17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTrăiesc din arta tradiţională

Trăiesc din arta tradiţională

Maria şi Ion Roşu sunt doi meşteri populari din cătunul Rudărie al comunei gorjene Polovragi. Cei doi au participat la numeroase târguri ale meşterilor populari din judeţul Gorj şi spun că pe vreme de criză se mai poate trăi din arta tradiţională.

Au venit tocmai de la Polovragi la Târgul meşterilor populari de la Târgu Jiu pentru a mai vinde câteva produse realizate de mâinile lor pricepute. Rudari fiind, Maria şi Ion Roşu cioplesc lemnul din generaţie în generaţie. Sunt pricepuţi, lucrează cu pasiune şi reuşesc să facă astfel rost de o bună parte din banii necesari traiului zilnic din cătunul Rudărie al comunei gorjene Polovragi. Se mândresc cu originea şi talentul lor şi spun că tot ce au realizat a fost prin muncă. Maria Roşu a absolvit doar patru clase şi a născut patru copii. Fiecare a preluat de la părinţi vechile meserii. Are 51 de ani şi se consideră împlinită pentru că, zi de zi, pragul casei sale este trecut de cei opt nepoţi. Împleteşte încă din copilărie nuielele de lemn de esenţă moale din care face coşuri. „Mai întâi se procură lemnul, care trebuie să fie alun sau molid. Alun găsim cel mai des. Apoi, acesta se fierbe, pentru a căpăta elasticitate şi rezistenţă, după care se trece la despicarea nuielelor cu ajutorul unui obiect tăios. La final, se împletesc coşurile. Se lucrează mult la unul. Este multă muncă, dar nouă ne place. Am încercat să transmit meseria mai departe“. Un coş de dimensiuni mai mari se realizează în două-trei zile şi costă 40 de lei. Cel mai ieftin costă zece lei.

Cel mai priceput cioplitor în lemn

Ion Roşu este soţul Mariei, dar este şi cel mai iscusit meşteşugar din zona Polovragi. A deprins tainele acestui meşteşug la o vârstă fragedă. „Mă mai caută cei care mă cunosc, să le fac un hambar, scaune, mese sau un dulap, dar acum acestea sunt folosite mai mult pentru muzee şi pentru decor. Se mai şi vând produsele noastre, mai ales la târguri. Nu am renunţa la această meserie. Reuşim să câştigăm bani. Ştim din strămoşi că prin muncă reuşeşti în viaţă şi nu trebuie să-ţi pierzi speranţa“, a spus Ion Roşu. Meşterul Ion Roşu face parte din Ansamblul folcloric din comuna Polovragi. Cântă la fluier şi are o înclinaţie artistică deosebită, care nu se dobândeşte, ci este înnăscută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS