De 30 de ori mai puţine concedii medicale

Autori


Medicii doljeni au eliberat doar 103 concedii medicale de când a fost modificată legislaţia în domeniu. Numărul este de 30 de ori mai mic decât în lunile anterioare.

Înăsprirea sancţiunilor acordate medicilor prescriptori şi verificarea bolnavilor la domiciliu au dus în numai o jumătate de lună la scăderea drastică a numărului certificatelor medicale acordate în judeţul Dolj. Dacă în luna aprilie s-au eliberat în medie aproape 90 de certificate medicale într-o singură zi, în luna mai, după data de 12, când a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 430/2010 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, numărul acestora a fost de doar 103 în două săptămâni. „În luna ianuarie s-au eliberat 4.873 de concedii medicale, în februarie au fost 5.467, în martie – 4.041, iar în aprilie – 2.683. Pentru luna mai, după intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative privind concediile medicale şi până la 4 iunie, 16 angajatori au depus 103 certificate medicale. Trebuie spus că data-limită de depunere a certificatelor la sediul CAS Dolj este 6 iunie“, a declarat Cristina Mândreci, din cadrul Biroului de Relaţii Publice al CAS Dolj.

S-au înteţit controalele

Chiar dacă numărul concediilor medicale eliberate a scăzut şi de zece ori, medicii prescriptori nu au scăpat de controale. Inspectorii CAS Dolj au amendat până acum şapte medici cu câte 5.000 de lei pentru nerespectarea noii legislaţii în domeniul eliberării certificatelor medicale. Printre motivele care au dus la sancţionarea medicilor se numără lipsa adeverinţei de salariat, concedii medicale care depăşesc zece zile, acordarea şi eliberarea concediului medical „în continuare“ cu retroactivitate de 48 de ore, adeverinţe eliberate de angajator pe care nu se specifică numărul de zile de concediu medical în ultimele 12 luni şi lipsa declaraţiei pe proprie răspundere a angajatului. Au fost amendaţi patru medici de familie şi câte un medic specialist de la Spitalul de Urgenţă Craiova, Spitalul Filiaşi şi Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova. Nici unul dintre medicii sancţionaţi nu a depus contestaţie.

CAS Dolj a efectuat în total 49 de controale la 40 de medici de familie şi nouă medici din spitale, în perioada 17.05 – 2.06.2010, ca urmare a unei acţiuni tematice de verificare la nivel naţional demarată de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Reprezentanţii CAS Dolj susţin că în săptămânile următoare, inspectorii instituţiei vor începe şi verificarea prezenţei la domiciliu a angajaţilor aflaţi în concediu medical.


Trei milioane de concedii medicale la cinci milioane de angajaţi

Înăsprirea condiţiilor de acordare a concediilor medicale şi verificarea la domiciliu a angajaţilor aflaţi în concediu medical vor face ca economiile la fondul asigurărilor de sănătate să fie semnificative. Cel puţin aşa speră Ministerul Sănătăţii, din datele căruia, până la apariţia modificărilor legislative privind concediile medicale, 6% din bugetul asigurărilor de sănătate era consumat pe concedii medicale. De asemenea, anul trecut s-au dat trei milioane de concedii medicale în condiţiile în care numărul de salariaţi a fost de cinci milioane.

Prin noua legislaţie, medicii de familie nu au voie să dea mai mult de zece zile de concediu medical (înainte, limita era de 15 zile). De asemenea, în momentul solicitării concediului medical, la medicul de familie sau medicul specialist, angajatul trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere prin care este de acord să fie controlat la domiciliu de inspectorii CAS în anumite intervale orare. Controalele la domiciliu sunt făcute de inspectorii CAS, în prezenţa unui reprezentant al angajatorului şi a unui poliţist, dacă este necesar, la solicitarea angajatorului. Angajatul are obligaţia să anunţe angajatorul în termen de 24 de ore de la intrarea în concediu medical, iar angajatorul trebuie să anunţe CAS în şase zile.

Beneficiarilor de concediu medical care nu sunt găsiţi la domiciliu de organele de control li se retrage indemnizaţia.Comenteaza acum

11 Comentarii

 1. ioooo said:

  oaaa mare jmecherie concediul medical ,pai stii ca te disponibilizeaza da? ai preaviz 2 luni max ,pai esti prost sa nu iei un concediu medical in 2 luni in alea 2 de preaviz? sunt lucruri care se intampla si din cauza crizei ,apoi cine e de vina ca fondul de somaj a fost virat la pensii ani de-a randul si practic ajutorul de somaj in afara de cei care au salar minim e o bataie de joc nu reflecta nici pe departe contributia ,dar in fine asta e doar o cauza ,justa as putea adauga sunt insa si cazuri de nesimtire in care angajatii isi pacalesc cu boli false patronii ,dar acum pe criza mi-e ca se pacalesc pe ei ,ca omu are de unde alege la salarii mai mici ,de asta tind sa cred ca totusi concediile medicale sunt in mare parte la stat si la cei care nu mai au nimik de pierdut .

 2. Varu Sandel said:

  Asta ar trebui sa se intample cu toate cheltuielile nesabuite pe care le suporta statul roman,adica noi toti!-REDUCERE DRASTICA!!!

 3. io said:

  daca vrea sa te disponibilizeze psdul te disponibilizeaza sau pensioneaza cu toate concediile din lume,…trebuie sa pastreze gasca!

 4. re said:

  atentie la concediile date retroactiv fara sa aiba legalitate provoaca multe complicatii…..

 5. eu chiar sufar said:

  Am 61 ani, sunt operat pe coloana,am dureri,nu ca inainte de operatie dar sunt,in astfel de cazuri recomandarile sunt evitarea ortostatismului prelungit,mersul indelungat,efort O,mi sa spus cind am fost internat ca se distrug cartilagele,am dureri noaptea la articulatii,de 2 saptamini fac tot felul de analize,sunt purtat de la medicul de famlie la specialist,am solicitat tratament,mi sa dat proceduri,nu le pot face pentru ca sunt la servici pina la ora 16,pentru CM la fel sunt trimis de la medic F. la medic S.singura rezolvare este ca:NU LE MAI FAC,ma voi trata cu varza,untu pamintului,argila cu ceapa si ceoi mai auzi.Ni se dau sfaturi sa ne prezentam la medic pentru a trata boala de la inceput,carei motivul?Eu nu zic ca sunt cazuri putine de nesimtire,dar asta nu inseamna ca cei care intradevat sufera sa fie tratati la fel.

 6. M.P. said:

  Sunt in concediu medical dupa spitalizare.Este trist ce am vazut in spital.Bonaviilor li se prescriu retete fara compensatie sa isi cumpere medicatia recomandata pe timpul spitalizarii,mancare a la spital este sub orice critica,in doua saptamani cat am stat in spital am vazut doar de 2 ori mancare cu carne,si asta a insemnat niste bucatele de spinari de pui.In timp ce bolnavilor nu li se punea mai nimic in farfurii,personalul spitalului era tratat regeste,iar personalul cu acces la servitul mesei pleca seara,acasa cu plasele pline.Trist,dar adevarat.Si multe altele….dar nu vreau sa mai spun nimic,pentru ca oricum spun degeaba. In legatura cu C.M.Eu nu am fost in CM din 1993.Acum chiar sunt bolnava,de aceea sunt in medical.Mi se pare stresant sa stau si sa astept comisia sa ma controleze acasa.Am multe investigatii de facut dupa spitalizare,analize medicale pe care trebuie sa le platesc,investigatii la specialisti,tot cu bani,bineinteles,ca doar am invatat lectia,nu sunt bani pentru asigurati.Ce mai conteaza ca eu am platit multi bani in fiecare luna la casa de asigurari,cand sunt bolnava trebuie sa o iau de la inceput,sa platesc aproape totul.Sa imi spuna si mie cei de la casa de asigurari din Dolj unde s-au dus banii mei,unde s-au dus banii sotului,unde s-au dus banii multor colegi si cunostinte de-ale noastre care nu au beneficiat niciodata de servicii medicale cu compensatie???? Pai da,acum vin sa ma verifice acasa,sa vada ce,sa vada cum ma simt dupa spitalizare???….pa i le spun eu acum…ma simt tot asa ca la inceput,dupa 11 zile de ampicilina did 6 in 6 ore m-am ales cu multa durere la solduri si o gramada de duluri de nici nu mai pot sa dorm….iar analizele sunt la fel ca la internare…..de aceea mi s-au recomandat investigatii si repetarea analizelor in cele 14 zile ce medical.Cum sa plec,domnilor????Dac a veniti si nu ma gasiti acasa????Bine spunea un bolnav in spitalul in care am fost internata…”aici vii cu o boala si pleci cu zece”.Cata dreptate a avut.Domnilor de la casa de asigurari de sanatate,va astept.Cu mult drag.Nu stiu de ce imi vine in minte acum ceea ce Einstein a spus ….””Doar doua lucruri sunt infinite:universul si prostia omenesca.Dar de al doilea nu sunt asa de sigur””

 7. Criza sanataiii cred ca in CAS incepe said:

  Nu stiu de ce, dar am impresia ca toata criza sistemului de sanatate romanesc incepe la C.A.S., din cauza ca nu-s in stare sa conceapa o legislatie eficienta in domeniu, angajatii CAS nu comunica suficient cu legiuitorii, se pierd in birocratie… Simplificati, dragii mei, procedurile, ca de asta nu aveti incasari, conditionati incasarile cu tot felul de acte care nu pot fi obtinute decat foarte, foarte dificil si cu mare intarziere. Este impresia pe care mi-ati lasat-o de fiecare data cand am ajuns pe la voi si am ajuns destul de des.

 8. Logic said:

  Pai n-ati inteles inca politica guvernantilor? Cine nu poate sa munceasca la cimitir cu el!. Pai nu? Ca altfel guvernul trebuie sa plateasca fie concediu medical, fie somaj, fie pensie. Cu guverne de hoti, cum au fost toate pana acum, si cum o sa fie si cele care urmeaza, acesta este prezentul si viitorul de aur al Romaniei..

 9. M.P. said:

  Scuze,am gresit 😀 …in legatura cu ceea ce spunea Einstein….rectific “””Doar doua lucruri sunt infinite : Universul si prostia omeneasca,dar de primul nu sunr asa de sigur””….scuze,s cuze,chiar ca sunt bolnava :D.

 10. SWZ said:

  E ADEVARAT CA LA RUMANIA SE DAU SI CONCEDII MEDICALE PENTRU LIPSA HRANEI SI PUTEREA CALORICA A ACESTEIA , SI DACA DA , CUM SE PRESCRIU .

 11. GIGICU' said:

  SI EU CARE VOIAM UN CONCEDIU MEDICAL PENTRU CA AM BILET PESTE O SAPTAMANA IN ANTALYA…CUI SA MA PLANG ? AM “DOCUMENTE” IN PLIC,STIE CINEVA UN MEDIC SARAC ?

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 7 iunie 2010

Actualitate

» Craiova: Traficanţii de haşiş nu vor în arest
» Craiova: Fără gaze, fără apă
» Zilele Porţilor Deschise, la Universitatea din Craiova
» Prigoana gunoaielor în Dolj
» Craiova: Sf. Gheorghe Catering
» Promoţia 2010 din CN „Carol I“, felicitată pe scena Teatrului Naţional
» Bani de calculatoare pentru 1.394 de elevi doljeni
» Angajatorii nu mai renunţă prea uşor la salariaţi
» Pensiile private, lovite de criză
» Gorj: Au pus în pericol siguranţa transportului feroviar
» S-a deschis târgul
» Olt: Investiţii „pe bară“ la Văleni
» Primăria Târgu Jiu scoate la mezat 200 de locuinţe ANL
» Atenţie, Finanţele în control!
» Gorj: Un copil de 14 ani a murit înecat
» Gorj: Trupul copilului ucis la Rovinari a fost adus acasă
» 25.000 de lei pentru un panou publicitar
» Un secretar de stat în MFP a câştigat circa 36.000 de lei în aprilie
» Expertiză lipsă în dosarul „Manţog“
» Dosarul TVA al lui Samir, din nou pe rol
» Olt: Centru de ergoterapie, la Spitalul Schitu Greci

Local

» Avocată arestată
» Fostă prostituată, martoră la divorţul lui Berlusconi
» Persoană fără adăpost, electrocutată
» Scandalagiul din Valea Roşie a ajuns în arest
» Şoferiţă de 18 ani, moartă în accident
» Cum să-i împace RAADPFL?
» Sărbătoarea pandurilor, la Cerneţi
» Cocoşul de Hurez, la ceas aniversar
» De 30 de ori mai puţine concedii medicale
» Opoziţia are nevoie de 19 voturi pentru a demite guvernul Boc
» Ambulatoriu de 5,6 milioane de lei la Spitalul din Balş

Dolj

» Rata şomajului în Dolj, în scădere

Sport

» Juniorii Ştiinţei, egal la Hagi acasă
» Uite Popa, nu e… Popa!
» Lung, debut de ziua lui
» A învins şi România pe cineva
» Scurte ştiri
» Harrick va selecţiona baschetbaliştii români
» Jo Jo Dan a fost furat
» Oltenii, 13 medalii la Internaţionale
» Voina nu e încântat de tragerea la sorţi
» Stângă rămâne la Energia
» Dumitru şi Căprioriu, pe podium
» Florin Boboc, victorie rapidă

Bani & Afaceri

» Doi pe un recensământ
» Calafat – podul către El Dorado

Magazin

» Scurte ştiri
» Horoscop
» That jazz, o provocare

Top