17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDe 30 de ori mai puţine concedii medicale

De 30 de ori mai puţine concedii medicale

Medicii doljeni au eliberat doar 103 concedii medicale de când a fost modificată legislaţia în domeniu. Numărul este de 30 de ori mai mic decât în lunile anterioare.

Înăsprirea sancţiunilor acordate medicilor prescriptori şi verificarea bolnavilor la domiciliu au dus în numai o jumătate de lună la scăderea drastică a numărului certificatelor medicale acordate în judeţul Dolj. Dacă în luna aprilie s-au eliberat în medie aproape 90 de certificate medicale într-o singură zi, în luna mai, după data de 12, când a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 430/2010 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, numărul acestora a fost de doar 103 în două săptămâni. „În luna ianuarie s-au eliberat 4.873 de concedii medicale, în februarie au fost 5.467, în martie – 4.041, iar în aprilie – 2.683. Pentru luna mai, după intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative privind concediile medicale şi până la 4 iunie, 16 angajatori au depus 103 certificate medicale. Trebuie spus că data-limită de depunere a certificatelor la sediul CAS Dolj este 6 iunie“, a declarat Cristina Mândreci, din cadrul Biroului de Relaţii Publice al CAS Dolj.

S-au înteţit controalele

Chiar dacă numărul concediilor medicale eliberate a scăzut şi de zece ori, medicii prescriptori nu au scăpat de controale. Inspectorii CAS Dolj au amendat până acum şapte medici cu câte 5.000 de lei pentru nerespectarea noii legislaţii în domeniul eliberării certificatelor medicale. Printre motivele care au dus la sancţionarea medicilor se numără lipsa adeverinţei de salariat, concedii medicale care depăşesc zece zile, acordarea şi eliberarea concediului medical „în continuare“ cu retroactivitate de 48 de ore, adeverinţe eliberate de angajator pe care nu se specifică numărul de zile de concediu medical în ultimele 12 luni şi lipsa declaraţiei pe proprie răspundere a angajatului. Au fost amendaţi patru medici de familie şi câte un medic specialist de la Spitalul de Urgenţă Craiova, Spitalul Filiaşi şi Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova. Nici unul dintre medicii sancţionaţi nu a depus contestaţie.
CAS Dolj a efectuat în total 49 de controale la 40 de medici de familie şi nouă medici din spitale, în perioada 17.05 – 2.06.2010, ca urmare a unei acţiuni tematice de verificare la nivel naţional demarată de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Reprezentanţii CAS Dolj susţin că în săptămânile următoare, inspectorii instituţiei vor începe şi verificarea prezenţei la domiciliu a angajaţilor aflaţi în concediu medical.

Trei milioane de concedii medicale la cinci milioane de angajaţi

Înăsprirea condiţiilor de acordare a concediilor medicale şi verificarea la domiciliu a angajaţilor aflaţi în concediu medical vor face ca economiile la fondul asigurărilor de sănătate să fie semnificative. Cel puţin aşa speră Ministerul Sănătăţii, din datele căruia, până la apariţia modificărilor legislative privind concediile medicale, 6% din bugetul asigurărilor de sănătate era consumat pe concedii medicale. De asemenea, anul trecut s-au dat trei milioane de concedii medicale în condiţiile în care numărul de salariaţi a fost de cinci milioane.
Prin noua legislaţie, medicii de familie nu au voie să dea mai mult de zece zile de concediu medical (înainte, limita era de 15 zile). De asemenea, în momentul solicitării concediului medical, la medicul de familie sau medicul specialist, angajatul trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere prin care este de acord să fie controlat la domiciliu de inspectorii CAS în anumite intervale orare. Controalele la domiciliu sunt făcute de inspectorii CAS, în prezenţa unui reprezentant al angajatorului şi a unui poliţist, dacă este necesar, la solicitarea angajatorului. Angajatul are obligaţia să anunţe angajatorul în termen de 24 de ore de la intrarea în concediu medical, iar angajatorul trebuie să anunţe CAS în şase zile.
Beneficiarilor de concediu medical care nu sunt găsiţi la domiciliu de organele de control li se retrage indemnizaţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII