10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLaptele, procesat în condiţii insalubre

Laptele, procesat în condiţii insalubre

Autorităţile judeţului au mers în control la Întreprinderea de Industrializare şi Comercializare a laptelui din Drobeta Turnu Severin şi se pare că nu prea le-a plăcut ce au găsit acolo.

Controlul la Întreprinderea de Industrializare şi Comercializare a laptelui din Drobeta Turnu Severin a fost neanunţat, dar cu toate astea angajaţii au avut grijă să încuie bine toate uşile şi să se facă nevăzuţi. În cele din urmă, inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului şi cei ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au reuşit să pătrundă în interior. Aceştia au descoperit mucegai pe pereţi, vase murdare şi condiţii de depozitare insalubre. Întreprinderea a mai fost sancţionată în urmă cu aproximativ un an pentru aceleaşi abateri.
„Am constatat că spaţiile de depozitare şi păstrare a produselor lactate sunt neigienice, cu mucegai pe pereţi, faianţă foarte veche şi spartă. În acest sens, s-a dispus hotărârea ca activitatea societăţii să fie suspendată până la remedierea situaţiei. Oricum, Secţia de brânzeturi este închisă de foarte mult timp, tot din cauza aceloraşi abateri, care nu au fost remediate nici până în prezent. Aceste deficienţe au fost observate şi la controlul anterior, iar pentru acestea s-au aplicat sancţiuni în valoare de 2.000 de lei“, a declarat Sorin Jianu, directorul DSVSA Mehedinţi.

­Fermierii se plâng că nu şi-au mai încasat banii pe laptele livrat

Mai multe sesizări au fost depuse la pre­fectură din partea fermierilor judeţului Mehedinţi, care se plâng că nu şi-au mai  încasat banii pe care întreprinderea ar fi tre­buit să-i plătească pentru lapte de foarte mult timp. În plus, aceştia au declarat că reprezentanţii societăţii refuză să mai cumpere laptele de la ei, produsul fiind luat din Braşov, la preţuri exagerate.
„Am de luat aproximativ 30.000 de lei pentru laptele pe care l-am dat la această întreprindere. Aştept de aproape un an şi nu mi-au dat nici un ban. Voi fi nevoit să vând toată ferma pentru că nu mai realizez nici un venit. De mul­te ori ies chiar şi pe pier­dere. Vindeam litrul de lapte cu 70 de bani. Acum am în­ţeles că acest produs este­ achiziţionat în schimbul sumei de 2 lei“, a de­clarat un fermier din Mehedinţi.

„Laptele distribuit de această întreprindere este de proastă calitate“

Reprezentanţii prefecturii spun că vasele şi aparatele în care este păstrat şi comercializat laptele sunt vechi şi insalubre.
„Este singura unitate din Me­hedinţi care participă la pro­gramul guvernamental «Cornul şi laptele». Am hotărât să o verificăm pentru că am primit foarte multe sesizări de la cetăţeni în care este spe­cificat că laptele distribuit de această întreprindere este de proastă calitate. În aceste con­diţii, am cerut orga­nelor de control să-şi facă trea­ba pentru că nu ne putem bate joc de sănătatea cetăţenilor ju­deţului Mehedinţi. Orga­nele competente care ar fi tre­buit să verifice această unitate nu şi-au îndeplinit atribuţiile aşa cum se cuvine. Am înţeles că această situaţie durează de ceva timp. În plus, întreprin­derea cumpără materia primă din alte locuri, iar fermierii me­hedinţeni rămân cu laptele pe stoc“, a declarat prefectul judeţului, Ion Mâţu.
Corpul de control format din specialişti ai DSVSA Mehedinţi şi ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului a decis să închidă Întreprinderea de Industrializare şi Comercializare a laptelui, urmând să se ajungă la o înţelegere şi între conducerea întreprinderii şi fermierii care nu şi-au primit banii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS