!
» Lung, debut de ziua lui
» A învins şi România pe cineva
» Scurte ştiri
» Harrick va selecţiona baschetbaliştii români
» Jo Jo Dan a fost furat
» Oltenii, 13 medalii la Internaţionale
» Voina nu e încântat de tragerea la sorţi
» Stângă rămâne la Energia
» Dumitru şi Căprioriu, pe podium
» Florin Boboc, victorie rapidă

Bani & Afaceri

» Doi pe un recensământ
» Calafat – podul către El Dorado

Magazin

» Scurte ştiri
» Horoscop
» That jazz, o provocare

Top